Search
Generic filters
Exact matches only

[Ghid Turistic] Ce trebuie sǎ știi dacǎ vizitezi Spania?

Dacă vizitați pentru prima dată Spania, aveți grijă: aceasta este o destinație ce naște adicție. Chiar dacă intențiile voastre de vacanță sub absolut normale, vizând plajele sau un tur al orașelor importante, înainte de a vă da seama, vă veți trezi înconjurați de jocurile de lumini ale unei fiesta locale sau prinși în mijlocul vieții de noapte din Barcelona; și imediat după, veți înțelege, de fapt, că nu este vorba despre o singură Spanie, ci de mai multe, așa cum și localnicii, de multe ori, își numesc țara “Las Españas” – Spaniile, discutând până și despre Madrid folosind același plural: Los Madriles – Madridurile.

Regionalismul este o obsesie, reprezentând principala schimbare în țara în care, în anii 1970, au fost create cele 17 provincii autonome, fiecare condusă de propriul guvern. Timpurile în care națiunea unificată era condusă de la Madrid de o mână fermă par să fie de mult apuse, iar acum, pe măsura ce drepturile culturale ale fiecărei minorități sunt recunoscute de o civilizație europeană extrem de maleabilă, fostele regate, ce formează structura federală par să-și reconfirme statutul și diferențele, atât pe plan cultural, cât și artistic, în atitudini, atmosferă urbană și politică.

Având în vedere această diversitate și luând în calcul diferențele sociale dintre zonele țării, înainte de a pleca la drum, poate că este bine să știți câteva lucruri esențiale despre o țară pe care nu o veți putea vedea în întregime pe perioada unui singur concediu. Nici nu vă recomandăm să încercați. Însă vă putem ajuta să vă organizați vacanța, oferindu-vă câteva informații esențiale.

Drumuri

  • Taxe de autostradă și alte taxe ce se plătesc în Spania

La gheretele operate manual, taxele de acces pe autostradă se pot plăti fie cash, fie cu cartea de credit. Tot cu credit card se poate plăti la gheretele marcate cu “vias automaticas”. Toate drumurile cu plată din Spania accepta majoritatea tipurilor de cărți de credit. Este cea mai rapidă modalitate de plată, evitând astfel cozile lungi ce se pot forma la gheretele operate manual. Se poate opta și pentru varianta de echipare a vehiculului cu un dispozitiv electronic de înregistrare la drumului parcurs pe rutele autostrăzilor cu plată, dispozitiv ce poate fi procurat de la cele câteva instituții bancare sub contract cu Via-T. Dispozitivul este legat de contul bancar, ce va fi debitat cu suma totală, în funcție de traseul parcurs. Accesul pe autostradă se face astfel rapid, fără stop, folosind liniile special amenajate de la intrarea pe autostradă.

Din punct de vedere al prețurilor, nu există un tarif pe kilometru parcurs, ci sunt calculate în funcție de motorizare și distanță. De exemplu, traseul pe autostrada ce leaga Madrid de Toledo (AP-41) v-ar costa aproximativ 7,5 Euro, daca circulați cu un turism de capacitate mică. În același timp, o călătorie din Barcelona la Madrid costă în jur de 30 de euro, dacă sunteți la bordul unui autoturism de capacitate mică. Unele mașini mai mari sau autocare pot plăti în jur de 45 de euro, în timp ce autocarele de capacitate mare (însoțite de remorcă) sau mașinile industriale (gen camioane) pot plăti în jur de 65 de euro. Atenție, acestea sunt tarife exemplificatoare, valabile la data redactării acestui articol. Un tabel mai detaliat de prețuri cu principalele autostrăzi îl puteți vedea pe pagina Ministerului Transporturilor din Spania – http://www.fomento.gob.es/mfom/lang_castellano/direcciones_generales/carreteras/peajes/. Calcule puteți face și pe site-ul www.autopistas.com (http://www.autopistas.com/site/tarifas.php) – accesați butonul “Mostrar buscador de rutas”.

  • Regimul de autostrăzi

Spania beneficiază de o rețea extinsă de autostrazi, atât gratuite, cât și cu plată. Căile rutiere cunoscute sub numele de “autopistas” sunt cele mai confortabile și cele mai bine îngrijite. Pe locul doi, într-un clasament al calității drumurilor spaniole, se află “autovias”, cele ce urmează, în general, principalele trasee turistice, dar care impun o limită de viteză inferioară. Multe dintre autovias și autopistas sunt drumuri cu plată, considerate destul de scumpe raportandu-ne la standardele locale, însă merită abordate pentru faptul că oferă cele mai puțin ștrangulate căi de acces spre principalele destinații ale țării.

  • Regimul de viteză

În Spania, limita de viteză depinde de mai mulți factori – tipuri de artere rutiere, tipuri de mașină și trafic.

  • Pe autopistas și autovias:

– 120 km / oră pentru autoturisme și motociclete;
– 100 km / oră pentru autobuze, autocare și furgonete;
– 90 km / oră pentru camioane și vehiculele cu remorci ce nu depășesc greutatea de 750 kg;
– 80 km / oră pentru vehiculele cu remorci ce depășesc 750 kg.

Pe drumurile standard, care prezinză una din următoarele caracteristici – drumuri cu un singur sens, drumurile cu cel puțin două benzi pe sensul de călătorie, drumurile ce beneficiază de refugii laterale cu o lățime de cel puțin 1,5 metri:

– 100 km / oră pentru autoturisme și motociclete;
– 90 km / oră pentru autobuze, autocare și vehicule cu remorci ce nu depășesc 750 kg;
– 80 km / oră pentru camioane și vehicule cu remorci ce depășesc 750 kg;
– 45 km / oră pentru biciclete și scutere;

Toate celelalte drumuri standard prezintă următoarele limite de viteză:

– 90km / oră pentru autoturisme și motociclete;
– 80 km / oră pentru autobuze, autocare și vehicule cu remorci ce nu depășesc 750 kg;
– 70 km / oră pentru camioane și vehicule cu remorci ce depășesc 750 kg;
– 45 km / oră pentru biciclete și scutere;

Pe drumurile obișnuite (deci, în afara autovias și autopistas) ,dacă viteza de deplasare a vehiculului din față este mai mică decât viteza maximă admisă, limita de viteză se poate majora cu 20 de km / oră, pentru ca vehiculul să poată fi depășit. Pe autostrăzi, există o limită minimă de viteză, valabilă pentru toate tipurile de vehicule, de 60 km / oră.

  • Drumurile principale

O să menționăm doar câteva dintre cele mai importante drumuri ale Spaniei – autopistas sau autovias. O listă completă puteți vedea pe Wikipedia, în limba engleză (http://en.wikipedia.org/wiki/Highways_in_Spain).

Autopista del Notre – AP1: Madrid – Burgos – Rubena / Armiñón – Vitoria – Alsasua – San Sebastián;
Autovía del Nordeste – A2: Madrid – Guadalajara – Zaragoza – Alfajarín / Fraga – Lérida – Igualada – Barcelona – * – Mataró – San Andrés de Llavaneras – * – Gerona – * – Figueras – * – El Pertús;
Autovía del Este – A3: Madrid – Tarancón – Utiel – Requena -Valencia;
Autovía del Sur – A4: Madrid – Aranjuez – Córdoba – Sevilla – Dos Hermanas / Jerez de la Frontera – Cádiz;
Autopista del Mediterráneo – AP7: (Franța) – La Junquera – Gerona – Barcelona – Tarragona – Puzol / Silla – Alicante / Crevillente – Cartagena – Vera / Málaga – Guadiaro

Distanța pe șosea dintre București și capitala Madrid este de aproximativ 3.200 km, din care în jur de 2.700 km pe autostradă. Din București spre Barcelona, se parcurge o distanță de aproximativ 2.600 km, din care 2.100 pe autostradă.

Timp Liber

  • Zonele turistice importante

Destinațiile urbane majore sunt incredibil de diferite. Barcelona este, pentru mulți, bijuteria turistică a Spaniei, individualizată prin modernismul lui Gaudí, promenadele splendide ale Las Ramblas, kilometri întregi de plajă sau cluburile exclusiviste. Madrid, pe de altă parte, chiar dacă nu pare la fel de elegant, poate să se mândrească cu un număr similar de amatori. Orașul, imortalizat extraordinar în opera regizorului Pablo Almodóvar, are o vivacitate autentică, descoperită în miile de baruri și terase în aer liber. Și bineînțeles, dispune de trei dintre cele mai importante muzee ale lumii, fără a menționa spectaculosul și adulatul club de fotbal, Real Madrid, la concurență cu omologul catalan, FC Barcelona.

Apoi este Sevilia, leagănul muzicii flamenco și gazda clișeelor sudului; Valencia, capitala regiunii cunoscute sub numele de Levante, cu o scenă artistică și o viață de noapte vibrantă; Bilbao, ultima descoperire din circuitul cultural spaniol, datorită inaugurării extraordinarului Museo Guggenheim. Monumentele diferă semnificativ de la o provincie la alta, în funcție de istoria regională – ocupațiilor romane, vizigote sau maure. În jurul Castiliei și Leonului nu puteți evita, de pildă, imaginile stereotipice ale catedralelor iberice și a sutelor de castele apărute după Reconquista. În nordul montan, pe suprafața Asturiei și a Pirineilor, sute de bisericuțe cochete punctează colinele, afișând o influență romanică profundă, în timp ce Andaluzia prezintă cele mai frumoase moschee și palate maure, în Granada, Sevilia sau Cordoba. Toledo este exponentul medieval al Castiliei, urmat, la mică distanță de energia orașului medieval Salamanca, cu influențele sale superbe, renascentiste. Terenul accidentat al Extramadurei este împânzit de bogățiile aduse din Lumea Nouă de conchistadorii curajoși, de-a lungul istoriei.

Spania nu înseamnă doar arhitectură și clădiri. Peisajele emană la fel de multă fascinație și varietate. Estuarele înverzite din Galicia nu pot fi comparate cu platourile înalte și aride ale Castiliei și nici cu defileele deșertice ale Almeriei. Agricultura și-a pus amprenta pe dealurile cultivate cu viță-de-vie din cele mai vechi timpuri, în livezile de măslini și pe câmpurile de orez din regiunea Levante. Spania dispune și de câțiva din cei mai pitorești munți ai Europei, cu o viață sălbatică specifică și mii de trasee de drumeții sau cățărări – în special în Picos de Europa și Pirinei. Fauna unică a Spaniei include câteva specii protejate de urși bruni, râșii spanioli și focile monah ale Mediteranei, precum și mai obișnuiții mistreți, berzele albe și nenumărate specii de păsări de pradă.

Una din cele mai mari atracții ale Spaniei este, indubitabil, prezentă de-a lungul litoralului său, sub forma plajelor. Aici suntem surprinși de o altfel de varietate, nescrisă în ghidurile turistice ale Spaniei, mai frumoasă decât ne-am imagina în necunoștință de cauză. Porțiuni lungi de coastă – în special de-a lungul Costa del Sol, au fost amenajate în vaste regiuni turistice, cu hoteluri și resorturi încântătoare. Pe Costa Brava, mulțimea de golfulețe idilice dintre Palamos și Begur este deseori ignorată de turiști, în timp ce Andaluzia dispune de cele mai bune condiții pentru surfing – în jurul Tarifa – și câteva resorturi splendide de-a lungul Costa de la Luz. Litoralul nordic, reprezentat în regiunile Cantabria și Asturia, are parte de apele reci ale Oceanului Atlantic și de golfurile virgine ale estuarelor Galiciei. În afara părții continentale descoperim cele mai exotice destinații turistice spaniole, atât în Mediterană, unde Mallorca sau Menorca oferă crâmpeie de viață liniștită, tradițională, iar Insulele Canare, în special Ibiza, reprezintă apogeul industriei muzicii house și a unei vieți de noapte fără egal.

  • Specificul culinar

Bucătăria iberică a avansat mult în ultima perioadă de timp, iar bucătarii spanioli sunt astăzi în prim-planul artei culinare contemporane europene. Cunoscătorii au auzit, probabil, de restaurantul de renume mondial El Bulli, situat pe o intindere de nisip izolată din Catalonia, la ale cărui mese puteți lua loc doar dacă faceți rezervare cu aproape un an înainte. Există însă mâncare fantastica în fiecare regiune și nu discutăm doar despre specialitățile culinare bombastice – tapas, gazpacho, tortilla și paella, despre care ați auzit înainte să plecați de acasă, sunt preparate absolut delicioase atunci când se gătesc din ingredientele corecte, abundente în decorul natural înconjurător.

Una dintre atracțiile culinare majore este fenomenul “Tapas” – mici porții de mâncare ce se serveau, în mod tradițional, în restaurante, alături de un pahar de vin sau de bere. Tapas poate însemna, de fapt, orice – o porție de măsline, o felie sau două de șuncă maturată, câteva perișoare, chifteluțe sau chorizo, cartofi prăjiți și bine condimentați sau sosuri-creme de caracatiță. Ele se preiau, de cele mai multe ori, direct de la tejghea, într-un sistem similar cu cel al fast-foodurilor moderne, pentru a vedea întreaga gamă de sortimente înainte de a comanda. Multe dintre barurile Tapas au o specialitate, nefiind puține ocaziile în care spaniolii se plimbă de la bar la bar, din considerentul că unele preparate sunt mai bune în anumite locuri.

Există și diferențe regionale și aici nu ne referim numai la tapas. Bineînțeles, nu toate restaurantele oferă experiențe gourmet și nu toate preparatele sunt capodopoere. Resorturile turistice, adică locurile în care se înghesuie majoritatea vizitatorilor, pot fi dezamăgitoare, pe alocuri, din punct de vedere culinar, în special dacă ne gândim la gama variată de clienți internaționali, obișnuiți cu o anumită tipologie a mâncării și mai puțin deschiși la nou. Cu toate acestea, veți putea întotdeauna să descoperiți un restaurant de calitate, în care simpla comandă a unui “menú del día” poate însemna atât contactul cu tradiția spaniolă, cât și servicii de calitate.

Utile

  • Acte necesare

Pentru vizita turistică în Spania, cetățenii români nu au nevoie de o viză. Românii, prin statutul de membru al Uniunii Europene, pot accede Spania cu pașaportul sau cartea de identitate validă 6 luni de la intrarea în țară.

  • Moneda de schimb

Moneda națională a Spaniei este moneda Uniunii Europene, euro, cu subdiviziunea eurocent.

  • Site-ul oficial

Ghidul turistic oficial este prezent pe pagina www.spain.info, în mai multe limbi de circulație internațională, printre care: engleză, spaniolă, franceză, germană sau italiană. Site-ul Ministerului Industriei, Energiei și Turismului se poate accesa la adresa www.minetur.gob.es.

  • Numere de urgență/importante

Telefonul de urgență al ambasadei României la Madrid este 0034609069983. Secția consulară pune, la rându-i, un număr de telefon ce poate fi folosit în situații extreme, 0034649656032 (recomandat). Aceste numere de telefon sunt folosite, în general, în caz de deces sau accidente rutiere grave.

  • Ambasada României

Ambasada României în Spania se găsește în capitala Madrid.
Adresa:  Avenida de Alfonso XIII nr. 157, CP 28016
Telefon: 0034913501881 (5 linii)

  • Secția consulară a României de la Madrid

Adresa: La Vaguada-Fuencarral, Avenida Cardenal Herrera Oria, nr. 134, CP 28034
Telefon: 0034917344004

  • Consulatul României la Barcelona

Adresa: Calle San Juan de la Salle 35 bis, CP 08022 Barcelona
Numere de telefon: 0034934181535; 0034934340220; 0034934344223
Alte numere de telefon:
Bilbao – 0034944245177;
Sevilia – 0034954624070;
Castellón de la Plana – 0034964216172;
Ciudad Real – 0034926251751;
Zaragoza – 0034976481429;
Almería – 003495062596.

Almer Frades

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *