Primele lucruri care îți vin în minte când auzi de Ungaria sunt Gulyasul, Hajduszoboszlo, lacul Balaton și minunata capitală, Budapesta. Fiind una dintre cele mai vechi țări din Europa, Ungaria reprezintă melanjul dintre o istorie îndelungată, peisaje superbe, băi termale, o cultură înfloritoare și centre urbane istorice. Pe toată suprafața Ungariei se găsesc 11 parcuri naționale, sute de zone protejate, o mulțime de râuri și podgorii și peste 150 de stațiuni balneoclimaterice. În orice moment al zilei poți alege să descoperi frumusețile Budapestei, un oraș împărțit în două de Dunărarea care este traversată de poduri cu lanț illuminate într-un mod feeric. și dacă tot ai ajuns să vizitezi Ungaria, nu uita să înceci minunatele preparate ungurești, o delicatese pentru orice gourmand și rețetele tradiționale, cunoscute în toată lumea.
Știați că?
- Bupadesta a fost constituită prin unirea a 3 orașe independente: Pest, Buda și Obuda?
- Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrală?
- Ardeiul iute – paprika – a fost adus în Ungaria în secolul al XV – lea din America deSud de către Spanioli și răspândită de către turci?
- Cubul Rubik a fost inventat de căre sculptorul și profesorul de arhitectură maghiară Erno Rubik?
- Numele Ungariei provine din limba turcă veche și se traduce Zece Săgeți
[tabgroup]
[tab title=”Istorie”]
Ungurii au pătruns în Europa Centeală la sfârșitul secolului al IX-lea prin Pasul Verețki, pe văile Nistrului și Tisei mijlocii, ocupând teritoriul Panoniei, aflată de-a lungul timpului sub controlul hunilor, lombarzilor, gepizilor, francilor și a principatelor slave ale Balatonului. În jurul anului 1000, în urma evoluției și a stabilizării maghiarilor a fost înființat regatul maghiar, avându-l rege pe Ștefan I al Ungariei. Acesta a creat Biserica Ungară, a creștinizat populația, a înființat zece episcopii și a împărțit regatul în comitate. În timpul domniei lui Matia Corvin, între anii 1458 – 1458, cunoscut și ca cel mai mare rege al Ungariei, țara a cunoscut o perioadă înfloritoare, timp în care a devenit important din punct de vedere cultural și artistic în centrul Eurpei. Matia Corvin a condus lupta împotriva Imperiul Otoman, câștigând independența Ungariei față de acesta.
Monarhia Austro-Ungară a fost înfrântă în primul război mondial, iar în 1920, în urma Tratatului de la Trianon, i-au fost luate Ungariei 71% din teritoriu și 66% din populație. În cel de-al Doilea Război Mondial, Ungaria a lupta alături de Germania împotriva sovieticilor, dar a fost învinsă, iar țara a fost ocupată de naziști, care au trimis în lagărele de concentrare evreii și țiganii unguri. Între anii 1940 – 1945, naziștii au fost alungați de comuniști, iar în 1949 a fost declarată Republică Populară și stat cu partid unic. După aproape 47 de ani de ocupație militară, în 1991 ultimele trupe sovietice au plecat din Ungaria, iar după o perioadă de traziție dificilă în 1999 s-a alăturat NATO și în 2004 Uniunii Europene.
[/tab]
[tab title=”Gastronomie”]
Bucătăria maghiară se recunoaște după mâncărurile bine comdimentate, de multe ori picante și în care bazele îl constituie ardeiul, ceapa, usturoiul și roșiile. Deși în trecul maghiarii nu foloseau ardeiul, ocupația turcă a răspândit acest ingredient, în zilele noastre fiind unul dintre cele mai folosite ingrediente în prepararea mâncărurilor. Bucătăria maghiară nu este o bucătărie ușoară, dar se deosebește prin preparate tradiționale gustoase și sățioase, cu texturi și arome bine combinate.
Cele mai cunoscute preparate tradiționale ungurești sunt Gulyasul și Paprikasul. Gulyasul se prezintă sub mai multe variante, cu carne de vită, de porc sau doar cu legume. De departe cel mai bun Gulyas este cel tradițional, preparat la ceaun. Acesta are totuși o poveste interesantă, care spune că ciobanii migratori, cunoscuție pentru vitelele lor, plecau cu turmele pentru a le vinde, iar seara sacrificau vitele mai slabe, iar carnea o puneau într-un ceaun alături de ceapă, ardei, paprika și apă și lăsau ingredientele să fiarbă câteva ore. Deși la început gulyașul era consumat doar de tărani și săteni, încetu cu încetu acesta a pătruns și pe mesele orășenilor și în meniurile restaurantelor. Acuma, orice restaurant care se respectă are în meniu această delicatese preparată după rețeta proprie, care de cele mai multe ori este ținută secretă. Să nu uităm de Paprikás. Acest fel de mâncare conține ardei boia, care îi dă o culoare roșiatică. Printre felurile principale tradiționale se mai numără Lecsó – legume fierte cu orez, Pörgölt – tocana cu ceapă și Csipetke – găluște mici servite alături de Pörgölt. Deserturile cele mai apreciate sunt Vargabéles – budincă de tăieţei cu brânză de vaci și stafide, Csöröge – gogoașe ungurești, Kürtös Kalács, Haios și Somloi Galuska. Dacă ajungi să guști preparate ungurești îți recomand supa de chimen și supa de vișine
[/tab]
[tab title=”Atracții turistice”]
Budapesta este capitala și cel mai dezvoltat oraș al Ungariei, fiind împărțit în două de Dunărea care oferă un adevărat spectacol pentru fiecare turist. Capitala este împărțită în sectoare, 6 aflându-se pe partea Buda, 16 pe partea Pest și una pe insula Csepel. În prezent, Budapesta este un oraș înfloritor, plin de monumente și clădiri istorice, obiective turistice importante și locuri de relaxare numeroase. În Budapesta vei găsi poduri cu lanțuri, care noaptea sunt iluminate, Palatul Parlamentului, situat pe marginea Dunării, Palatul regal, nummeroase muzee, băi cu izvoare termale și funicularul – mijloc aparte de transport. Pentru distracțiee recomand Festivalul Sziget, o cină pe o navă sau o plimbare prin grădina zoologică.
Debrețin este al doilea cel mai mare oraș al Ungariei, fiind un important centru cultural, artistic și științific. Aici poți vizita Marea Biserică Reformată – simbolul orașului Debrețin, Catedrala Sfânta Ana, Muzeul Deri, Muzeul Literaturii, Grădina Zoologică și Botanică, Gradina Botanică – cunoscută pentru colecția mare de cactuși și Teatrul Csokonai.
Orașul Pecs, situat la 200 km de capitală, este reședința județului Baranya, fiind unul din cele 23 de orașe cu statut de comitat. În trecut,orașul Pecs dispunea de o mină de cărbuni și una de uraniu, dar au fost închise. Dacă ajungi în Pecs vizitează fântâna Zsolnay – decorată cu porțelan și ornamentată cu figuri păgâne, Mormantul lui Idris Baba, Ruinele Tettye, Moscheea Pasha Gazi Kassim, Moscheea Yakovali Hassan, numeroase muzee, Palatul Poștei, Grădina Zoologică sau Lacătele Iubirii.
Lacul Balaton este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Ungariei. Acesta este cel mai mare lac din Europa Centrală, atrăgând anual sute de mii de turiști care caută o alternativă pentru clasicul litoral. Sezonul de vârf este cuprins între începutul lunii iunie și sfârșitul lunii august, timp în care turiștii pot înota, pescui sau practica sporturi nautice. Pe malul sudic apa este mai puțin adâncă, astfel că este potrivită pentru copii. Malul nordic este înconjurat de dealuri și munți de origine vulcanică, iar apa și nămolul sunt remedii perfecte pentru stres și anemii.
Hajduszoboszlo este un complex balnea situat în Câmpia Mare a Ungariei, fiind format din Băile Termale, Ștand, Aquapark și Aqua Palace. Turiștii pot opta pentru curele de baie și pentru cele peste 40 de tipuri de tratament, printre care tratamente cu nămol, baia cu greutăți sau masaj subacvatic cu jet de apă. Ștrandul cuprinde 13 bazine amenajate pentru a oferi metode de relaxare pentru fiecare vârstă. Astfel, au fost amenajate bazin cu valuri artificiale, bazin cu jacuzzi, bazine pentru copii și un centru sportiv pentru amatorii de sporturi acvatice. Aqua-Palace cuprinde bazine pentru copii și bebeluși, bazine tematice, tobogane și zona de sporturi.
[/tab]
[/tabgroup]