Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă localitatea Friesach – landul Carintia, Austria

Friesach este o mică localitate din regiunea Carintia, faimoasă pentru moștenirea sa medievală, care consistă, în afara zidurilor și fortificațiilor din acea perioadă, un eveniment de răsunet, ce se organizează anual. Evenimentul are o istorie de 800 de ani, fiind organizat pentru prima data în Friesach de către ducele de Babenberg, Leopold al IV-lea, în 1224. Toți cavalerii din partea centrală a Europei soseau pentru turnir în Friesach cu această ocazie.

Importanța și amploarea acestui festival cavaleresc medieval l-au inspirat pe poetul Ulrich von Liechtenstein să scrie câteva poeme medievale, considerate printre cele mai valoroase elemente de literatură austriacă. În fiecare an, pe data de 30 august, localnici și vizitatori deopotrivă se adună pentru a încrucișa săbiile în joacă, cu dorința de a rememora cavalerii de altădată. Întregul oraș se transformă, cu această ocazie, într-un târg medieval, cu chioșcuri și tarabe împrăștiate peste tot, cavaleri și domnișoare plimbându-se pe străzile pietruite îmbrăcați în costume medievale. Este o dată pe care ar fi bine s-o rețineți dacă sunteți în vizită în regiunea Carintia în luna lui cuptor.

Istoria Friesach, totuși, a început mult mai devreme. La fel ca și majoritatea teritoriilor de pe suprafața Carintiei sau chiar și a Stiriei, regiunea în care se află Friesach astăzi a fost ocupată de romani, celți și mai târziu de triburile slave. Friesach a făcut parte din regatul slav Karantania, intrat ulterior sub controlul bavarezilor. Tot un bavarez, Împăratul Ludovic Germanul, a dăruit localitatea arhiepiscopului de Salzburg, în secolul al IX-lea.

Toate sunt medievale în Friesach

Sub patronatul Salzburgului, Friesach a devenit rapid unul dintre cele mai prospere orașe-târguri din Carintia, construind fortificații și structuri defensive, pentru a avea aspectul de bastion pe care-l putem vedea și astăzi. Povestea spune că Richard Inima de Leu, în drumul său de întoarcere de la o cruciadă, in 1192, a traversat Friesach înainte de a fi închis de ducele Austriei. Motivele arestării sale se găsesc în timpul cruciadei în sine, atunci când regele a batjocorit steagul ducelui austriac.

Mare parte din farmecul localității derivă din arhitectura sa medievală. Un tur al atracțiilor importante ale orașului ar începe în Hauptplatz sau piața principală. Fântana renascentistă din secolul al XVI-lea nu se potrivește foarte bine peisajului urban însă este ceva mai atractivă decât biserica parohială, cu un design fad. Biserica dominicană, pe de altă parte, dispune de un interior interesant, în mare parte realizat în stil gotic și destul de vechi. Aici se găsește renumita Madonna din Friesach, ce datează din 1320 și un altar construit în anii 1500.

Într-o plimbare de-a lungul localității veți găsi multe construcții realizate până în 1500, precum și numeroase fortificații medievale. Istoria Friesach este mai pe larg expusă în cadrul Stadtmuseum, un muzeu adăpostit de zidurile unui castel vechi de 700 de ani, pe dealul Petersberg. Dispune de o expoziție a diferitelor vestigii istorice, dar și câteva exemple de artă gotică produsă de artizanii locali și câteva lucrări populare de pe suprafața Carintiei.

foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *