Sofia, capitala Bulgariei, reprezintă îmbinarea perfectă dintre arhitectura Europeană şi cea Comunistă, care se remarcă în numeroasele biserici ortodoxe, multiplele parcuri şi spaţii verzi şi o istorie bine păstrată prin monumente şi clădiri aparţinând patrimoniului UNESCO. Oraşul Sofia este cel mai mare oraş din Bulgaria, fiind în acelaşi timp centrul cultural şi economic al acesteia. Cele mai mari companii finaciare, de consultanţă şi de IT au sedii în capitala Bulgariei, mărind astfel nivelul de ocupare al locurilor de muncă şi crescând nivelul de trai al locuitorilor. Anul sute de mii de turişt vizitează Sofia, unde regăsesc o parte din istoria Europei, dar şi delicii culinare tradiţionale, cu diferite influenţe din bucătăriile cunoscute ale lumii.
Stiaţi că?
- Sofia este al doilea cel mai vechi oraş din Europa (locuit de peste 7.000 de ani)?
- Este singurul oraş mare din Europa care se află la doar 15 minute de un munte mare – Vitosha?
- Sofia a devenit capitala Bulgaria abia în anul 1879?
- Municipiul Sofia include trei oraşe şi 34 de sate?
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
În orice parte al oraşului Sofia ai merge, vei găsi peste tot obiective turistice interesante, cu o istorie îndelungată şi de o frumuseţe rară. Poţi începe cu vizitarea celor trei pieţe principale ale oraşului, Piaţa Alexander Battenberg, Piaţa Centrală şi Piaţa Hali. Cea mai mare piaţă a capitalei este Piaţa Alexander Battenberg, denumită după primul prinţ din perioada imediat următoare în care a fost eliberată Bulgaria, este locul principal pentru organizarea de concerte, parade şi alte evenimente. Piaţa Centrală reprezintă un loc bun de pornire pentru vizitarea oraşului şi pentru achiziţionarea de suveniruri din magazinele răspândite în toată piaţa, iar Piaţa Hali, construită în anul 1910, este cea mai mare piaţă acoperită de pe teritoriul Sofiei.
Poţi face un tur al monumentelor. Poţi începe cu Monumentul Ţarului Eliberator – simbolul oraşului, ridicat în onoarea împăratului rus Alexander al II-lea, după care să admiri Amfiteatrul Serdica – construcţie romană, Monumentul Levski Vasil – realizat cu ocazia eliberării Bulgariei, Monumentul celor 1300 de Ani – construit în anul 1981 cu ocazia aniversării creerii Primului Imperiu Bulgar, Mausoleul Battenberg – locul de veci al prinţului Alexandru I al Bulgariei şi Monumentul Armatei Sovietice.
Cu siguranţă trebuie să vizitezi catedralele şi bisericile din Sofia. Biserica Sfânta Sofia, construcţie bizantină, a fost construită în timpul domniei împăratului Iustinian, fiind locul unde se venerează sfântul protector al oraşului Sofia. În Biserica Boiana vei găsi poate cele mai frumoase picturi murale din Balcani, iar Biserica Sfântul Nicolae reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală. În memoria celor peste 200.000 de soldaţi care au căzut la datorie în războiul ruso-turc din 1877-1878, a fost construită Biserica Alexander Nevski, după proiectul arhitectului Pomerantev. Banya Bashi este ultima moschee funcţională din oraş, fiind construită la mijlocul secolului al XVI-lea după planurile arhitectului turc Sinan. Mai poţi vizita Biserica Sfântul Gheorghe, Sinagoga Centrală, Mănăstirea Sfânta Duminică şi Biserica celor 7 Sfinţi.
Dacă faci un tur al muzeelor din Sofia, vei putea descoperi întreaga istorie al acestui oraş, dar vei putea admira şi numeroase obiecte de artă şi expoziţii. Trebuie să faci un popas la Muzeul Icoanelor, unde se află cea mai importantă colecţie de imagini sacre din Bulgaria. Situat în cripta bisericii Alexander Nevski, muzeul conţine icoane datate din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea. În Galeriile Naţionale de Artă Autohtonă şi Artă Străină poţi descoperi o colecţie imensă de lucrări aparţinând maeştrilor bulgari, dar şi străini. Muzeul Naţional al Omului şi al Pământului are în colecţia sa aproximativ 40% dintre mineralele cele mai cunoscute şi se zice că este cel mai mare muzeu minerologic din lume. Nu uita să faci o vizită şi Muzeului de Istorie Militară Naţională – amenajată de Ministerul Apărării şi Muzeului Etnografic – conţine o colecţie impresionantă de obiecte de artizanat bulgăreşti.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Pe tot parcursul anului se organizează diferite festivale, aparţinând diferitelor arii ale artei. Astfel, Festivalul Internaţional de Muzică se organizează în Mai şi în Iunie, Festivalul Internaţional de Film este organizat în Martie, Festivalul European de Muzică are loc în Martie-Aprilie, Festivalul de Artă Digitală are loc la mijlocul lui Iunie, iar Festivalul Internaţional de Folk este organizat în Iulie. Tinerilor le sunt dedicate două festivale, Festivalul de Muzică pentru tinere Talente este ţinut în Septembrie, iar The Sprite Grafitii Fest are loc în Iunie.
Poţi face o vizită celui mai important teatru din Sofia, Teatrul Ivan Vazov. Fondat în anul 1904 de mai mulţi membrii ai companiei Salza I Smyah, teatrul a fost proiectat de celebrii arhitecţi vienezi Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner, fiind o construcţie în stil neoclasic. În faţa teatrului se poate vizita Grădina Oraşului, cea mai veche grădină publică din Sofia, înfinţată în timpul Imperiului Otoman şi reorganizat aproape în totalitate în 1878. Cu cele 15 săli de mărimi diferite proiectate astfel încât să fie organizate toate tipurile de spectacole, Palatul Naţional de Cultură este destinaţia preferată pentru artiştii pop internaţionali.
Peste tot în Sofia vei găsi resturante şi cafenele cochete, unde vei putea petrece momente de linişte şi de relaxare. O cafea gustoasă poţi savura la Cafeteria Lime, iar la Galvas pe lângă cafea poţi gusta şi o prăjitură delicioasă. Mâncare mediteraneană poţi degusta dacă faci o oprire în Lavanda, Local, Aromat sau Patleto 2. Delicatese internaţionale poţi servi la Sidoniya, Panorama, Lazy, Arbat sau Budapest, iar o pizza delicioasă poţi mânca în Pizzarela, Osteria Barbarossa sau Vetrilo.
Dacă doreşti să faci cumpărături sau să profiţi de timpul liber vizitând centrele comerciale ale Sofiei, poţi alege să mergi în TZUM – deschis încă din anul 1957, Mall of Sofia, City Center, Sky City sau The Mall, unde vei găsi magazinele brandurilor internaţionale celebre, numeroase posibilităţi de distracţie (centre bowling, mese de biliard şi snooker) şi de relaxare (cafenele, săli de cinema şi restaurante).
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Dacă doreşti să te cazezi la o pensiune poţi alege dintre L’Opera Guest House** (de la 151 Lei/cameră dublă/noapte), Hello Sofia Guesthouse** (de la 111 Lei/cameră dublă/noapte) sau Shans 3 Guest Rooms** (de la 104 Lei/cameră dublă/noapte). Acestea oferă camere spaţioase şi facilităţi precum LCD TV, baie în cameră, internet wireless gratuit şi curte exterioară.
În caz că vrei să te cazezi la un hotel poţi alege dintre Family Hotel Saint George** (de la 111 Lei/cameră dublă/noapte), Hotel Milenium** (de la 142 Lei/cameră dublă/noapte), ATM Center Hotel** (de la 147 Lei/cameră dublă/noapte), Favorit Hotel*** (de la 142 Lei/cameră dublă/noapte), Family Hotel Kabu*** (de la 178 Lei/cameră dublă/noapte) sau Sofia Place Hotel*** (de la 223 Lei/cameră dublă/noapte). Majoritatea hotelurilor oferă în preţul de cazare micul dejun, iar serviciile includ baie proprie, internet wireless gratuit, aer condiţionat şi LCD TV.
Pentru grupuri mai mari recomand apartamente, unde vă puteţi caza mai multe persoane şi vă puteţi gospodări singuri. Poţi alege Baranq Apartments, cu preţul începând de la 267 lei/apartament/2 persoane sau Derelli Deluxe Apartment, cu preţul începând de la 260 lei/apartament/2 persoane.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Cel mai rapid mod de a ajunge în Sofia este pe cale aeriană. Companiile aeriene din România pun la dispoziţia turiştilor numeroase rute spre aeroportul din Sofia, pentru a facilita accesul spre capitala Bulgariei şi spre celelalte oraşe din apropriere. Astfel, poţi alege curse directe din Bucureşti (Aeroportul Otopeni – aprox. 330 euro dus-întors, durata călătoriei 1 h) sau cursele cu o escală din Cluj Napoca, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. Dacă doreşti să mergi cu autocarul, poţi alege cursă directă din Bucureşti, cu plecare de la Ateneul Român – 100 euro/ cursă sau din oricare alt oraş din România, cu schimbare la Bucureşti. Cu maşina personală vei parcurge aproximativ 350 de km din Bucureşti până în Sofia şi poţi alege Coridorul Pan-European IV (prin Bucureşti) sau Drumul European E79 (prin Oradea, Deva, Petroșani, Târgu Jiu, Craiova și Calafat).
În interiorul oraşului sunt diferite moduri prin care te poţi deplasa. Astfel, folosind reţeaua de transport în comun, compusă din autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou, poţi ajunge în cele mai importante zone ale oraşului, dar şi la obiectivele turistice cele mai cunoscute. Reţeau terestră de transport public este deservită de 15 linii de tramvai, 9 linii de troleibuz şi 93 de linii de autobuz. Reţeaua de metrou este compusă din 2 magistrale, ambele legând centrul oraşului de diferite extremităţi. Preţul pentru un drum cu transportul în comun costă 1.00 Lev (0.50 Euro). Minibusurile opresc doar dacă le faci semn, iar un bilet costă 1,50 Leva (0,75 Euro). Taxiurile îţi oferă un mod rapid de a ajunge la destinaţia dorită pe cele mai scurte rute. Preţul unei curse cu taxiul începe de la 0,70 Leva/km (0,35 Euro/km). De asemenea, ai posibilitatea de a închiria o maşină sau o bicicletă, pentru a putea să te deplasezi după bunul plac prin oraş, dar şi în împrejurimi.
[/tab]
[/tabgroup]
Sofia reprezintă un oraş multicultural, unde poţi admira clădiri aparţinând diferitelor arhitecturi, dar atracţii turistice care reflectă istoria indelungată şi trecerile sub diferite domnii. Poţi alege să vizitezi obiective turistice, să te relaxezi în parcurile publice sau să petreci o zi de distracţie în centrele comerciale ale oraşului. Orice arcitivitate ai alege, poţi fi sigur că te vei întoarce cu experienţe şi amintiri noi, pe care să ţi le aminteşti cu drag.
Tu ai vizitat Sofia? Cu ce impresii te-ai întors de acolo? Aştept întrebăriile şi părerile tale despre capitala Bulgariei.
Surse: LonelyPlanet, BulgariaTravel