Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă orașul Istanbul, Turcia

Istanbul este așezat la granița Europei și a Asiei. Istoria acestui oraș fascinant reflectă, totodată, istoria Turciei, situată într-o regiune de o importanță covârșitoare pentru restul lumii. Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, nu mai emană, în aceeași măsură ca altădată, un farmec oriental. Este un oraș imens, situat pe două continente, care îmbină cu bun gust stilul cosmopolit al orașelor europene și spiritul oriental. Se pot spune foarte multe despre Istanbul. Este fosta capitală europeană a culturii, principalul centru economic și social al Turciei, este cea mai mare aglomerare urbană din Europa și se situează în paralel atât în regiunea Tracia, cât și în Anatolia.

Știați că?

  • Cele mai bune echipe de fotbal din Turcia sunt Beșiktaș, Fenerbahce și Galatasaray, iar fanii echipelor sunt foarte pasionați, uneori devenind violenți cu suporterii echipelor adverse.
  • Istanbul este urmașul istoric al orașului Constantinopol, capitală a celor mai mari imperii din istorie: roman, bizantin și otoman.
  • Istanbul este singurul megalopolis din lume întins pe două continente.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Capitala istorică a Turciei are multe de oferit la capitolul obiective turistice. Poți să îți pornești periplul prin Istanbul vizitând Hagia Sofia, Moscheea Sultanhamet (sau una dintre celelalte sute de moschei din oraș), Basilica Cistern sau Palatul Topkapi, toate fiind situate în zona Pieței Sultanahmet, iar în centrul vechi vei găsi Biserica Kariye Muzesi, decorată cu fresce și mozaicuri superbe, care îți taie respirația. Aceste monumente datează încă din perioada bizantină și otomană. În nordul peninsulei, în Galata, găsești Turnul cu același nume, care oferă o priveliște superbă asupra orașului, dar și Biserica Ortodoxă Hagia Triada sau Muzeul Modern, care expune piese de artă contemporană.

Noul Istanbul este locul unde cele mai mari companii, cu birouri situate în zgârie-nori, dictează tonul în afaceri și formează o cu totul altă imagine a orașului, cosmopolită, un altfel de Wall Street european. Totuși, există și căsuțe cochete, clădiri construite în stilul neo-clasic, iar spre țărmul Bosforului găsești palate și vile care exprimă bogăția arhitecturală a Istanbulului. Desigur că ar mai fi multe monumente și obiective de vizitat, dar te vom lăsa să le descoperi tu singur.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Ghidurile orașului Istanbul ne trimit în cele mai frumoase localuri, baruri și cafenele, unde poți să bei un pahar de vin sau o cafea turcească delicioasă. Site-urile de profil recomandă 49 Cukurcuma, Sensus, Mangerie, Solera Wineru sau Cochine pentru un vin excelent și o cină copioasă; Araf, Balkon, Karga sau Papillon pentru o băutură la prețuri mici și o atmosferă familiară, prietenoasă; și Zeplin Pub, Pixie Underground, Nublu sau Kiki pentru o seară de muzică bună, dans și energie.

Cât despre mâncare, Istanbulul este destinația ideală dacă vrei să încerci preparate gustoase, condimentate, specifice bucătăriei orientale. Degustă fructe de mare, falafel, sos de tomate sau alte delicatese locale. Sensus, Kiva, Acik Mutfak, Le Fumoir și Mavra te așteaptă în Galata cu mâncare bună și prețuri decente.

Istanbul este și un centru cultural al Turciei, aici au loc o mulțime de spectacole, piese de teatru, operă, concerte ale unor nume mari precum Red Hot Chilli Peppers, Guns’n’Roses, Maroon 5 și mulți alți artiști. Festivaluri, galerii de artă, expoziții și manifestări culturale, toate se regăsesc pe agenda orașului. Deci este imposibil să te plictisești sau să nu găsești ceva pe gustul tău. Iar dacă vrei să urmărești ultimele blockbustere sau filme europene premiate la marile festivaluri, poți să îți iei un bilet la unul dintre cele peste 100 de cinematografe din oraș: Beyoglu AFM Fitaș, Estentepe Cinebonus, Capitol Shopping Mall, etc.

Atunci când agitația și aglomerația te copleșesc, poți să te retragi într-unul dintre spațiile verzi și parcurile din oraș. Poți alege între parcul Tema Vehbi Koc, Mihrabat Korusu (situat pe un deal în Kanlica), parcul Ferbahce, Macka, Taksim, Ulus și lista continuă. Sunt locuri pitorești, frumoase, unde te poți relaxa și poți profita cu adevărat de vacanță.

Desigur că poți face și cumpărături în Istanbul. Aici marile mall-uri și centre comerciale se îmbină perfect cu bazarurile tradiționale și micile magazine de suveniruri și amintiri. Branduri colosale, designeri celebri, sau mici comercianți zâmbitori și mereu pregătiți să negocieze? Tu alegi. Oricum ar fi, te vei întoarce cu bagajul plin de nimicuri frumoase, care îți vor aminti mereu de capitala istorică a Turciei. Ce să cumperi? Fistic, bijuterii, covoare, ceai, halva, piese de artizanat, eșarfe sau orice altceva ți se pare tentant.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Istanbulul oferă peste o mie de posibilități de cazare, destinate până și celor mai pretențioși turiști. Hoteluri luxoase în centrul orașului, apartamente spațioase, pensiuni ospitaliere, dar și alte unități de cazare te așteaptă cu oferte diversificate, care te îmbie să îți petreci noaptea acolo. Noi îți recomandăm câteva hoteluri de 2 și 3 stele care nu îți vor goli buzunarul. În fond, nu călătorești pentru a sta în camera de hotel! Verifică pachetul de opțiuni al hotelului As** (de la 70 de euro/ noapte), Sen Palas** (de la 60 de euro/ noapte), History Hotel** (de la 75 de euro/ noapte), Hotel Villa Zurich*** (de la 97 de euro/ noapte), Hotel Buyuk Keban (de la 70 de euro/ noapte), Q Inn Hotel*** (de la 80 de euro/ noapte), Pensiunea Aiza Suites (de la 60 de euro/ noapte), Istanbul City Guest House (de la 49 de euro/ noapte) sau Sultan’s Hotel (de la 55 de euro/ noapte).

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Spre Istanbul poți lua avionul din București (40-50 de euro cu Pegasus, 100 euro cu Tarom, 122 de euro cu Turkish Airlines), autocarul (50 de euro biletul dus), cu trenul (aproape 50 de euro la cușetă) sau mașina personală (624 de km, în aproape 10 ore).

Mijloacele de transport în comun te pot duce spre orice arteră a orașului, deci sunt cea mai bună alegere pentru a călători prin Istanbul. Un bilet pentru autobuz, metrou sau tramvai costă 3 lire turcești și poate fi cumpărat din orice chioșc de bilete. Dacă vrei să te plimbi mai mult, o idee bună ar fi să îți achiziționezi un Istanbulkart, care îți oferă reduceri consistente la transport și seamănă cu un card de credit. Poți să mergi și cu vaporul sau cu feribotul spre alte insule sau orașe din împrejurimi. Nici taxi-urile nu sunt chiar atât de scumpe, dar mereu există varianta dolmușului, care poate transporta până la 8 persoane.

[/tab]

[/tabgroup]

Istanbul este cu siguranță un oraș pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață. Este greu de descris în cuvinte farmecul excepțional pe care îl emană acest oraș, care te copleșește prin imensitatea sa, prin viața vibrantă, activă, nebunesc de frumoasă care te atrage ca un magnet spre străduțele sale unde stau răsfirate bazare, bănci, hoteluri, clădiri neo-clasice, moschei sau cafenele, într-un melanj amețitor specific celor două continente pe care se întinde.

Istanbulul este impresionant prin complexitatea sa, iar primul gând pe care îl vei avea când vei ajunge acolo va fi: cu ce încep? E greu să surprinzi amalgamul de sentimente, emoții și stări de uimire, fascinație și bucurie, pe care le vei experimenta în același timp. Voi ce ziceți, am dreptate? Ați vizitat Istanbulul? Așteptăm comentarii și impresii în secțiunea de mai jos!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *