Debrecen este al doilea oraş ca mărime din Ungaria, situat la 220 km de Budapesta. Istoria oraşului începe cu peste 750 de ani în urmă, fiind de două ori capitala Ungariei: în timpul revoluției din 1848-49 și în timpul celui de-al doilea război mondial din 1945. În timp a suferit numeroase transformări, în prezent fiind un important centru cultural, artistic şi ştiinţific. Centrul oraşului a suferit schimbări recente, fiind transformat în zonă pietonală, iar în centrul acesteia a fost construită cea mai mare fântână de ceramică din Europa, cu diamentrul de 20 m.
Ştiaţi că?
- Oraşul Debrecen este înfrăţit cu oraşul Oradea, împreună cu care are numeroase proiecte culturale, economice şi nonguvernametale?
- Are cea mai mare fântână ceramică din Eruopa?
În Debrecen poţi vizita câteva obiective turistice care îţi oferă o incursiune în trecutul oraşului. Poţi începe cu memorialul Trandafirul alb al Revoluţiei, care comemorează revoluţia şi eroi revoluţiei din 11956. Acesta se află în faţa Universităţii Reformate, fiind opera sculptorului Miklos Melocco. Ceramica Antal Pázmándi ne aminteşte de motivele de istorie si arhitectură tradițională din Debrecen. În fața acesteia se află o placă comemorativă din marmură, care a fost dezvelită odată cu a 500-a aniversare a evenimentului când Mátyás Iancu de Hunedoara a fost ales regele Ungariei. Acesta se afla pe peretele uneia dintre casele care au fost demolat ulterior. Inscripția comemorează familia Iancu de Hunedoara, odată proprietar al orașului, precum și al castelului. Clădirea vechii primării a fost construită iniţial în 1531, iar în 1849 Kossuth Lajos şi familia lui au locuit aici. În prezent acesta adăposteşte biroul primarului. Casa Csanak a fost cosntruită în stil romantic de Jozsef Csanak – fost iobag devenit un băcan celebru și sponsor al vieții culturale a orașului. Palatul Finaţelor a fost construit în stil ecletic, fiind terminat în anul 1912. În trecut a găzduit negocierile preliminare ale Tratatului de la Szatmar. Pe timpul călduros poţi vizita Ceasul Floral. Acesta a fost dezvelit cu 40 de zile înainte de a 40-lea Carnaval al Florilor din Debrecen. Limba ceasului este o tijă de metal lungă cu arcuri metalice sub ea referitoare la orbitele astrale. Sfârșitul limbii este decorat cu aripa de Phoenix, care este simbolul oraşului. Grand Hotel Aranybika este situat în inima orașului Debrecen. Prezenta clădire Art Nouveau a fost construită după planurile arhitectului Alfred Hajos, primul campion olimpic al Ungariei, în 1915. Piaţa Kossuth a fost deschisă publicului larg în 2001, devenind în timp un adevărat spaţiu comunitar. De-a lungul anului aici se organizează Zilele Turcesc – eveniment gastronomic, Carnevalul Florilor, concertele de anul nou, dar este locul şi locul unde se amplasează bradul de Crăciun. De asemenea, poţi face şi un tur al bisericilor. Astfel, poţi admira Biserica Ortodoxă – construită în 1910 în stil bizantin, Sinagoga, Biserica Roşie – denumită după culoarea roşie a cărămizilor, pictată în 1937 de Jenő Haranghy, Biserica Mică Reformată – construită în 1600, Catedrala Sfânta Ana – construită între 1721 – 1746, Sinagoga Status Quo Ante – construită în 1910 în stil ecletic şi Biserica Reformată Mare – ridicată între anii 1805 – 1822 după planurile arhitectului Mihály Péchy.