Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă Millstatt – landul Carintia, Austria

Pe malurile nordice ale lacului Millstatter, lângă Nockberge, se găsește pitorescul sat carintian Millstatt. Beneficiind de proximitatea rezervației naturale Nockberge, Millstatt oferă oportunități de drumeții și o stațiune balneo imperială, ce a reușit să-și păstreze farmecul și splendoarea perioadei în care a fost inaugurată, secolul al XIX-lea. Cele mai vechi mărturii despre mica localitate austriacă datează însa din perioada neolitică, din jurul anului 2000 î.Hr. Descoperirile arheologice majore au fost facute pe Millstatter Berg, lângă cătunului Lammersdorf. În jurul anului 500 î.Hr., triburile celtice au sosit în zona și au populat mare parte din Carintia de astăzi, până la sosirea romanilor, în anul 15 î.Hr.

Romanii, primii creștini ai Carintiei, au construit o biserică în preajma altui cătun din regiune, Laubendorf. Slavii sosiți aici în timpul secolelor V și VI au distrus edificiul religios. Ulterior se formează Principatul Karantania, predecesorul regiunii Carintia de astăzi. A trecut sub dominație bavareză și ulterior francă, în secolul al VIII-lea.

Millstatt ca un centru scolastic

În jurul aceleiași perioade, episcopii din Salzburg au acceptat misiunea de a creștiniza populația de la sud de Alpi. Ei au trimis misionari în Karantania, urmați de coloniștii bavarezi. În anul 800, primele biserici slavo-bavareze au fost construite pe suprafața Millstatt de astăzi. Potrivit legendei, un duce slav numit Domitian a devenit creștin și a aruncat în lac 1.000 de statui reprezentând zei păgâni. În latină, numărul 1.000 se traduce prin “mille statuae”, acțiunea dând astfel denumirea lacului. Totuși, există dubii în privința validității acestei povești, pentru că numele desemnează, de fapt, un loc ce s-a dezvoltat doar în secolul al XI-lea, la mult timp după ce statuile păgâne au dispărut.

În 1070, în Millstatt s-a fondat prima mănăstire benedictină. A fost construită cu sprijinul ducelui Aribo de Bavaria și a arhiepiscopului de Salzburg. Curând, mănăstirea a devenit centrul scolastic al Carintiei. Fosta biserică a mănăstirii servește ca biserică parohială în Millstatt și acum.

Millstatt se transformă într-o stațiune balneo

Următoarele secole au fost martorele sosirii cavalerilor Sfântului Gheorghe, iezuiții, câteva încercări de invazii din partea turcilor și Razboaiele Napoleoniene. Carintia a schimbat mai multe conduceri și este destul de greu de păstrat o evidență a istoriei turbulente a regiunii. La sfârșitul acestei perioade, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, localitatea se deschide turismului – poate cea mai importantă inovație din regiune. Construcția unei căi ferate a accelerat procesul, iar curând a fost construită prima promenadă în jurul lacului și au fost inaugurate primele băi publice, laolaltă cu câteva hoteluri și pensiuni. Fosta mănăstire s-a transformat în hotel în 1901, iar în 1921, Millstatt a primit oficial recunoașterea de stațiune balneo, sărbătorind evenimentul cu o orchestră de 25 de muzicieni ce au performat pe malul lacului în timpul verii.

Câteva dintre cele mai importante clădiri din Millstatt datează din perioada 1880 – 1920. Este perioada în care aristocrații vienezi și-au construit aici vile de vacanță, pentru a-și petrece vara într-un mod relaxant. Pentru a face față nevoilor turiștilor moderni, oficiul de turism din Millstatt publică un ghid periodic, descriind 20 dintre vilele cele mai frumoase ale regiunii, ghid intitulat “Villewanderweg”.

Muzeul Millstatt și atracțiile din apropiere

Mai mult, turiștii interesați în istorie și cultură pot face o vizită la muzeul localității Millstatt, găzduit în incinta fostei mănăstiri. Cladirea se mândrește cu câteva graffiti din secolul al XVI-lea. O colecție separată prezintă o gamă largă de rozarii, ce pot fi admirate de cei interesați de asemenea vestigii.

Trecutul recent al localității Millstatt este expus de Heimat- und Fremdenverkehrsmuseum, în fosta școală primară a localității. Muzeul de aici prezintă o colecție decentă de elemente din ultimii 150 de ani din istoria zonei. Dacă aceasta nu vi se pare de ajuns, încercați și celelalte atracții din Carintia. Lângă Millstatt puteți vedea Gmund, Seeboden sau Spittal, iar mai la sud aveți Villach, Velden, Ossiach sau Maria Worth.

foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *