Search
Generic filters
Exact matches only

Timișoara

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” e o zicală care a scos în stradă sute de mii de români în decembrie 89. Că Banatul e fruntea au auzit-o majoritatea dintre noi. Că multora nu le convine autosuficiența bănățenilor și că-și mormăie în barbă supărarea pe ei e fapt știut. Că influențele vestice sunt cele care au transformat orașul într-unul vizitat de sute și mii de turiști e iarăși un truism.

Ce face Timișoara să fie un oraș atât de iubit e probabil atmosfera de relaxare de pe străzile ei. Clădirile minunate de care dai acolo unde te aștepți mai puțin. Parcurile frumoase. Festivalurile. Oamenii. Fiindcă știm cu toții foarte bine că oamenii sfințesc locul. Fiind un municipiu-reședință de județ, unde multiculturalismul e pus la loc de cinste, germanii, maghiarii, sârbii și bulgarii, împreună cu românii, au transformat orașul într-al treilea pol cultural din România, după București și Iași. Aici există trei teatre de stat, Teatrul Național, Teatrul Maghiar și Teatrul German. Opera română, Filarmonica Banatului, Muzeul Banatului care adăpostește cea mai mare colecție arheologică din țară, Muzeu de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Viorilor, Muzeul Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor sunt instituții care susțin acest lucru.

Aici există aproximativ 145.000 de monumente istorice, cele mai multe din România. Stilurile Art Nouveau, secession și eclectic sunt cele care caracterizeaă majoritatea clădirilor. De aici au plecat Ana Blandiana și Herta Muller, Laszlo Tokes sau Alexandru Tyroler, primul campion de șah al României.

Cartierele Cetate, Iosefin și Fabric sunt obiectivele turistice principale ale orașului. În Iosefin, Biserica Ortodoxă ridicată între 1932 și 1936 și inspirată din stilul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul; Biserica Romano-Catolică, cu stilul ei bizantin, Sinagoga și Gara de Nord sunt locuri unde poți să pierzi o zi întreagă, doar stând și admirându-le.

În Fabric, cartier multicultural unde conviețuiesc români și sârbi, merită văzute Baia Publică Neptun, Biserica Ortodoxă Sfântul Ilie sau Casa cu Mercur. În cartierul Cetate, clădirile în stil baroc, Piața Unirii, cea mai veche piață din Timișoara, și Piața Libertății cu Primăria Veche și monumentul Sfintei Fecioare Maria; Memorialul Revoluției, Domul, Palatul Baroc, Bastionul Theresia, sunt câteva dintre locurile ce nu trebuie ratate.

Parcurile, dintre care Parcul cu Platani, Parcul Petofi Sandor, Parcul Poporului, Parcul Rozelor sau Parcul Doina, au fiecare poveștile lor, ascunse în iarba verde și-n liniștea ce transformă o zi agitată într-una de vacanță. Canalul Bega ce străbate Timișoara este primul canal navigabil din România. Orașul este unul universitar, iar studenții îl transformă într-un loc în care nu ai cum să te plictisești.

Festivalul Plai, Route68 Summerfest, ManyFest, festival de arte vizuale, sau Festivalul de operă și operetă sunt momente când e bine să-ți cauți un loc de cazare în Timișoara și să stai și două-trei zile în plus. Să te pierzi pe străzi și să admiri clădirile. Deși multe nu au fost renovate sau se află în paragină, păstrează încă farmecul și parfumul boem al vremurilor de altă dată. În centru, printre numeroasele terase și baruri și restaurante, ai vreme de pierdut în modul cel mai plăcut.

Fabrica de bere este iarăși un loc pentru care merită să faceți un traseu aparte. În Timișoara există și o Grădină Zoologică, deschisă prima oară în 1986, unde se pot observa emu, guanako, maimuțe capuchin, canguri pitici, struți și păsări de apă.

Foto via Zaberca

 

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *