Cu o construcție renascentistă precum clădirea Parlamentului, inclusă în patrimoniul UNESCO încă din 1999 și tradiționalismul său veritabil, Graz a fost numită capitală europeană a culturii în 2003. Orașul este acum un amestec de baruri minimaliste și localuri ultramoderne, ce dispun, fiecare dintre ele, de propriul website de prezentare, plus cafenele în care puteți servi popularele cafele cu lapte și mânca prăjiturile renumite cu ciocolată și marțipan. Graz reprezintă astăzi un peisaj urban în care, în ciuda dinamismului conferit de clădirile moderne, precum podul Mursteg sau complexul Domenig, respiră încă un aer plăcut, de oraș provincial, bine păstrat și întreținut.
Capitala culinară și culturală a Austriei, chiar dacă este al doilea cel mai mare oraș al țării, numărând în jur de un sfert de milion de locuitori, Graz este deseori ignorat de turiști. Înconjurat de destinații precum Salzburg, Viena și multitudinea de resorturi de schi, fosta capitală europeană a culturii este înghesuită într-un colț pastoral al Stiriei, însă dispune de calități de necontestat, un centru vechi admirabil și multe vestigii medievale sau renascentiste.
Poate că ar trebui să începeți explorarea Grazului cu o vizită la Schlossberg, pentru a vedea turnul cu ceas al orașului, locul pe care Napoleon n-a reușit niciodată să-l cucereasca. Opțiunile mai lejere ar fi telecabina sau liftul cu geamuri transparente, însa treptele ce traversează grădinile bine îngrijite din umbra cladirii nu sunt nici ele o alternativă prea obositoare. Veți fi răsplătiți cu vederea superbă a acoperișurilor de țiglă, de spiralele bisericilor conturate pe linia orizontului și cu munții încețoșați din îndepărtare.
După această vizită, dacă nu ați devenit încă un fan fervent al Grazului, vizitați armureria (Landeszeughaus), cea mai mare colecție de armament medieval din lume. și pentru că orașul este perfect proporționat, la 10 minute de mers pe jos de aici puteți să ajungeți pe malurile râului Mur pentru a vizita galeria de artă contemporană – Kunsthaus. Centrul orașului este pietonal; asta înseamnă că vă veți putea plimba în propriul ritm, fără grabă; aveți totuși grijă la tramvaiele extrem de silențioase de pe Herrengasse.
Graz este, de fapt, un amalgam, un haos controlat. Pe parcursul unei singure ore, puteți admira sculpturile moderne din curtea seminarului teologic (un colegiu comandat de iezuiți în 1572) și imediat după vă veți putea afla în mijlocul magazinului Kastner & Ohler, un paradis al cumpărăturilor, tradițional pentru Graz, la care a fost adăugat în ultima perioadă de timp un etaj superior cu pereți de sticlă, o cafenea de unde puteți admira, din nou, panorama superbă a orașului, oferind fotografilor noi oportunități de a capta perspective surprinzătoare ale impozantului turn cu ceas.
Ceea ce Graz relevează doar turiștilor atenți este măreția clădirii operei, realitată în stil neo-baroc. Producțiile inovatoare prezentate pe scena operei locale sunt la nivelul prețurilor practicate, de aproximativ 50 de euro / persoană per spectacol. Mai puțin scumpă este, totuși, mâncarea. O destinație culinară clasică este “Frankowitsch Delicatessen”, locul în care localnicii se înghesuie să ocupe scaunele înalte în fiecare zi, pentru a servi un sandwich pe fugă sau pentru a sorbi un pfiff (0,2 litri) de bere locală. Vinurile albe din regiune sunt suficient de seci pentru a acompania fără probleme schnitzelul, gulașul sau irezistibilele clătite cu caise.
Sursa foto: VisitGraz