Fiind considerată simbolul turismului bulgăresc, stațiunea ”Nisipurile de Aur” este locul perfect de odihnă, relaxare, dar și de divertisment.
În stațiunea Nisipurilor de Aur vei găsi tot ce ai nevoie pentru o vacanță de vis: ai posibilitatea să te cazezi în condiții de all-inclusive, nisipul este foarte fin, fără pietre sau denivelări, apa mării strălucește sub razele calde ale soarelui, iar pe toată suprafața stațiunii te așteaptă baruri, discoteci, parcuri acvatice și terenuri de sport.
Știați că?
- Numele bulgar al stațiunii este ”Zlatni Pyasatsi”.
- În timpul Imperiului Otoman, locul pe care se află astăzi stațiunea litorală era loc de ascunzătoare pentru infractori.
- Nu ai voie să fumezi în locurile publice, doar în cele semnalizate special pentru fumători.
- În ”Nisipurile de Aur” există o replică în miniatură a Turnului Eiffel.
- Stațiunea se întinde pe aproape 180.000 de metri pătrați.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Principala atracție a stațiunii ”Nisipurile de Aur” este, desigur, marea și nisipul auriu. Legenda conform căreia niște pirați au îngropat o comoară aici, iar natura s-a răzbunat pe ei, transformând aurul în nisip strălucitor, pare mai mult decât o simplă poveste când ajungi să le vezi. Plaja este una dintre cele mai frumoase și curate de pe continentul european, iar nisipul este extrem de fin și plăcut la atingere.
Nisipurile de Aur este o stațiune decorată cu distincția ”Blue Flag” (pentru ecologie), astfel încât marea și nisipul sunt ferite de orice fel de poluanți. Apa mării este limpede, de un albastru pur și este perfectă pentru scufundări. Nu are nici pietre, nici valuri uriașe, fiind prietenoasă și cu copiii, și cu cei care nu știu să înoate. Temperatura este ideală pentru o baie în mare (între 25 si 25 grade Celsius), iar temperatura aerului sare de 27 grade Celsius. Poți face plajă din mai până în octombrie.
Poți să vizitezi, totuși, și Mănăstirea Sf. Treimi, deosebită prin picturile sale (aici există și un muzeu, deschis încă din 1906), și Biserica Sf. Nikola, Muzeul Etnografic sau Complexul Expozițional Chiflika.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Stațiunea Nisipurile de Aur este destinația perfectă pentru o vacanță relaxantă sub razele soarelui, lângă marea de un albastru cristalin și cu picioarele în nisipul fierbinte. Este stațiunea preferată a familiilor de pretutindeni, oferind multiple modalități de petrecere a timpului liber, divertisment și recreere.
Vei întâlni zeci de baruri și cluburi de noapte care te îmbie cu oferte care de care mai tentante, muzică antrenantă și atmosferă estivală. Îți recomand Arrogance Nightclub, Beer King Bar, Papaya Disco sau Arrogance Music Factory.
Până și mâncatul în oraș devine o adevărată experiență culinară și culturală, totodată. Majoritatea barurilor servesc și mâncare, iar restaurantele hotelurilor sunt disponibile și pentru cei care nu sunt cazați. Mergi în The Kingdom, un restaurant amenajat sub forma unui castel, în Red Crab, acompaniat de muzică live, sau în Chiflika Restaurant, locul ideal pentru a intra în contact cu tradițiile localnicilor. Experimentează un platou specific bulgar de ”shkembe chorba” (porc și miel asezonate cu iaurt, oțet și usturoi) sau o supă rece din iaurt, castraveți, nuci și usturoi (numită ”tarator”).
Dacă la capitolul cultural stațiunea Nisipurile de Aur nu își propune să exceleze (deși există uneori și spectacole muzicale sau expoziții ale artiștilor locali; găsești programul exact zilnic la sediul centrului de informații din stațiune), totuși nu duce lipsă de activități: există cazinouri, cinematografe în aer liber, o grădină de vară, centre de spa și tratament balnear, o școală de echitație, piscine și un aquapark. Mai concret, există o mulțime de opțiuni pentru turiștii de toate vârstele.
Spațiile verzi sunt punctele forte ale stațiunii, cu precădere Pădurea din Parcul Național, locul unde te poți retrage pentru o plimbare relaxantă la umbră.
În stațiune regăsești și magazine cu suveniruri, produse vestimentare sau încălțăminte.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
În stațiune sunt înregistrate peste 70 de hoteluri și vile, pornind de la unități de cazare de 5 stele, în condiții de lux, până la pensiuni cu prețuri accesibile.
Poți profita de ofertele all-inclusive pe care le oferă majoritatea hotelurilor, care includ cazarea propriu-zisă, bufet-suedez și băutură. De asemenea, permit accesul la piscină, baruri, wireless, spa și alte facilități. Cabacum Beach Residence*** oferă vedere panoramică la mare, este situat aproape de stația de autobuz spre Varna și include și un minimarket (prețuri de la 113 ron pe noapte); Hotelul Devora*** e aflat la 200 m de plajă, oferă sală de sport, loc de joacă pentru copii și un club de noapte (prețuri de la 89 de ron pe noapte); Family Hotel Piter*** e foarte avantajos din punctul de vedere al raportului calitate-preț (de la 133 de ron pe noapte), iar dacă vrei regim de all-inclusive, o alegere inteligentă ar putea fi Grifid Vistamar Hotel***, unde pentru 319 ron poți să consumi mesele principale ale zilei, gustări, băuturi alcoolice, și, desigur, să acoperi cazarea.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Pentru a ajunge la Nisipurile de Aur, poți lua avionul până în Varna, localitate situată la numai 17 km de stațiune. Din Varna poți lua un autobuz, care circulă din 20 în 20 de minute (uită-te după autobuzele cu numerele 9, 109 și 409; un bilet costă în jur de 1 euro.
Din București mai poți pleca și cu autocarul (cu 20 de euro biletul), dar și cu mașina personală. Vei face 286 de km, în aproximativ 4 ore de mers.
Din stațiune până în orașele din împrejurimi există curse de transport local, autobuze sau trenuri care circulă destul de frecvent.
[/tab]
[tab title=”Poze Nisipurile de Aur”]
[nggallery id=21]
[/tab]
[/tabgroup]
Principalele atuuri pe care le are ”Nisipurile de Aur” față de restul stațiunilor, care o califică drept una dintre cele mai frumoase stațiuni din Europa, comparabil chiar cu cele de pe malurile Mediteranei, sunt: locația, chiar între Marea Neagră și Pădurea Parcului Național, serviciile impecabile oferite de unitățile de cazare și agrement, oferta largă de activități pentru turiști și, bineînțeles, plaja care se întinde pe 4 km lungime și 100 m lățime, cu nisipurile fine și aurii, care amintesc de metalul prețios.
Dar voi, dragi călători? Ați petrecut vreo vacanță în această stațiune? Ce impresie v-a făcut? Puteți să ne lăsați recomandările voastre în secțiunea de comentarii!
Surse: Go2GoldenSands, GoldenSands