Belogradchik este unul dintre cele mai vizitate orașe din Bulgaria. Situat în provincia Vidin, la 171 de km de Sofia, aproape de granița cu Serbia, ”micul oraș alb” este recunoscut pentru Fortăreața și Stâncile care îi poartă numele. Acestea din urmă chiar au fost incluse în votul pentru distincția Celor 7 Minuni ale Lumii Noi, plasând astfel orașul Belogradchik sus pe harta destinațiilor turistice europene.
Știați că?
- În 1850, Fortăreața Belogradchik a jucat un rol sinistru în dezvoltarea orașului, fiind locul unde câțiva zeci de oameni au fost decapitați.
- Numele ”Belogradchik” înseamnă ”oraș mic și alb” și i-a fost adăugat sufixul ”chik” pentru a nu putea fi confundat cu Belgradul din Sebia.
- Există o legendă care se învârte în jurul apariției Stâncilor, conform căreia pe vremuri exista o mănăstire pe acest loc, iar cea mai tânără și mai frumoasă călugăriță a căzut în mrejele unui bărbat înstărit, pe care îl chema la ea în cameră în fiecare seară. A rămas însărcinată, iar atunci când măicuțele au aflat de păcatul ei, au condamnat-o să rătăcească prin lume cu copilul în brațe și au alungat-o. Antonio se întorcea după ea atunci când Dumnezeu a trimis o furtună puternică și a transformat totul în piatră, inclusiv pe cei doi îndrăgostiți și copilul lor.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Principalele obiective pe care trebuie să le vizitezi în Belogradchik sunt, cu siguranță, Fortăreața și Stâncile. Fortăreața Belogradchik a fost construită în secolul I de către romani și este impresionantă datorită locației geografice perfect alese pentru a supraveghea întregul oraș. Deci te poți aștepta la o priveliște incredibilă. Fortăreața a fost folosită în scopuri militare și de apărare de către toate popoarele care s-au perindat la conducerea orașului, adică de Imperiul Roman, cel Otoman și cel Bizantin.
În această zonă se află și faimoasele Stânci din Belogradchik, care candidează pentru a fi incluse pe lista exclusivă a celor mai frumoase 7 minuni din lumea modernă. Aceste formațiuni de roci se întind pe o suprafață de aproximativ 3 km lățime și 30 km lungime. Ele sunt deosebite pentru că își schimbă culoarea în funcție de anotimp și de momentul zilei, variind între nuanțe de roșu, galben și gri.
Aproape de oraș, la 17 km distanță, se află Peștera Măgura, una dintre cele mai mari peșteri din Bulgaria, care păstrează desene rupestre datând încă din epoca de bronz. Aici poți vedea stalactite și stalagmite unice, dar mergând agale pe culoarele înguste și alunecoase poți să vezi pivnițe și crame unde se păstrează vinul Melnik, simbolul comerțului bulgar.
Merită să vizitezi și Fortăreața Baba Vidin (de unde ai o panoramă superbă spre Dunăre și țărmurile Mării Negre), Moscheea Hadzhi Husein (singura din țară care păstrează motivele tradiționale bulgare), Villa Rustica (situl istoric care a avut rol de centru administrativ al regiunii Moesia Superior, în antichitate) sau unul dintre muzeele orașului (Muzeul de Istorie – pentru obiecte tradiționale din folclor sau Muzeul Naturii și al Științei – dacă vrei să cunoști flora și fauna regiunii).
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Atunci când nu vizitezi obiectivele turistice ale orașului, ai o mulțime de activități de recreere din care poți alege. În zona centrală găsești diferite baruri și cafenele, unde poți savura o băutură alcoolică specifică zonei – ”domashno rakia” sau un pahar de vin.
În general, evenimentele culturale (muzicale, în special) au loc în centrul orașului, cu precădere în sezonul cald. Dacă vrei să dansezi, clubul de noapte Atlantic te așteaptă cu drag.
În restaurantul-pizzerie Ini poți încerca o pizza gustoasă, iar la Restaurantul Elit poți încerca preparatele cu pui, care sunt delicioase. Mai sunt și alte restaurante decente, cum ar fi hanul Madonna sau restaurantul Skalite.
Dacă vrei să faci cumpărături, există multe magazine mici și cochete, care vând produse locale, cum ar fi: haine, produse cosmetice, produse alimentare, vinuri, obiecte de artă, cărți antice, țesături, decorațiuni interioare, suveniruri, etc. Să ții minte că e mai bine să iei doar levi la tine, să nu fii dezavantajat de tarifurile mari practicate de comercianți pentru străini.
Dacă vrei să iei puțin aer curat, poți să urci unul dintre dealurile orașului și să faci un picnic acolo, iar dacă ești pasionat de astronomie, oprește-te pe la Observatorul Astronomic și privește stelele prin obiectivul telescoapelor puse la dispoziție pentru vizitatori în fiecare noapte.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
La doar 10 minute de Fortăreața Belogradchik se află casa de oaspeți Geto**, care oferă internet wireless gratuit și degustări de vinuri locale; Villa Jun se află la 2 km de Stâncile faimoase și oferă condiții foarte bune de cazare pentru turiști; iar la Ego Guesthouse** ai camere dotate cu aer condiționat și o bucătărie complet utilată pe care o poți folosi pe parcursul șederii tale, alături de multe alte beneficii. Toate unitățile menționate oferă camere duble începând de la 89 de ron pe noapte.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Ca să ajungi în Belogradchik din Bulgaria, va trebui să iei un autobuz sau un tren din Sofia. Până în capitala Bulgariei poți ajunge cu avionul (cam 150 de euro biletul dus) sau cu autocarul (100 de euro un bilet). De asemenea, cu mașina personală vei face 378 de km (drum de parcurs în 5 ore și jumătate) și vei trece pe drumul internațional E 79.
Prin oraș este foarte plăcut să te plimbi pe jos, dar dacă obosești poți foarte ușor să iei un taxi până la hotel. Poți suna la firmele Kolio sau Miro pentru a-ți trimite o mașină. Dacă nu, există opțiunea de a închiria o mașină.
[/tab]
[/tabgroup]
Belogradchick este un centru cultural și istoric pentru Bulgaria, păstrând rămășite de mare valoare, moștenite de la strămoșii romani, traci și bulgari. Este un oraș extrem de interesant din punct de vedere arheologic, iar o călătorie aici te va face să reconsideri tot ce știai de prin manualele de istorie. Un tărâm plin de legende și povești, caracterizat de arhitectura vechii civilizații romane, dar cu influențe otomane, care merită vizitat de către împătimiții turismului cultural-istoric și nu numai. Așa am putea descrie Belogradchikul.
Voi ce credeți despre acest oraș? L-ați vizitat deja sau se află pe lista de așteptare? Așteptăm păreri și impresii de la voi!