Fiind originară din una dintre comunele de pe Valea Mureșului, mai exact din Stânceni, nu pot decât să spun că apreciez această zonă mult mai bine de când am plecat să descopăr secretele vieții de la oraș. Nu mă încântă nimic mai mult decât atunci când știu că voi petrece câteva zile acasă la mine, departe de zgomotul și poluarea pe care mi le-a rezervat cu atâta plăcere urbea mult visată de locuitorii de la țară. Într-adevăr posibilitățile limitate de dezvoltare personală m-au împins să aleg drumul Clujului, dar cu siguranță peste câțiva ani, probabil la bătrânețe, mă voi întoarce să îmi petrec liniștită ultimii ani în această zonă deosebită.
Am parcurs de nenumărate ori drumul Toplița – Reghin și cu trenul și cu mașina. Valea Mureșului reprezintă culoarul care însoțește râul Mureș de la izvoarele acestuia din masivul Hășmașu Mare din Carpații Orientali până la vărsarea în Tisa, în Ungaria. Între municipiul Toplița și comuna Deda, râul parcurge cea mai pitorească zonă, prin rezervația naturală aflată pe cursul superior al Mureșului, despărțind masivele vulcanice Călimani şi Gurghiu. Aerul curat și tradițiile păstrate și valorificate prin unități de cazare ridicate din lemn, stâni unde se pot face vizite și degustări și festivaluri de tradiții reprezintă atuurile acestei zone, care merită descoperită de fiecare turist în parte. Principalele activități care se pot face sunt pescuitul, drumețiile, vânatul și campingul. Trebuie să amintesc și faptul că râul Mureș, calea ferată și șoseaua șerpuiesc împreună, paralel, luând fiecare curbă împreună până ies din defileu și se despart urmându-și fiecare propriul drum.
Toplița. Un oraș cu puțin peste 13.000 de locuitori, dar cu o geografie deosebită. Aici se află singura cascadă cu apă termală din România care nu îngheață iarna și are panta de scurgere pe roca numită traverti, motiv pentru care această cascadă își schimbă culoarea de la alb la brun. Vara, ștrandurile cu apă termală prezintă un prilej bun de petrecerea timpului liber. De asemenea, dacă urcați până la stațiunea Bradul veți regăsi urmele unei stațiuni frecventate de turiști, dar în prezent destul de părăsită. Pentru o vacanță perfectă, vă recomand să vizitați Toplița pe timpul iernii. Chiar dacă temperaturile sunt cele mai mici din țară, atmosfera de pe pârtiile de schi vă vor încălzii destul de rapid. Sunt două pârtii și de obicei mulți schiori, dar sistemul de transport pe cablu bine dezvoltat permite urcarea destul de rapidă. Posibilitățile de cazare în Toplița sunt destul de limitate, dar veți găsi câteva pensiuni și hoteluri care oferă servicii destul de bune.
Urmând cursul Mureșului, la ieșirea din Toplița începe județul Mureș, cu prima comună: Stânceni. Chiar dacă toată comuna nu depășește 2.500 locuitori, peisajul și geografia completează cu siguranță numărul de locuitori mic în comparație cu alte comune la fel de dezvoltate. Toată comuna este străbătută de un drum european bine pus la punct, recent reabilitat, iar casele se află pe o parte și alta a drumului, pe ulițe ce străbat dealurile care sunt o prezență obligatorie în această zonă. Râul Mureș curge paralel cu drumul, astfel fiecare curbă, fiecare porțiune dreaptă urmează cursul impus de Mureș. Cele două străzi care pornesc din drumul principal, care străbate satul Stânceni, au ca punct de sosire, pe Zebrac, Munții Călimani cu vârful Pietrosul, și, pe Gudea, Munții Gurghiului, cu numeroase posibilități de trasee turistice. Oriunde te-ai afla se zăresc dealuri și pârâuri, iar ce mai important aspect îl reprezintă liniștea și aerul foarte curat. Vara mă simt cel mai bine acasă, natura plină de viață și răcoarea oferită de brazii și copacii aflați pe dealul din spatele casei sunt gura de aer din forfota orașului îngenunchiat de înăbușeală.
Printre stânci care ies impunător asupra drumului, traseul continuă spre comuna Lunca Bradului. Drumul desparte, de asemenea, satul în două, și urmează cursul Mureșului, oferind peisaje minunate. Cea mai importantă parte a comunei o reprezintă Sălardul. În plină dezvoltare turistică, aici se găsesc numeroase cabane renovate care oferă cazare și servicii pentru sejururi relaxante. Peste tot ești înconjurat de brazi impunători care asigură aerul curat, pentru unii destul de tare. Gazdele oferă numeroase activități în aer liber precum tiroliană, trambulină, trasee turistice cu obstacole, zid de alpinism, tir cu arcul, paint-ball și vă pot încânta cu un foc de tabără sau, iarna, cu sania trasă de cai.
Continuând drumul, de multe ori șerpuitor, ajungem în comuna Răstolița, o comună bazată pe industria exploatării forestiere și cu o dezvoltare turistică aflată la început. Zona de camping aflată în apropiere pe malului Mureșului, este întotdeauna plină de turiști pe timpul verii care vin pentru răcoarea oferită de brazii din jur, dar și de apa numa bună pentru scăldat. Această zonă este cunoscută pentru Festivalul Văii Mureșului, care se organizează în fiecare an, la ieșirea din Răstolița. Festivalul, la care am participat și eu de aproape fiecare dată, pune accentul pe tradiție și conservarea acesteia. În fiecare an pe scenă urcă cântăreți de muzică populară și dansatori din toate comunele și satele aflate pe cursul superior al Mureșului, care prezintă tradiția fiecărei localități. Căsuțele construite sunt decorate tradițional, fiecare comună având pregătită o căsuță cu straie și mobilier aparținând locuitorilor. Bucatele tradiționale pregătite se găsesc la standurile cu mâncare, iar cei care doresc să guste din lactate proaspăt preparate se pot opri la stâna special amenajată în cadrul festivalului. Seara se termină cu concerte ale trupelor cunoscute din România, dar sunt invitați doar cei care sunt în concordanță cu specificul festivalului.
[nggallery id=26]
Ultima comună aflată pe râul Mureș este Deda. Intrând în Deda deja se observă zona de câmpie, iar calea ferată se desparte de drum, luând un alt traseu. Scaunul Domnului este ultimul deal impunător din zonă, care se ridică la 1.381 m înălțime, fiind un platou care domină satul Deda-Bistra. Legenda spune că aici se află scaunul de judecată pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi. Există numeroase trasee turistice marcate care duc în vârf și care pot fi parcurse în câteva ore pe un drum forestier, care duce într-o pădure de conifere, străbătută de pârâiașe și cărări. Priveliștea de pe platou este absolut minunată spre valea Bistriței și spre Valea Mureșului.
După ce ieși din comuna Deda munții se îndepărtează, iar Mureșului parcurge alături de șosea o zonă de câmpie, luncă și depresiune curgând ușor spre Tisa și lăsând în urmă peisaje de neuitat.
2 Responses