Localitatea Spittal an der Drau este folosită de cele mai multe ori ca rampă de lansare pentru sejururile în preajma lacului Millstatter See, ce se găsește la doar patru kilometri în partea de est. Spittal pune la dispoziția turiștilor și un centru de informare, ce servește întregii regiuni. Totuși, orașul în sine este destul de interesant și merită o vizită înainte de a vă aventura în windsurfing, înot și alte sporturi acvatice.
Termenul “spittal” este folosit colocvial în Austria pentru a desemna un spital. A fost fondat în secolul al XII-lea de familia nobilă von Ortenburg ca un loc în care săracii și oamenii bolnavi puteau cere ajutor. De-a lungul timpului, a servit și ca un stop important pentru turiștii angrenați în traversarea Alpilor. Astăzi, nimeni nu mai sosește aici pentru tratamente, pentru că, efectiv, aici nu mai există niciun Spittal. Vizitatorii vin în căutarea castelelor renascentiste, așa cum este Schloss Porcia, construit de nobilul spaniol Gabriel de Salamanca, un fost trezorier al familiei Habsburg din secolul al XV-lea. O personalitate bogată, el a cumpărat un întreg ținut și a comandat constructorilor italieni realizarea castelului în mijlocul domeniului privat. În 1662, castelul a fost vândut familiei Porcia, o familie de sânge albastru, austriaco-italiană. Și aceștia au fost o familie extrem de potentă din punct de vedere financiar, caracteristică remarcată în interiorul castelului de astăzi.
Fara un spital, dar cu alte atracții în Spittal
Curtea centrală a castelului are arcade precum cele găsite în schiturile locale, cu piloni dispuși pe trei etaje. Servește ca scenă pentru spectacolele de teatru și concerte în perioada verii, în timp ce unele secțiuni interioare ale castelului sunt acum gazda unui muzeu al culturii populare. Dacă sunteți “norocoși”, veți putea avea o întâlnire de gradul 3 cu fiica lui Gabriel de Salamanca. Legenda spune că aceasta a ucis o fată de țărani, iar de la moartea sa bântuie castelul. Doar câteva camere din afara cadrului muzeal sunt deschise publicului larg, suficient cât să vă faceți o idee despre viața și cultura aristocraților din secolele XVI și XVII.
Localitatea Spittal an der Drau în sine dispune de câteva edificii interesante, însă castelul reprezintă, totuși, principala atracție. O plimbare scurtă prin centrul așezarii și o privire rapidă la biserica parohială nu poate decât să fie plăcută. În afară de acestea, a doua cea mai mare atracție din Spittal este zona rurală adiacentă, ce se poate descoperi cel mai bine pornind de pe muntele Goldeck. Vârful înalt de 2.142 metri poate fi urcat fie pe jos, fie prin intermediul telecabinei și telescaunului, o călătorie combinată, în care veți folosi ambele mijloace de transport.
Telecabina – sau Goldeckbahn – funcționează în sezonul de iarnă pentru schiori și vara pentru iubitorii muntelui, cu câteva pauze între sezoane. Pleacă dintr-o stație de la baza muntelui, în sudul centrului localității Spittal an der Drau. Stația centrală vă oferă acces spre câteva rute de drumeții, iar pentru cucerirea vârfului montan trebuie să mergeți mai departe prin intermediul telescaunului – Sessellift.