Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Iaşi

Municipiul Iași este principalul centru urban și politic al regiunii Moldova, reședința județului Iași și unul dintre cele mai vechi orașe din România. Iași-ul numără aproape 300.000 de locuitori și este locul unde s-a proclamat prima unire a Principatelor Române, din 1600. Dar nu numai atât. Iașiul este un oraș al marilor premiere, aici fiind înființată prima universitate din țară, prima Grădină Botanică, primul Muzeu de Istorie Naturală, și al marilor oameni, precum Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, celebrul povestitor Ion Creangă, laureatul Nobel pentru medicină, George Emil Palade, dar lista poate continua cu I.L. Caragiale, Emil Racoviță, Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și așa mai departe.

Știați că?

  • Universitatea Al. I. Cuza a fost inaugurată de domnitor în 1860, iar intrarea în universitate se face prin Sala Pașilor Pierduți, celebră pentru picturile realizate de Sabin Bălașa.
  • Iași-ul este unul dintre puținele orașe din lumea ortodoxă care are peste 100 de biserici.
  • Moaștele Sfintei Paraschiva se află la Catedrala Mitropolitană care îi poartă numele, iar în fiecare an, în data de 14 octombrie, sute de pelerini vizitează catedrala pentru a se închina la racla cu moaștele sfinte.
  • Între anii 1859 și 1862, Iași-ul a fost capitala României.

[tabgroup]

[tab title=”Obiectiveturistice”]

Piața Unirii este simbolul orașului, locul de unde pleacă toate traseele turistice. Aici vei găsi cel mai vechi hotel din Iași, Grand Hotel Traian, la construcția căruia a participat și Gustave Eiffel, creatorul celebrului turn de la Paris care îi poartă numele. De asemenea, vei vedea statuia lui Alexandru Ioan Cuza și numeroase fântâni arteziene.

Dar dacă ajungi în Iași, trebuie să începi cu Palatul Culturii. Clădirea neo-gotică găzduiește în prezent 4 muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu. Poți admira portretele domnitorilor moldoveni în Sala Voievozilor sau poți asculta cele 8 clopote care reproduc simultan ”Hora Unirii”, imnul de la 1859. Trebuie să vizitezi și două dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult ieșene, și anume Mănăstirea Cetățuia, un monument de artă feudală ctitorit de domnitorul Gheorghe Duca, și Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi, unică în România datorită structurii exterioare, ctitorită de Vasile Lupu și locul unde sunt înhumați Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza. Nu în ultimul rând, Capitala Metropolitană Iași merită vizitată, fiind cea mai mare biserică ortodoxă din țară.

Nu rata nici fostul Palat Roznovanu, actuala Primărie, o clădire somptuoasă în stil neo-clasic; Muzeul Unirii, care conține piese valoroase din patrimoniul familiei Cuza; Catedrala Catolică; Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate din țară; Mausoleul Eroilor sau Muzeul Literaturii Române.

Iar casele memoriale din Iași sunt adevărate surse de istorie a literaturii românești. Începe cu Bojdeuca lui Ion Creangă, locul unde Nică a scris toate amintirile sale din copilărie, continuă cu Casa Memorială Mihail Sadoveanu sau cu cea a lui George Topârceanu, sediu temporar pentru redacția publicației ”Însemnări literare”, și încheie traseul cu Casa Otiliei Cazimir, poeta secolului 19.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Poți savura o cafea Davidoff în Passage Bistro-Cafe, un vin vechi în Vintage Garden & Lounge sau poți să simți spiritul italian în El Barin Bar & Snack, chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare. Poți să susții mișcarea underground românească în Club Underground, să asculți muzică live în My Way sau să petreci pe ritmuri house și trance în Soho Club.

Când te ia foamea, alege o pizza mare de la Mamma Mia (pe blv. Ștefan cel Mare), un meniu al zilei cu doar 15 lei la Restaurantul Moara de Foc (ia-ți o ciorbă rădăuțeană ca la mama acasă, niște sărmăluțe cu mămăliguță și smântână și o prăjitură cu brânză și stafide, pentru o experiență gastronomică totală) sau fă cunoștință cu panorama Iașiului din Restaurant Panoramic, situat la etajul 13 chiar în centrul orașului.

Plimbă-ți pașii prin Parcul Copou și treci pe lângă Teiul lui Mihai Eminescu, un loc romantic și relaxant unde marele poet român scria poezii. Este un loc de promenadă pentru tinerii îndrăgostiți și unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș. Iar în Grădina Botanică vei regăsi un număr impresionant de plante și pomi și vei avea câteva clipe de liniște deplină admirând frumusețea celor peste 800 de specii de trandafiri din rozariu.

Tot în centrul orașului, imediat lângă Palatul Culturii, stă cel mai mare ansamblu urbanistic din nord-est-ul țării, Palas Iași. Aici poți să te recreezi în Grădina Publică, lângă lac, să bei o bere la terasă, ai amfiteatru și cinema în aer liber, dar există și o zonă comercială, Palas Mall, unde poți să faci cumpărături. Ai de unde alege, fiindcă te așteaptă mari retaileri precum H&M, Sephora, Intersport, Auchan, C&A și mulți alții. Dacă vrei cărți de la anticariat, mergi în Galeriile Anticariat de pe str. Lăpușneanu, iar pentru alte cumpărături există Iulius Mall.

Poți să vezi filme noi la Cinema City, la Cinema Victoria sau la Republica. În plus, dacă te decizi să vezi un spectacol de teatru sau de operă, îți vei da seama că atât Teatrul Național Vasile Alecsandri, cât și Filarmonica de Stat Moldova sunt monumente istorice, în interiorul cărora se desfășoară cele mai importante evenimente culturale ale orașului. Scene de teatru, operă sau balet, filme și spectacole, Iași-ul excelează în acest domeniu.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Hotelurile cu cele mai rezonabile oferte din Iași ar fi Hotel Ramada***, situat vizavi de centrul Palas (cu prețuri de la 75 de euro pe noapte), Hotel Moldova***, situat în centru, cu acces la wireless, saună și piscină (cu 186 de ron pe noapte) sau Villa Grande*** (195 de ron pe noapte pentru o cameră dublă). Prețuri mai mici găsești la Hotel Ceramica** (aproape de Iulius Mall, cu parcare gratuită și 111 ron pentru o cameră dublă), Hanul Dacilor*** (situat la 3,5 km de oraș, oferind posibilitatea de a închiria o mașină de la casa de oaspeți, este un loc mai tradițional și oferă o cameră dublă cu 155 de ron) sau la Hostel Păcurari**, unde o cameră dublă cu baie comună te costă 93 de ron.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Ca să ajungi în Iași, poți veni cu avionul, cu oricare din companiile Austrian Airlines, Carpat Air sau Tarom, cu drumuri directe din Europa, dar și din Timișoara. Din București un bilet dus până la Iași, cu Tarom, te costă minimum 75 de euro, pentru un drum de o oră și câteva minute. Cu trenul de la București vei face în jur de 6 ore pentru 86 de ron, iar de la Cluj Napoca cele 9 ore de mers te vor costa aceeași sumă, 86 de ron. Poți veni și cu autocarul, dar și cu mașina personală. De la București la Iași sunt 383 de km, pe care îi poți parcurge pe ruta E 85 – E 581, de la Timișoara sunt 644 de km, iar de la Cluj-Napoca – 394 de km.

Prin Iași te poți deplasa cu mijloacele de transport în comun puse la dispoziție de Regia Autonomă de Transport Public Iași (RATP), unde un bilet cu o călătorie costă 2 ron, un abonament pentru o zi costă 8 ron și le poți cumpăra și prin sms, cu 0,4 euro pentru o călătorie, dacă trimiți sms la 7494. Taxi-ul costă minim 1,6 ron pe km și poți suna la 0232.941 pentru Parma Taxi și la 0232.217.217 pentru Euro Taxi, iar dacă vrei să închiriezi o mașină poți încerca la Eurocars (0727.373.799) sau Avis Car Rental (0728.228.923).

[/tab]

[/tabgroup]

Iași-ul este centrul cultural al Moldovei, un simbol al literaturii românești, gazdă a numeroase obiective turistice valoroase și totodată un oraș plin de viață, cosmopolit, modern. Cunoscut în special datorită înființării primei universități românești și datorită marilor oameni de litere care au trăit aici și și-au desfășurat activitatea culturală în clădirile ieșene, puternic centru economic și politic al regiunii, Iași-ul este cu siguranță un oraș demn de vizitat și pune România pe harta celor mai frumoase orașe din Europa, alături de Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.

Voi ce credeți despre Iași? I-ați cutreierat bulevardele, i-ați vizitat casele memoriale? Așteptăm în secțiunea de comentarii recomandările și părerile voastre!

Surse: Turism-Iasi, LaIasi

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *