Având statutul de cea mai veche stațiune de schi din Slovacia, Smokovec se află în regiunea muntoasă High Tatras, la poalele muntelui Slavkovsky (2452 m) și este compusă din patru localități: Stary Smokovec (situată la 990 m altitudine și fondată în anul 1793); Novi Smokovec (995 m altitudine și fondată în 1875); Horny Smokovec (situată la 955 m altitudine și fondată în 1926); Dolny Smokovec (situată la 890 m altitudine și fondată în 1882). Centrul administrativ al regiunii High Tatras este Stary Smokovec, care totodată este și sediul Salvamontului din zonă. Nivelul de altitudine al stațiunii este cuprins între 1017 și 1480 m.

Construită inițial în jurul izvoarelor de apă minerală, de care turiștii încă se mai pot bucura în prezent, stațiunea a fost fondată de către un medic cu experiență din Alpi, Nikolaus Szontagh, iar în 1876 aici s-a deschis primul sanatoriu. Novy Smokovec, situată la vest de Stary Smokovec, funcționează și în prezent ca stațiune balneo-climaterică, unde se tratează boli respiratorii, tulburări metabolice și chiar boli mentale.

Pârtiile

Stațiunea cuprinde un total de 7 km de pârtii, compuși din 6 pârtii pentru începători și 1 pârtie pentru intermediari. Există și o pârtie de sanie care are lungimea de 3180 m. Cea mai potrivită pârtie pentru începători și familii este pârtia Jakubkova Luka din Novy Smokovec, dotată cu instalație nocturnă.

Un număr de 5 instalații de urcat pe cablu facilitează accesul schiorilor în vârful pârtiilor. Aceste instalații au o capacitate de 4340 persoane/oră. De asemenea, o telecabină leagă Stary Smokovec de Hrebeniok. De altfel, între toate stațiunile de schi din regiunea High Tatras există legături foarte rapide și ieftine cu trenul, iar turiștii au posibilitatea de a achiziționa skipass valabil pe întreg domeniul High Tatras.

Iubitorii de schi fond au posibilitatea să profite de pârtiile din Tetranska Lomnica, cu lungimi de 6 și 12 km. De asemenea, pasionații schiului de tură au la dispoziție trasee cu plecare din Hrebeniok către Studeny potok – Kamzik, respectiv Obrovsky vodopad – Zamkovskeho chata.

Cazare și restaurante

Cele mai multe unități de cazare se găsesc în Stary Smokovec, în Tatranska Lomnica și la Poprad, localități în care se ajunge ușor cu ajutorul trenurilor.Printre cele mai renumite unități de cazare se numără Hotel Grand (4 stele), Grand Hotel Belluvue (4 stele), Hotel Skalnicka (3 stele), Pensiunea Slavkovsky (3 stele) și Pensiunea Crystal Ski (2 stele). Desigur, lista continuă și conține condiții pentru toate gusturile și prețuri pentru toate buzunarele.

În ceea ce privește gastronomia, se găsesc numeroase restaurante și baruri lângă pârtii, precum Restaurantul Alpina de la baza pârtiei Jakubkova Lukas sau restaurantele cu specific slovac Woodchuck (Svist) și Albas. În plus față de acestea, mai există numeroase alte restaurante și fast-food-uri situate în fiecare stațiune din apropiere.

Timp liber

După oboseala de pe pârtie, turiștii au ocazia să se relaxeze în barurile, restaurantele, discotecile sau piscinele care împânzesc stațiunea și să se pregătească pentru următoarea zi de distracție în zăpadă. De asemenea, mai există oportunitatea plimbărilor cu snowmobilul sau organizarea excursiilor în văile înconjurătoare, pentru admirarea peisajului deosebit de frumos atât iarna cât și vara.

Cu siguranță, stațiunea Smokovec are de oferit tot ceea ce turiștii caută pentru petrecerea vacanței de iarnă: peisaje incredibile, condiții bune de cazare, prețuri avantajoase, pârtii de schi moderne, multă distracție și foarte multă zăpadă.