Search
Generic filters
Exact matches only

Traseu turistic Transalpina

Traseul Transalpina, ruta Sebes – Novaci (140 km)

Ca sa ajungi pe Transalpina din Sebes, trebuie sa faci dreapta inainte de a intra pe drumul cu sens unic, dupa ce ai trecut de sensul giratoriu din centru orasului ce te duce spre Sibiu.

Harta-Transalpina

Pe Valea Sebesului principalele obiective turistice sunt in Petreşti – Biserica Fortificata din sec.XIII, in Săsciori – Cetatea Medievala din sec. XV, in Laz – Cetatea de Pamant si Atelierul de Pictura pe Sticla, in Căpȃlna – Cetatea Dacica din sec. I – i Chr. I, iar in Castrul Roman – Varful lui Pătru. Drumul pe Valea Sebesului este foarte bun, se serpuieste dupa cursul apei si-ti ofera peisaje specifice muntilor Carpati.

La un moment dat pe partea dreapta in sensul de mers, se formeaza Lacul Oberja de Căpȃlna.

De aici drumul urca circa 22 km in Muntii Şureanu si ajunge la barajul de acumulare „Lacul Tău Bistra” (aflat la 41 km de Sebeş).

Dupa un drum de circa 19 km , mai putin spectaculos si cu unele portiuni aflate inca in lucru, dar circulabil, se ajunge la Lacul Oaşa. De pe baraj poti sa admiri o priveliste superba spre lac , dar si spre valea ce tocmai a fost parcursa de la Lacul Tău Bistra.

In perioada in care am ajuns aici, vremea era mai secetoasa, nivelul apei a scazut si a schimbat putin imaginea lacului, fiind mai spectaculos la maluri.

La barajul de la Lacul Oaşa se face in stanga (se trece pe baraj) spre Obȃrşia Lotrului circa 25 km.

In localitatea Obȃrşia Lotrului se formeaza o intersectie unde se ia la dreapta spre Petrila – Petroşani. Dupa circa 1 km de intersectie se face stanga pe Transalpina spreVȃrful Munţiu Mare (2113 m) de unde drumul se ingreuneaza, panta de urcare creste, serpentinele sunt tot mai multe, iar vegetatia este specifica zonelor inalte din munti.

De aici se ajunge la Pasul Urdele la o altitudine de 2.145 de metri – unde soseaua ajunge la punctul cel mai inalt al traseului, acesta fiind cel mai inalt din tara, depasind Traseul Transfagarasan ce ajunge la 2042 de metri altitudine, in Caldarea Glaciara Balea.

De aici se coboara spre Rȃnca – Novaci unde se poate innopta la unitatiile de cazare din zona.

Important:

Dupa Valea Sebes pana la Obȃrşia Lotrului si din Obȃrşia Lotrului pana in Rȃnca nu se gasesc restaurante sau alte locuri de cazare, de aceea recomand sa se mearga cu mancare si apa „de acasa”.

Pe portiunea Lacul Tău Bistra – Obȃrşia Lotrului, drumul are portiuni in care nu este asfaltat sau se lucreaza pe o parte, de aceea traseul iti ia mai mult timp, mai ales daca este trafic. Insa, de la Obȃrşia Lotrului la Novaci, traseul este asfaltat. Sa speram ca in 2012 va fi asfaltat complet.

In anumite zone nu exista semnal la telefon, deci nu poate fi folosit.

[quote]Recomand ca acest traseu sa nu fie facut de incepatori (cu carnetul de conducere proaspat), deoarece in anumite zone sunt multe serpentine avand curbe stranse si in panta, fara a fi protejate de parapeti (deoarece nu a permis zona sau nu a fost finalizat drumul).[/quote]

De asemenea de la Novaci se poate ajunge la Targu Jiu aflat la 45 km. Daca ajungeti la Targu Jiu nu ratati : Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii, operele lui Constantin Brancusi.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *