Varna este cel mai important port maritim din Bulgaria și este situat pe coasta de vest Mării Negre. Din acest motiv este numit ”capitala maritimă” a Bulgariei. Fostul polis Odessos, aflat sub domnia Imperiului Roman, este astăzi o atracție turistică pentru orice pasionat de călătorii din lume. Varna este vizitat pentru stațiunile cu nisipuri de aur și apă limpede, pentru Băile Romane care datează din antichitate și pentru expozițiile de obiecte maritime din muzeele sale. Cu un total de peste 330.000 de locuitori, Varna își dublează populația în vârful sezonului (iunie-septembrie).
Știați că?
- Structura orașului amintește de un amfiteatru, fiind înconjurat de grădini, viță de vie și crânguri.
- Singurele urme ale tradiției bulgarilor s-au păstrat în picturile bisericilor, în folclorul și în festivitățile organizate de localnici. Acest lucru se datorează ocupației otomane, care a durat cinci secole.
- Podul Asparuhov Most, înalt de 50m, este cel mai popular loc de unde se face bungee jumping.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Orașul Varna este locul unde vei găsi Catedrala de la Varna, unul dintre simbolurile orașului. Construită în secolul 19 la inițiativa prințului Alexander Battenberg, clădirea este un obiectiv demn de vizitat măcar pentru dimensiunile sale impresionante, dar și datorită panoramei superbe din turnul său.
În Varna vei întâlni și alte biserici ortodoxe remarcabile, cum ar fi Catedrala Sf. Athanasius, Capela Arhangelului Mihai, sau Biserica Sf. Constantin și Elena.
Palatul Culturii și al Sporturilor este recunoscut pentru arhitectura deosebită și pentru numeroasele evenimente sportive și culturale care au loc aici în fiecare an.
Băile Romane sunt cele mai vechi și cele mai importante vestigii istorice, care datează încă din perioada în care Varna făcea parte din Imperiul Roman și purta numele de Odessos. Această construcție nu are mai puțin de 20 m și stă mărturie bogăției și importanței orașului în acea epocă.
Cele mai interesante muzee din orașul-port al Bulgariei sunt Muzeul Arheologic, care conține peste 55.000 de exponate extrem de valoroase (cum ar fi bijuteriile din perioada medievală, urme ale populației trace sau icoane din secolul 16); Muzeul Maritim Național expune o colecție de bărci și arme maritime; Muzeul ”Vannenchik”, numit și Muzeul Bătăliei de la Varna, un complex memorial ridicat în cinstea fostului rege polonez Wladyslaw al III-lea, care a murit in 1444 pentru țara sa.
Pentru că Bulgaria este o destinație de vacanță datorită plajelor sale aurii și a apei curate, trebuie să amintim și câteva dintre cele mai faimoase și vizitate stațiuni din apropierea orașului Varna. Așadar, la numai 17 km de Varna se află Nisipurile Aurii, ”perla” de pe coasta Mării Negre; puțin mai aproape, la 8km, găsiți cea mai veche stațiune din Bulgaria, Sf. Constantin și Elena, ideală pentru pescuit și scufundări; Riviera este destinația perfectă pentru călătoriile de afaceri, iar Albena te va convinge că basmele există și in realitate.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Distracția este la ea acasă în Varna. Oferta largă de baruri, cluburi și restaurante satisface chiar si cele mai pretențioase gusturi. Fanii muzicii rock vor bea o bere brună în The Motor Bar, înconjurați de motoare, chitare și acompaniați de muzica lor preferată, microbiștii vor alege Three Lions Pub pentru mâncarea gustoasă, berea rece și meciurile difuzate zilnic pe plasmele localului; amatorii de cocktailuri se vor delecta cu ofertele din meniul The Martini Bar, iar locul predilect al turiștilor este Cubo, unde poți asculta sunetul produs de valurile mării, în timp ce stai pe nisip și te bucuri de vremea frumoasă.
Cele mai interesante cluburi din Varna ar fi Planet, Makalali și Xtravaganzza, unde poți asculta muzică bună, mixată de DJ celebri, poți admira animatorii care destind atmosfera estivală (indiferent de anotimp) și te vei întoarce la hotel în zorii zilei cu bateriile încărcate, pregătit pentru o nouă zi.
Ca să mânanci bine, dar la prețuri rezonabile, alege BMS (bucătărie locală bulgărească), Happy Bar & Grill (unde trebuie să încerci neapărat carne de pui, gătită în diferite moduri). Indian Tandori (specialitatea casei este meniul cu Tandori și curry, specific indian) sau Domino (local cu specific chinezesc). Ar mai fi La Pastaria, unde poți gusta din pizza italienească, făcută după rețete tradiționale, și Rodna Striaha, puțin mai departe de centru, în Gabarnitsa.
În Varna e greu să te plictisești. Dacă nu vrei să mergi în barurile și în cafenelele bulgărești, ai și alte opțiuni. Cel mai mare parc al orașului, Sea Garden, este locul perfect pentru a te plimba pe lângă busturile oamenilor de marcă a țării, pentru a face sport sau pentru a pedala o bicicletă. De asemenea, poți să te recreezi privind spectacolul oferit de delfinii jucăuși din Delfinarium-ul Varna sau flora și fauna Mării Negre, în Aquarium-ul Varna. De asemenea, poți vedea filme la unul dintre cinematografele din oraș (Arena Cinema și Arena Grand Mall).
În Varna te așteaptă o mulțime de centre comerciale de unde poți să îți achiziționezi produse vestimentare, electronice și așa mai departe (Grand Mall, Central Plaza, Mall of Varna), hipermarketuri (Carrefour, Metro) și magazine mici și cochete pentru suveniruri și cadouri pentru cei dragi.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Dintre hotelurile oferite de orașul Varna, alege Motivi Hotel*** (prețuri de la 163 de ron), situat lângă stațiunea Sf. Constantin și Elena; Amfora Hotel*** (de la 274 de ron, în regim all-inclusive), InterHotel Cherno More*** ( o cameră dublă cu vedere la mare costă 46 euro pe noapte). Hostelurile au prețuri mult mai mici și sunt destinate mai ales tinerilor și celor care călătoresc cu un buget mai redus. Flag Varna te taxează cu 9 euro pe noapte și este la 10 minute distanță de plajă, iar Varna Hostel e situat chiar în centru, iar prețurile încep de la 11 euro.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Poți ajunge la Varna cu avionul, din diferite colțuri ale Europei (Viena, Berlin, Oslo, Moscova), dar și din București (și vei da în jur de 200-250 de euro). Cu trenul 59, care pleacă de la Kiev în fiecare zi și oprește și în capitala României, vei face 8 ore de mers; poți veni și cu autocarul, pentru 25 de euro. Poți merge și cu mașina, pe ruta E70 din București (la 269 de km distanță) sau chiar cu vaporul (care pleacă din Ucraina și Georgia și trece și prin Constanța).
Prin oraș poți circula cu transportul în comun (tramvaie, autobuze și trolee care circulă între orele 5 și 23). Un bilet costă 0,45 lire (în jur de 0,50 de euro); cu taxi-ul vei da aproximativ 0, 40 lire pe km (cele mai bune companii sunt Ok Trans, Varna și Alpha Taxi); iar daca vrei să închiriezi o mașină, apelează la agențiile de turism pentru numere de telefon și recomandări. Ai nevoie doar de un permis de conducere valabil și asigurare.
[/tab]
[/tabgroup]
Prin atmosfera constantă de vacanță, plajele întinse, clădirile impresionante, centrul clasic renascentist, reconstruit în secolul 20, Varna impresionează prin toate aceste aspecte și transformă cel mai măreț oraș de pe coasta Mării Negre într-una dintre cele mai populare localități din Bulgaria și din sud-estul Europei.
Voi ce părere aveți despre Varna? Ați vizitat acest oraș? Aștepăm părerile și impresiile voastre în căsuța de comentarii.