Păduri împădurite, plaje cu nisip fin, ape turcoaz, dealuri acoperite de podgorii și trasee pentru drumeții, ziduri venețiene, castele ale cruciaților și mozaicuri romane sunt doar câteva atracții și frumuseți ale Ciprului. Cultura locală prezentă se împletește perfect cu elementele ruinelor civilizațiilor antice, creând un peisaj deosebit și un mix de cultură puternic observabil. Deși Cipru este împărțit de o dispută constantă între etnicii greci și etnicii turci, disputele violente nu își fac prezența, iar turiștii sosiți au parte de toată prietenia și ospitalitatea localnicilor.
Coasta variată oferă plaje dintre cele mai diverse, variind de la golfuri izolate, la stațiuni pline de viață, plaje de nisip și golfuri stâncoase. Pe coasta de est se găsesc plaje fine cu nisip alb și ape turcoaz de adâncime mică. Coasta de sud se pretează pentru plimbări lungi de iarnă sau jogging, iar coasta de vest este excelentă pentru petrecerea timpului liber singur. În golfurile cu apă adâncă și aflorimente stâncoase se practică snorkelling sau scufundările.
Timp Liber
Ciprul este cunoscut pentru legenda zeiței Aphrodita, care se spune că s-a născut pe această insulă. De la primul contact cu această insulă plină de surprize pentru turiști se observă motivul pentru care Afrodita a ales Ciprul ca locul ei de naștere: peisajele frumoase, coasta variată și numeroasele activități oferă o vacanță de neuitat fiecărui turist. Mările liniștite cu o temperatură între 16 – 27ºC oferă posibilitatea scufundării și admirării coastei subacvatice plină de pești colorați, bureți, corali, anemone de mare, caracatițe, scoici și arici de mare. Tunelurile și peșterile subacvatice pot fi, de asemenea, descoperite prin scufundări. Turiștilor care doresc relaxare în larg le sunt puse la dispoziție bărci pentru pescuit sau pentru navigație. Pentru relaxare pe insulă se găsesc numeroase terenuri de golf, trasee de biciclete și cățărări și activități sportive.
În excursiile opționale în Larnaca – Aya Napa, Nicosia și Munții Troodos – Mănăstirea Kykko se pot admira siturile arheologice, lăcașuri de cult importante, cetăți vechi și peisaje minunate.
Restaurantele și barurile cipriote pun la dispoziția turiștilor specialități specifice bucătăriei mediteranee din ingrediente locale proaspete, mixuri de ierburi și condimente, făcându-și prezența elemente din bucătăriile asiatice și greacă. Festivalurile organizate oferă posibilitatea de a cunoaște mai bine obiceiurile locale și de a participa la diferite evenimente culturale. Viața de noapte este una dinamică, cluburile și barurile fiind mereu pline și pregătite pentru distracție.
Cipru este cunoscut pentru meșteșugăriile practicate cu multă pasiune chiar și în prezent. Transmise din generație în generație diferitele artizanate sunt apreciate de turiști, care pot participa la conceperea acestora. Ciprioții se pricep în deosebi la broderii tradiționale – brățări de piele, țesut, ceramică, împletituri și sculptură în lemn.
Obiective turistice
Istoria de peste 10.000 de ani i-a oferit Ciprului numeroase obiective turistice și monumente antice dintre cele mai frumoase. Astfel, pe tot teritoriul insulei se pot vizita ruinele vechilor civilizații și se pot asculta povestirile istorice. În Larnaca se poate admira biserica lui Agios Lazaros, principalul lăcaș de cult al venerării acestuia. Despre Castelul din Larnaca nu se știe exact momentul construirii acesteia, dar se presupune că a fost ridicată în perioada regelui James. Tot în Larnaca se găsește moscheea lui Hala Sultan, construită peste mormântul lui Umm Haram, mama vitregă a profetului Mahomed și soția unuia dintre cei mai mari ofițeri ai Moawia. În era medievală biserica, portul fortificat și castelul Frankish au fost considerate cele mai magnifice monumente din Larnaka. De asemenea, Larnaca este cunoscută pentru Biserica Panagia (Maicii Domnului), castelul Kolossi și castelul Pafos.
Monumentele arheologice dezvăluie urmele lăsate de vechiile civilizații din care ciprioții și-au format cultura. Pe Muntele Kurion din Limassol a fost dezvoltat un oraș regat antic. Și în prezent se pot vizita ruinele fostei cetăți construită în secolul 13 Î.Hr. Tamassos este localizat la aproximativ 21 km de Nicosia, fiind un oraș construit în secolul 8 Î.Hr., iarsitul arheologic Amathous se găsește pe coasta de sud, lângă Lemesos. “Mormintele Regilor”este o necropolă splendidă, situată în afara zidurilor, la nord și est de orașul Pafos. A fost construită în perioada elenistică pentru a satisface nevoile noului Nea Pahos. Situl arheologic Choirokoita, situat pe coasta sudică, constituie cel mai bun exemplu al constituirii unei comunități sedentare pe insulă și dezvoltarea unei civilizații originale: Neoliticul Aceramic Cipriot.
Muzeele din Cipru prezintă civilizațiile care au trăit pe teritoriul insulei de-a lungul timpului. Primul muzeu arheologic din Lefkosia a fost fondat în 1888, fiind alcătuit din 14 încăperi, exponatele urmând o ordine cronologică și o succesiune tematică. În muzeele arhiologice din Limassol, Larnaca, Pafos, Dali și Nicosia se pot vizita exponate aparținând diferitelor culturi.