Anul trecut am dorit sa descopar Secuimea, eu fiind ardeleanca, pentru a lasa la o parte alte prejudecatile din jurul meu vis-a-vis de unguri si sa descopar personal frumusetile regiunii. Si intr-adevar, asteptarile mele s-au adeverit, regiunea este superba!
Am traversat Mures, Harghita si Covasna apogeul in Cheile Bicazului, unde ne-am oprit intr-un sat numit Bicazu Ardelean din judetul Neamt si am mancat pe niste dealuri, pe fan proaspat cosit. Dar sa revenim la locurile turistice pe care le-am vizitat, si la unul care m-a marcat profund, respectiv Harghita Bai (Hargita Bai – asa cum scrie pe panourile de la intrare) – o statiune turistica pe locul unei foste exploatari miniere, statiune situata în Muntii Harghitei sub vârful Harghita Ciceu, la o altitudine de aproximativ 1350 m, la 21 km Miercurea Ciuc si 45 km de Odorheiul Secuiesc. Locatia are inclusiv partie de schi, ce-i drept nu foarte lunga – vreo 400 m, un joc de agrement – gen parc de catarat intre copaci, foarte multe pensiuni, care cel putin in septembrie cand am fost eu, erau goale. Mai mult, erau multe pensiuni din fonduri europene, care aratau mult prea modern pentru zona rustica cu infrastructura care lasa de dorit, intr-un loc uitat de lume.
Am facut cateva drumetii pe munte si am aflat cu stupoare ca oamenii locului evident foarte saraci, traiesc din culesul fructelor de padure, in special zmeura, afine si cateva fructe rosii, care sincera sa fiu nu mi-am dat seama ce reprezinta. Varful Harghita Ciceu detine si o telecabina, nu stiu cum poate fi accesata, in schimb zgomotul pe care il facea era cumplit. Cred ca exista de prin anii ’70 fara renovare si este adevarat ca in cele cateva ore de urcat si coborat in dreptul ei pe munte, a functionat o singura data. Lasand aceste detalii, care pot parea rautacioase la o parte, va spun ca peisajul si natura sunt absolut superbe!
Regiunea ofera o serie de atractii turistice inedite pentru toate gusturile. Pentru iubitorii de apa sarata, de-altfel turismul cel mai practicat din zona, exista optiune statiunii Sovata, a Bailor Tusnad sau a Praide. In privinta iubitorilor de natura si in special de munte, exista cheile Bicazului – loc spectaculos, lacul Rosu, lacul Sfanta Ana etc. Cateva localitati care nu ar trebui ratate datorita specificului secuiesc sunt Lazarea si Corund, unde exista cazare peste tot.
Cat despre latura lingvistica a unui roman care nu vorbeste maghiara si ajunge in tinutul secuiesc, este adevarat ca, cele cateva cuvinte in limba maghiara invatate alaturi de vecinii si prietenii mei unguri, m-au ajutat foarte mult. Chiar daca vorbim de pensiuni si hoteluri, adica de servicii turistice, atat la Sf Gheorghe, cat si la Harghita Bai, se vorbea exclusiv limba maghiara. Am inteles de asemenea frustrarile unor angajati tineri in industria hoteliera, care chiar doreau sa fie draguti si ospitalieri, insa nu vorbeau nici o limba straina, aici intrand si limba romana J.
In schimb, recunosc ca am avut parte de un adevarat regal culinar, deoarece „kurtos kalacs” (cozonac unguresc) ca acolo nu cred sa mai fi mancat vreodata. Mai mult, un restaurant cu mancare specific ungureasca din Praide ne-a facut foarte fericiti, dupa o o excursie minunata la Canionul Sarii, un traseu amenajat de niste studenti la geografie.
Sper ca v-am convins sa va lasati prejudecatile acasa, daca le aveti J si sa nu ezitati sa vizitati aceste locuri minunate!