Meteora este un complex monastic din nordul Greciei și se bate pentru supremație cu mănăstirile din Athos, pentru titlul de cel mai important centru ortodox al țării. Meteora a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și primește vizitele miilor de turiști și pelerini din toată lumea. Este fermecătoare datorită fenomenului fizic care a modelat stâncile pe care tronează acum lăcașurile de cult și este completată perfect de Kalampaka și Kastraki, cele două localități situate la baza stâncilor, care oferă toate utilitățile și metodele de divertisment de care au nevoie călătorii. Meteora este o adevărată capodoperă a naturii, care așteaptă să fie descoperită de către vizitatorii curioși.
Știați că?
- Regiunea Meteora-Antichassia a fost declarată drept o zonă ecologică protejată de Ministerul Mediului din Grecia, iar mănăstirile de la Meteora sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
- Kalampaka, orașul de lângă Meteora, are 12.000 de locuitori, iar numele său provine de la ”kale mpak”, care înseamnă ”castel prestigios”.
- Viața monahală din Meteora a apărut în secolul 11, când au ajuns aici primii asceți creștini.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice “]
Mănăstirile de la Meteora au fost construite pe formațiuni de stânci modelate de coroziunea vântului și a precipitațiilor, formate dintr-un masiv de roci scindat de către râul Pindos. Cea mai spectaculoasă parte a stâncilor este chiar baza lor; astfel, ele par suspendate în aer, fiind susținute doar pe un colț al rocilor.
Dintre cele 24 de mănăstiri, astăzi doar șase dintre ele s-au păstrat în condiție bună. Ele sunt Mănăstirea Marelui Meteor (cea mai mare, construită în sec. 14), Mănăstirea Varlaam (unde vei găsi și un muzeu, dar și ”capela celor 3 episcopi”), Mănăstirea Rousanou (unde își duc traiul călugărițele), mănăstirea Sf. Nicolae Anapafsas, Mănăstirea Sf. Ștefan (ușor accesibilă, atacată de naziști în cel de-al doilea Război Mondial) și Mănăstirea Sf. Treime. În interiorul mănăstirilor se găsesc obiecte prețioase, manuscrise, opere de artă religioasă, expuse în galerii; acestea au transformat Meteora în centrul artei și al culturii bizantine în timpul Imperiului Bizantin.
Dar și împrejurimile mănăstirilor oferă obiective turistice care îți vor capta atenția. În Kalampaka, orașul de la baza complexului Meteora, poți vizita Biserica Sf. Ioan Botezătorul, una dintre cele mai vechi din oraș, dar și relicvele unui templu antic, încorporate în zidul bisericii Sf. Maria. De asemenea, satul Kastraki este un loc ideal pentru a intra în contact cu tradițiile și obiceiurile grecilor și pentru a cunoaște mai îndeaproape frumusețea vieții rurale. Să nu fii surprins dacă vei vedea ghivece de flori în pervazurile tuturor caselor, chiar și a celor mai sărăcăcioase. Grecii adoră florile!
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Deasupra stâncilor de la Meteora poți savura o cafea delicioasă la Aerino Music Cafe Bar, în sătucul Kastania poți merge la Manakos Cafe, dacă vrei să împarți o bere cu tinerii greci poți merge în Rapsodia Cafe, sau poate să bei un rachiu bun la Mikas Ouzeri. Alte opțiuni ar fi Zenith Cafe sau Zithorichio Pub.
Ce să mănânci la Meteora? Cârnați proaspeți, făcuți în casă, brânzeturi, miere, iaurt, alune. Testează și budinca lor tradițională, spatoula, sau desertul numit halva. Cele mai frumoase și primitoare restaurante din împrejurimi sunt Panellinio (bucătărie cu specific grecesc, chiar în centrul Kalampakei), Archontariki (un local discret, rafinat și totuși minimal), Meteora (chiar sub stâncile celebre, unde vei mânca preparate gătite cu mult ulei de măsline extravirgin, acompaniate de vinurile locale), Polyzos (la intrarea în Kalampaka) sau Vavitsas Tavern (în Kastraki, unde vei mânca un kebab delicios).
Dacă vrei să cumperi suveniruri, să știi că în mănăstiri se vând și mici amintiri, iconițe, cărți, etc, la prețuri de aproximativ un euro. Din Meteora te poți alege și cu sculpturi din lemn, create printr-un meșteșug unic în Grecia.
[/tab]
[tab title=”Cazare “]
În apropierea mănăstirilor din Meteora, îndeosebi în Kalabaka, se află o mulțime de unități de cazare destinate turiștilor, care au un personal foarte eficient și amabil, facilități precum aer condiționat, mic dejun inclus sau acces la wireless. Enumerăm cele mai bune oferte: Hotel Doupiani House*** (de la 58 de euro/ noapte, pentru o cameră dublă), Hotel Meteoritis*** (de la 40 de euro/ noapte), Hotel Tsikeli*** (de la 39 de euro/ noapte), Hotel Kosta Famissi*** (de la 45 de euro/ noapte), Eplavis Suites Hotel*** (de la 68 de euro/ noapte).
Poți lua în considerare și varianta caselor de oaspeți și a pensiunilor, cum ar fi San Giorgio Villa (de la 33 de euro/ noapte), Patrino Guesthouse (de la 60 de euro/ noapte), Mythos Guesthouse (de la 50 de euro/ noapte) sau Guesthouse Patavalis (de la 22 de euro/ noapte).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Vei putea ajunge cu trenul, cu autocarul sau cu avionul până în Atena, iar din capitala Greciei vei putea să iei un autobuz sau un tren spre Meteora. De la București, cu avionul, vei plăti în jur de 121 de euro cu Tarom (pentru un bilet dus) sau cu Olympic Air, cu zbor direct, sau 101 euro cu o escală la Jat Airways. Cu autocarul vei da 50 de euro pentru un drum de 18 ore, cu compania Lilian Express.
Cu mașina personală vei face 1165 km (în 14 h și 12 minute) de la București până în Atena, iar de acolo încă 352 km până în Kalampaka. Poți ajunge și din Salonic (distanța fiind de 237 km).
Prin Meteora te vei deplasa mai mult pe jos, deși poți alege și varianta în care închiriezi un taxi să te ducă la toate mănăstirile. Totuși, dacă te plimbi pe jos, ai șansa să vezi totul cu alți ochi, să observi toate detaliile și frumusețile acestui loc unic în lume.
[/tab]
[/tabgroup]
Dacă vei ajunge în Meteora, vei rămâne surprins, fermecat, hipnotizat de acest tărâm magic și de puternicul spirit religios care domină viața comunității monastice. Fie că vii să îți limpezești gândurile, să admiri stâncile care par să o ia la fugă în orice moment, sau doar să experimentezi lucruri noi, Meteora este răspunsul. O simplă privire asupra panoramei frumosului complex monastic grecesc va fi suficientă pentru a înțelege de ce Meteora este în topul destinațiilor turistice de pe mapamond. Voi ce credeți despre Meteora? Ați fost vreodată sau v-ați dori să mergeți? Așteptăm comentariile voastre în secțiunea de mai jos!