Search
Generic filters
Exact matches only

[Ghid Turistic] Ce trebuie sǎ știi dacǎ vizitezi Italia?

Despre Italia

Leagănul civilizației occidentale și centrul spiritual și economic al Mării Mediterane, Italia a reprezentat întotdeauna punctul de reper al sudului European, in ciuda formei sale alungite, fiind legată de partea continentală prin peninsula omonimă. Înainte de a ne planifica un sejur în Italia, avem nevoie de câteva detalii despre infrastructura acestei destinații minunate, legate de transport și actele necesare unei astfel de călătorii, și nu în ultimul rând de posibilitățile de petrecere a timpului liber.

Drumurile Italiei

În Italia, traficul rutier se face pe partea dreaptă a carosabilului, la fel ca și în România. Există obligația de a circula cu farurile aprinse, pe faza de întâlnire, iar prioritatea este de dreapta. Tot obligatorie este și asigurarea de răspundere auto civilă pentru terți, cunoscută sub numele de “cartea verde”. Permisul auto românesc este valabil.

Taxe pe autostrada si alte taxe rutiere

În general, autostrazile Italiei sunt contra cost. Chiar dacă există câteva diferențe majore între drumurile din partea de nord a țării și cele din sud, taxele pe care trebuie să le scoateți din buzunar, variază între 6 cenți și 12 cenți pe kilometru parcurs. Aceste taxe de acces se plătesc la intrarea pe autostradă, la automatele special amenajate. Se specifică ruta pe care doriți să călătoriți și se achită contravaloarea în funcție de automobil, de traseul abordat și de distanță. Nu pierdeți biletul de intrare! În cazul în care o faceți, veți plăti, la ieșirea de pe autostradă suma calculată de la intrarea din cel mai îndepărat punct. Se poate face plata cu majoritatea cărților de credit uzuale, dar se pot achiziționa și carduri preplătite, așa numitele Viacard. Excepție de la plată fac centurile orașelor (tangenziali), dar și autostrada dintre Salerno și Reggio di Calabria, aceasta din urmă fiind operată de compania guvernamentală de drumuri. Dacă aveți probleme la automatele de plată, apăsați butonul galben pentru a fi preluat de un operator uman. Autocarele au un regim special de taxare – plătesc la intrarea în marile aglomerări urbane sume ce pot depăși 500 de euro.

Regimul de autostrăzi

Partea de nord a țării beneficiază de o rețea rutieră foarte bine pusă la punct. În contrast, sudul Italiei este ceva mai sărac în autostrăzi și cu o rețea de mai slabă calitate. Autostrăzile Italiei sunt notate în sistemul Axx, unde A este autostrada și xx este numărul acesteia. O modalitate excelenta de a afla ruta cea mai bună dintre localități o puteți găsi în cadrul sitului viamichelin.com. Lungimea totală a sistemului de autostrăzi este de 6.400 kilometri, formând o rețea de aproximativ 35 de rute, prezente în momentul redactării acestui articol informativ despre autostrăzile Italiei. Poate cea mai cunoscută autostradă la noi este faimoasa Autostrada del Sole (sau Autosole), prescurtată A1, ce face legătura dintre Milano și Napoli.

Regimul de viteză

Putem să împărțim zonele de viteză din Italia în patru mari categorii. Dacă nu sunt specificate alte detalii de-a lungul rețelei rutiere, limitele de viteză sunt următoarele:
– pe autostradă (autostrade) – 130 de kilometri / oră sau 110 kilometri / oră în regim de ploaie;
– pe superstrade (șosele principale extraurbane, ce funcționează în regim de autostradă) – 110 kilometri / oră
– zonele rurale – 90 kilometri / oră
– în oraș – 50 kilometri / oră.

Drumurile principale ale Italiei

Autostrada del Sole sau A1 este principala arteră rutieră a Italiei, ce face legătura dintre nord, reprezentat de orașul Milano și sud, în Napoli. Fosta A2, care făcea legătura, în trecut, dintre Roma și Napoli, a fost inclusă recent în A1. Mai departe, spre sud de Napoli, puteți avansa pe autostrada A3, ce rulează din Napoli până în Reggio Calabria, trecând prin Salerno. Din România, dacă intrați pe la Trieste, va trebui să continuați spre sud pe A4, aceasta numindu-se, de la Veneția spre Torino – “Serenissima”, dupa supranumele republicii Venețiene.

Lista autostrăzi Italia

A1 – Milano – Napoli
A2 – scoasă din uz, introdusă în A1
A3 – Napoli – Salerno – Reggio Calabria
A4 – Torino – Trieste, trecând prin Veneția
A5 – Torino – Aosta – Monte Bianco sau “Autostrada della Valle d’Aosta” ce traversează Alpii prin Tunelul Mont-Blanc
A6 – Torino – Savonna sau Autostrada Verdemare
A7 – Milano – Genova, cunoscuta sub numele de Serravalle
A8 – Varese – Milano sau Autostrada dei Laghi
A9 – Lainate – Como – Chiasso, ce leaga Italia de Elvetia și face parte din Autostrada dei Laghi
A10 – Genoa – Ventimiglia, o alta legătură cu Franța, cunoscută precum Autostrada dei Fiori
A11 – Florența – Pisa sau Firenze Mare
A12 – Genova – Civitavecchia – Roma sau Autostrada Azzurra
A13 – Padova – Bologna
A14 – Bologna – Taranto, o altă importantă rută ce traversează Italia de la nord la sud, paralelă cumva cu Marea Adriatică, cunoscută sub numele de Autostrada Adriatica
A15 – Parma – La Spezia sau Autocamionale della Cisa
A16 – Napoli – Canosa sau Autostrada dei Due Mari
A18 – Messina – Catania / Siracuza – Rosolini, pe teritoriul Siciliei
A19 – Palermo – Catania, o altă cale de acces în Sicilia
A20 – Messina – Palermo, în nordul Siciliei, de la est la vest
A21 – Torino – Piacenza – Brescia  sau Autostrada dei Vini
A22 – Modena – Brennero legând Italia de Austria si numită Autostrada del Brennero
A23 – Palmanova – Tarvisio, tot spre Austria, cunoscută drept Autostrada Alpe-Adria
A24 – Roma – L’Aquila – Teramo sau Autostrada dei Parchi
A25 – Pescara – Torano
A26 – Genova – Gravellona Toce sau Autostrada dei Trafori
A27 – Veneția – Belluno sau Autostrada d’Alemagna
A28 – Conegliano – Portogruaro
A29 – Palermo – Mazara del Vallo/Trapani sau Autostrada del Sale (Autostrada Sării – a nu se confunda cu Autostrada del Sole)
A30 – Caserta – Salerno
A31 – Piovene Rocchette – Vicenza sau Autostrada della Val d’Astico
A32 – Torino – Bardonecchia, ce conecteaza Italia cu Franța prin intermediul tunelului Frejus
A33 – Asti – Cuneo, deschisă doar parțial
A53 – Raccordo Bereguardo-Pavia, conectând Pavia de A7
A91 – Roma – aeroportul Fiumicino

Distanța dintre București până la Roma este de aproximativ 2.000 de kilometri, din care aproximativ 1.500 kilometri se parcurg pe autostradă, pe ruta București – Ungaria – Slovenia – Trieste – Bologna – Roma. Există și rute echivalente, prin Austria, însă și traversând Croația.

Timp liber

Mancarea și specificul culinar – recomandări

Cel mai popular menu italian ar cuprinde, în majoritatea zonelor țării, antipasto, primo, secundo și un desert, însă fiecare regiune a Italiei are specificul propriu. Se combină, în general, avantajele sănătoase ale ingredientelor mediteraneene cu o gamă largă de condimente de sezon. Se bazează pe ingrediente proaspete, pregătite pe loc, ce consistă în legume, cereale, fructe, ulei de măsline, carne și pește sau fructe de mare. Carbohidrații se servesc sub forma pastelor (pasta), orez (risotto), polenta (mămăligă) și pizza. Notați, încă o dată, specificul regional al preparatelor culinare din Italia, fără o tradiție națională unificată de pregătire a mâncărurilor. În consecință, mâncarea italiană este extrem de variată, fiecare regiune având ingredientele clasice proprii – multe dintre ele obținute pe plan local -, precum si rețete culinare tradiționale sau specialități.

Antipasto – o selecție de aperitive, în general fierbinți
Primo – în mod normal constă în paste, servite cu un sos specific, dar poate fi și risotto, gnocchi, polenta (mămăligă) sau supă, în funcție de regiune sau restaurant
Secundo – este felul principal si constă în carne, pește sau fructe de mare. Dacă doriți, puteți cere să vi se servească laolaltă cu contorno – o salată, legume sau cartofi
Dolce – este desertul
Digestivi – sau lichiorurile prezente în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei – limoncello, grappa sau amaro fiind cateva dintre acestea

Nu ratați o cafea expresso de calitate sau un pahar de vin obținut în faimoasele podgorii italiene. Dintre vinurile albe, recomandăm pecorino (obținut în general în podgoriile din Abruzzo sau Marche), malvasia bianca (o varietate întâlnită peste tot în Italia), catarratto (din Sicilia), muscatul de Piemont, nuragus din Sardinia sau friuliano, așa cum spune numele, din regiunea Friuli. Vinurile roșii cele mai apreciate sunt Montepulciano (din Abruzzo), Chianti și Sangiovese (Toscana), Corvina (din Veneto) ce constituie baza pentru Valpolicella și Amarone sau Barbera, produs în special în Piemont și Lombardia.

Principalele orașe și atracții ale Italiei

Roma este regina invariabilă a Italiei, oferind mii de atracții turistice istorice, însă și o viață de noapte animată. Daca sunteți amatori de artă, vizitați Florența, Milano sau Veneția. Schiul se practică în special în partea de nord a țării, în regiunile Valle d’Aosta și Trentino – Tirolul de Sud, însă și în nordul Lombardiei. Principalele stațiuni turistice montane sunt Cortina d’Ampezzo, Courmayeur, Val Gardena, Cervinia sau Livigno. Pe de altă parte, cele mai apreciate destinații de plajă din Italia sunt, cu excepția resorturilor de pe Riviera Italiană, precum San Remo sau Ventimiglia, și a stațiunii Rimini de la Marea Adriatică, resorturile se concentrează în partea de sud a țării, în Amalfi, Capri, Sorrento sau Positano. O mențiune aparte o acordăm resorturilor de pe suprafața insulelor Sicilia și Sardinia. Cele mai importante parcuri naționale sunt Stelvio, Aspromonte, Pollino, Monti Sibilini, Gran Paradiso, Abruzzo, însă, deși mic în dimensiuni, recomandăm o vizită în Parcul Național Cinque Terre și cele 5 localități din cadrul acestuia, remarcate prin pitorescul peisajelor și spectaculozitate.

Specificul țării și particularitatea

Fără îndoială, cu mici excepții, Italia este o destinație urbană. În afară de capitală, Roma, cele mai importante atracții se găsesc în Milano, Veneția, Napoli, Torino, Bologna, Florența etc. Încercați să vă planificați excursia sau vacanța în Italia evitând perioadele de vârf turistic, ce variază de la o destinație la alta. De exemplu, în lunile iulie și august, cele mai aglomerate sunt resorturile turistice litorale, locurile în care își petrec concediile mare parte din italieni. Tot în această perioadă, în marile orașe multe din facilități sunt închise, din cauza concediilor personalului.

Zonele cele mai importante 

Zonele de vizitat sunt aglomerările urbane din partea de nord a țării, plus capitala. Zona rurală este cel mai bine reprezentată pe teritoriul regiunii Toscana, Emilia Romagna și mai jos, Campania, Abruzzo sau Molise. Insulele Sicilia și Sardinia sunt apreciate în special pentru resorturile litorale, însă tot aici exista și câteva atracții istorice de mare importanță.

Utile

Acte necesare

Pentru a intra în Italia, persoanele cu cetățenie română au nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil 6 luni de la momentul ieșirii din țară.

Moneda de schimb

Italia are ca monedă se schimb Euro, cu subdiviziune (euro) Centul. În momentul publicării acestui articol, 1 euro = 4,5 lei (aproximativ).

Site-ul oficial

www.italia.it  – este site-ul oficiului turistic din Italia, iar www.enit.it  – este site-ul oficial al Agenzia Nazionale del Turismo.

Numere de urgență/importante

Pentru probleme consulare, se pot apela consulatele din Milano, Torino sau Roma, la următoarele numere de telefon: Milano – 00390240074018, Torino – 00390112495775, Roma – 00390651531155. Programul de lucru este cel normal, de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:30, ora Italiei. Dacă sunteți în Sicilia, puteți apela la Consulatul României din Catania, la numărul de telefon 0039095530283.

Se pot suna câteva numere de urgență, unul alocat părții de nord a țării – 00393661081444 – al Consulatului României din Milano, unul în partea de sud a Italiei, oferit de Consulatul Român din Roma – 00393452302489 și altul în Catania, din Sicilia – 00393209653137. Aceste numere de telefon nu sunt destinate serviciilor consulare normale, ci doar în cazul de extremă urgență (deces, accidente, alte situații deosebit de dificile), fiind disponbile dupa ora 16:30 seara, până la 08:30 dimineața, ora Italiei. Nu apelați aceste numere de telefon în situații normale!

Ambasada României la Roma

Adresa: Via Nicolo Tartaglia 36, 00197 Roma
Telefon: 0039068084529
Cancelaria: 0039068084529

Secția consulară

Adresa: Via del Serafico, 69 – 75, 00142 Roma
Telefon: 00390651531155 sau 00390651530987

Pentru mai multe informații, intrați pe site-ul ambasadei României la Roma, găzduit de Ministerul Afacerilor Externe din România, http://roma.mae.ro. În mod similar, există pagini dedicate consulatelor de la Torino – http://torino.mae.ro și de la Milano – http://milano.mae.ro.

Restricții

Nu există restricții pentru accesul cetățenilor români pe teritoriul Italiei. La granițele interne cu țările membre ale spațiului Schengen, plus Norvegia, Elveția și Islanda, nu există controale interne. Limitele de introducere ale anumitor produse pe teritoriu italian se referă la 200 de țigări, 1 litru de băuturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apă de toaletă. Animalele de companie au nevoie de un pașaport european, cu vaccinarea la zi și identificate printr-un CIP electronic. Începând cu 01.01.2012, cetățenii români au drept de muncă în Italia, fără a mai fi nevoie de o autorizație prealabilă.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *