Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Szeged, Ungaria

Szeged este al patrulea oraş ca mărime din Ungaria, fiind capitala comitatului Csongrad. Se află la o distanţă de 165 km de Budapesta, aproximativ o oră jumate de mers cu maşina pe autostrada M5, fiind este un oraş uşor de atins, care oferă vizitatorilor săi numeroase obiective turistice, clădiri istorice şi atracţii naturale pentru a oferi fiecărui turist o vacanţă cât mai plăcută. Viaţa culturală este susţinută de cinemaurile, teatrele şi galeriile prezente, care oferă variate posibilităţi de destindere şi de petrecerea timpului liber. Probabil cea mai importantă atracţie naturală este râul Tisa. Acesta oferă posibilitatea de a vă aventura într-o plimbare liniştită cu barca şi de a admira frumuseţile oraşului, situate pe o parte şi alta a Tisei.

Szeged pune la dispoziţia turiştilor numeroase obiective turistice de vizitat. Astfe, poţi face o plimbare în cele 4 pieţe ale oraşului. În Piața Szecsenyi, una dintre cele mai frumoase şi mari din Europa Centrală, poţi admira statuia de marmură a lui Szecsenyi Istvan, statuia de bronz a lui Vasarhelyi Pal, statuia lui Tisza Lajos şi a lui Deak Ferenc, clădirea hoteluilui Tisza şi casa Zsoter. În Piaţa Klauzal sunt expuse Statuiele de urare – creaţiile lui Parkanyi Peter, care oglindesc veselia festivalelor de la începutul primăverii până la sfârşitul verii. Tot în această piaţă mai poţi vizita un grup de statui ce reprezintă muzica de stradă, statuia lui Kossuth Lakos, Fântâna Regilor şi casa Karasz – construcţie în stil ecletic. În Piaţa Dugonics poţi admira statuia lui Drugonics Andras, Casa Vajda – casă în stiul romantic, statuia de bronz a poetului Joszef Attila, iar pe parcursul anului piaţa găzduieşte numeroase târguri meşteşugăreşti şi multe programe culturale. În Piaţa Aradi Vertanuc se află statuia ecvestra a lui Ferenc Rákóczi al II-lea. și Coloana Memorialul Bătălia de Szôreg. Numele a treisprezece generali care au murit de moarte martiră în bătălia de la Arad sunt listate pe o placă de marmură amplasaă la poalele Memorialului. Piaţa Dom găzduieşte anual Festivalul de Teatru de Vară, dar şi Pantheonul Naţional – construit în stil est-european din cărămizi roşii. Aici se găseşte cel mai vechi turn cel mai vechi din oraş, Turnul Domotor. Vis-a-vis de Piaţa Dom se află Ceasul Muzical. Acesta este opera sculptorului Kulai Jozsef, pe a cărui uşioare apar în fiecare oră persoanele reprezentative al consiliului universității și figurele absolvenților. În Piaţa Szent Istvan  se poate vizita Turnul de Apă, care a fost construit din beton armat la sfârşitul anului 1904.

Două clădiri reprezentative şi pe care nu trebuie să lipsească din itinerarul tău sunt Palatul Reok şi Casa Neagră. Palatul Reok se află pe colţul străzii Kolcsey, fiind proiectat în anul 1907 de Magyar Ede. Casa Neagră este sediul Consiliului Academic din Szeged. Clădirea a fost proiectată de Hild Jozsef în anul 1868 în stil anglo-romantic, aici funcţionând Hotelul Hungaria. Alte clădiri care merită vizitate sunt Palatul Grof – proiectată și construită de Raichl J. Ferenc între anii 1912 – 1913, Hotelul Kass – construit de bunicul renumitului artist grafician Kass János, în anul 1897. Clădirea Teatrului Naţional a fost proiectată de celebra firmă Hellmer și Fellner în stil ecletic-neobaroc. Fațada este ornamentată cu statuiele lui Erkel Ferenc și Katona József, iar freschile tavanului au fost pictate de Vajda Zsigmond.

Itinerarul tău mai trebuie să cuprindă un tur al lăcaşurilor de cult din Szeged. Poţi începe cu Biserica Sârbească, ridicată în onoarea lui Szent Miklós în anul 1778 şi poţi continua cu Biserica Reformată – proiectat de Schulek Frigyes şi ridicat de constructorul de origine norvegiană Gregersen Guilbrandt. Biserica Din Alsóváros  este cuprinsă într-un ansamblu de clădiri care mai cuprinde şi o mănăstire. Biserica a fost terminată în anul 1503 şi cuprinde două tablouri reprezentând-o pe Sfânta Maria.  Sinagoga Nouă este o cosnstrucţie în stil seccesist, ale cărui vitralii, băncile sculptate artistic, armonizația decorațiilor din alb ca colțul de elefant și culorilor de albastru și aur au fost proiectate după concepţia lui Löw Imanuel.

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *