Search
Generic filters
Exact matches only

Cum alegi un loc bun unde să mănânci intr-o țară straină?

Cu toții iubim călătoriile, vacanțele. Însă, imediat ce ieșim pe ușă, lăsăm în spate mediul familiar și prietenos de acasă, fără să știm ce ne așteaptă. Tot ce putem spera este la o vacanță fără probleme, relaxantă, în care să petrecem un timp de calitate, făcând lucrurile pe care ni le-am propus, văzând atracțiile pe care le-am visat. Nu în ultimă instanță, dorim să știm detalii despre obiceiurile culinare ale destinației propuse, localurile sau restaurantele cele mai potrivite pentru stilul nostru de viață, cautând cele mai avizate opinii despre acestea. Nu încercăm Swarovski Pens  să vă propunem o listă de restaurante, aceasta este la latitudinea voastră, preferințele fiind proprii fiecărui individ. Dorim să vă sfătuim cum să vă alegeți un restaurant potrivit în vacanță, locul în care vă veți simți în siguranță și în care puteți încerca, dacă doriți, specialitățile culinare locale, fără să trebuiască să duceți la limită cartea de credit. Și vorbim, în special, despre destinațiile din afara țării, departe de rutina de aici, de tradițiile și de obișnuința de acasă.

Într-un clasament virtual al preferințelor turistice, pe primul loc în alegerea unui restaurant stă atmosfera. Și dacă vacanța se desfășoară alături de copii, atunci ne interesează ca această atmosferă să cuprindă toate facilitățile de care au nevoie cei mici și cei mai importanți pentru noi. Criteriul este urmat îndeaproape, bineînțeles, de prețuri, însă fără ca ele să aibă o pondere mai mare decât siguranța. Vorbind totuși despre țări din lumea civilizată, din Europa sau America de Nord, de exemplu, să nu vă imaginați că aici orice restaurant este potrivit sau că mâncarea este neapărat de calitate. În marea majoritatea a cazurilor nu există surprize neplăcute, însă este bine să fiți informați, cât se poate, iar fiind vorba despre mâncare, să nu fiți purtați de val decât atunci când v-ați asumat câteva certitudini.

La ce vă gândiți atunci când căutați un restaurant într-o țară străină? Eu m-aș gândi la prețuri, mâncare sănătoasă, servicii rapide și amiabile, o gamă variată de preparate culinare din care aș putea să aleg și care să cuprindă, în mod esențial, câteva feluri de mâncare specifice zonei și, nu în ultimul rând, la siguranță – nu neapărat în această ordine. Și-o să vă dau câteva exemple din călătoriile mele prin lume. În Europa, de pildă, mâncarea nu este cu mult diferită de ce găsim acasă, tendința de globalizare reflectându-se, cumva, și pe plan culinar.

       În Italia, am servit masa într-o multitudine de locații, în zone mai mult sau mai puțin turistice, fără să-mi fie teamă ca aș putea fi dezamăgit. Au existat însă cazuri în care, în necunoștință de cauză, fără să am idee despre prețuri, am plătit zeci de euro pentru o masă și peste 10 euro pe o cafea. De atunci, am încercat întotdeauna să caut, în primă instanță, un meniu care să cuprindă prețurile preparatelor. Lucrurile cele mai scumpe se găsesc, în general, în zonele foarte aglomerate, cum ar fi piețele principale (de tipul San Marco în Veneția). Deloc lipsite de șarm sunt locurile mai izolate, la câteva străduțe de marile artere ale orașelor, iar surprizele plăcute pot răsări, practic, de oriunde.

       În Franța, la Paris, am dorit neapărat să încerc un spectacol la Moulin Rouge. Spectacolul se putea vedea în sine, fără obligativitatea de a servi masa, însă a existat și această opțiune, pe care am dorit s-o experimentez. Sincer, mâncarea, deși bombastica – însoțită de caviar, șampanie și homar – nu a făcut decât să-mi deschidă apetitul. Categoric, întâmplarea a fost una memorabilă, însă la nivel culinar, prea puțin pe gusturile mele. După terminarea spectacolului, am ieșit hămesit de foame și am comandat un sandwich de la un Swarovski Figurines vânzator stradal, pentru care am plătit de 100 de ori mai puțin! Însă, este o chestiune de preferință. Tot la Paris, faimosul Buddha Bar a reprezentat cea mai mare surpriză. Mă așteptam la o atmosferă de tip oriental, cu muzică bună și oameni relaxați, însă mâncarea a fost absolut fabuloasă. Prețurile au fost pe măsură, deși nu le pot compara cu cele de la Moulin Rouge.

       În Spania, pe de altă parte, am avut ocazia să servesc masa atât în celebrele baruri Tapas, cât și în incinta unor restaurante cu pretenții. Din nou, ceea ce este foarte cunoscut, este căutat, deseori aglomerat și, prin urmare, ceva mai scump.

       În Grecia am căutat tot timpul să mănânc în decorul faimoaselor taverne, recunoscute atât pentru mâncarea delicioasă, cât și pentru atmosfera romantică, deosebit de pitorească. Fie că este vorba despre terasele pe malul mării, fie că vorbim despre locațiile centrale, am evitat restaurantele mari și aglomerate, preferând locațiile mai intime, care să mă relaxeze după o zi întreagă de vizite la obiectivele turistice. La fel am procedat în Barcelona, unde am căutat atmosfera fantastica a teraselor de pe Ramblas.

       În Croația, la Dubrovnik, pe de altă parte, am suferit cea mai mare dezamăgire. Puțin grabiți, am luat masa în incinta castelului, în cea mai dezvoltată zonă din punct de vedere turistic. Dacă am plătit pentru o pizza 20 de euro sau pe o bere 10 euro (fără să dispunem de foarte multe alternative), nu înseamnă că nu au fost produse de calitate, ci doar că puteam să beneficiez de o atmosferă similară și mâncare calitativ egală și în alte locuri.

       În Monte Carlo am servit masa, conștient de nota de plată, pe malul mării, imediat lângă portul de agrement, plin de iahturi de lux, doar pentru a mă bucura de priveliștea senzațională, suspendat, cumva, între clădirile cocoțate pe stâncă și valurile furioase ale mării. Însă aici mâncarea a contat mai puțin. Ceea ce a rămas, a fost amintirea faimosului oraș, sculptat în suflet ca unul dintre cele mai spectaculoase destinații ale lumii. La fel de conștient de prețuri, traversând jumătate de lume, însă într-un peisaj la fel de fabulos, am servit masa în restaurantul Bloody Mary din Bora Bora. Din nou, nici acolo nu este vorba despre mâncare sau prețuri, ci pur și simplu de experiența în sine. Restaurantul avea la intrare câteva panouri explicative, cuprinzând o listă senzațională de personalități ce i-au călcat pragul, de la Madonna la Mel Gibson, până la mai moderna, dar și mondena familie Kardashian. Dacă adaug aici particularitatea culinară a locului, cu puternice influențe franceze, pot să spun că a meritat cu prisosință. Însă, eu sunt unul, prefer atmosfera în detrimentul prețurilor. Niciodată însă n-aș putea să las deoparte siguranța, încercând, pe cât se poate, să stau aproape de zonele turistice, urmând localnicii sau alți turiști.

       America de Nord este o experiență total diferită. Aici, pentru o rezervare la un restaurant mai pretențios, trebuia să suni cu multe ore înainte, iar câteodata, chiar cu câteva zile înainte. Serviciile de acest tip sunt, de obicei, costisitoare, însă pot garanta o masă fără cusur. Pe de altă parte, America este înțesată de localuri de tip fast-food sau de vânzători stradali de hotdogi. Nu am pus niciodată la îndoială calitatea mâncărurilor și nici nu mi-am imaginat că o să îmi subțieze buzunarele. Restaurantele au fost alese, din nou, urmând alți turiști și studiind puțin atmosfera din interior. America Centrală și Caraibele intră în cu totul altă categorie. Aici există adevăratele “tourist-traps”, locuri în care puteți plăti sume considerabile de bani pe mâncăruri pe care, efectiv, nici nu le puteți ingurgita. Mare atenție la restaurantele mult în afara zonelor turistice și la personajele ce se învârt în asemenea cartiere.

       În Jamaica, de exemplu, în căutarea unui restaurant, am fost abordat de un individ aparent pașnic, care s-a oferit să ne sfătuiască unde să mergem. Bineînțeles că am scăpat cât de repede am putut de el, căutând să rămânem cu mulțimea. Am aterizat, într-un final, într-un fast-food cu specialități locale, de jerk chicken absolut delicios.

Pentru turiștii mai puțin experimentați, fără un ochi format pentru a diferenția pericolul de siguranță, este bine să cunoască cele mai potrivite surse de informație. Pentru că trăim în era internetului, există mii de pagini cu păreri mai mult sau mai puțin obiective, despre cele mai potrivite locuri în care am putea servi masa, în funcție de preferințe. Tripadvisor oferă un număr mare de recenzii ale restaurantelor din întreaga lume. Dacă sunteți în America de Nord sau în partea de vest/centru a Europei, puteți apela la Opentable sau Yelp. Zagat prezintă iar un număr important de locații, la fel cum o fac și Fodors, Timeout și câteva alte publicații importante online.

Prin urmare, cum alegem un restaurant atunci când călătorim în străinătate? Avem, practic, destule alternative. Principalele sfaturi ar fi, punctual, următoarele:

  • căutați alternative pentru servit masa online cu mult înainte de a pleca în concediu. Dacă doriți să experimentați, cu adevărat, un festin gurmand, atunci căutați restaurantele cotate de Michelin. Pentru cele mai speciale dintre restaurante, veți avea nevoie de rezervări cu câteva zile în avans;
  • recepția hotelului la care vă cazați vă poate recomanda, după caz, variind de la destinație la alta, locuri potrivite pentru a servi masa. Dacă hotelul este unul de mâna a doua (de pildă un motel sau un hostel), aveți grijă să nu picați într-o capcană, mai ales dacă vă petreceți vacanța în locuri mai puțin cunoscute, gen Muntenegru, Albania, țările din fosta Uniunea Sovietica sau cele din Orientul Mijlociu;
  • o alternativă în vogă o reprezintă aplicațiile mobile. În funcție de serviciile pe care le doriți, introduceți destinația și veți primi alternativele obișnuite locației în care vă aflați. Nu vă garantează disponibilitatea, ci doar vă oferă o gamă largă de posibilități.

În concluzie, atunci când puteți afla detalii, nu ezitați să vă informați. În cazul în care nu puteți procura sugestiile dorite, încercați să urmați mulțimile de turiști și să explorați bine împrejurimile, înainte de a intra. Cheia succesului unei vacanțe stă în experiențele trăite pe toată durata acesteia, fie că este vorba despre atracțiile turistice în sine, fie că discutăm despre o seară romantică într-un restaurant. Nu lăsați un moment neplăcut, într-un local obscur, să vă afecteze sejurul, ci mergeți la sigur. Poate că cel mai important demers pe care-l puteți face este să păstrați o atitudine pozitivă, prin informare și încredere. Pentru voi, care sunt cele mai importante criterii de a alege un restaurant în afara țării ?

Foto via Fletchcast

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *