Când auzi de Timișoara, prima oară te gândești la Piața Victoriei, canalul Bega și Universitatea de Vest. Dar acest frumos oraș din Banat are mult mai multe de oferit turiștilor care se decid să-i calce pragul.
Timișoara este cel mai mare oraș din vestul României, reședința județului Timiș și al patrulea oraș ca populație din țară (numărând peste 300.000 de locuitori în 2011). A fost denumit ”Mica Vienă” datorită influențelor barocului Vienez în arhitectura orașului, dar și datorită celor peste 20 de parcuri. Este recunoscut în special datorită vieții culturale vibrante, lăcașurilor religioase care împânzesc zona centrală, dar și pentru că a fost primul oraș din Europa care a folosit electricitatea pentru a ilumina străzile, în 1889.
Știați că?
- În timpul anarhiei feudale, regele Carol Albert de Anjou a mutat capitala Ungariei la Timișoara.
- Fabrica de bere Timișoreana este cea mai veche de pe teritoriul actual al României, fiind atestată documentar în anul 1718.
- Într-un articol din 2005, revista franceză ”L’Expansion” a numit Timișoara ”Vitrina economică a României”, referindu-se la numărul mare de investiții străine.
- Arhitectul Laszlo Szekely a remodelat zona centrală a orașului în 1904, introducând stilul Art Nouveau.
- Cartierele istorice Iosefin, Elisabetin și Fabric cuprind numeroase poduri, palate, biserici și case memoriale care merită vizitate, deși nu sunt foarte des promovate în ghidurile turistice.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Cum ajungi în Timișoara, trebuie să vizitezi Piața Victoriei, încadrată de principalul obiectiv turistic, Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, și de clădirea Operei. Piața Victoriei marchează unul dintre momentele cheie în istoria României, și anume proclamarea primului oraș liber din stat, în data de 20 decembrie 1989, pornind revoluția împotriva dictaturii comuniste.
Catedrala Ortodoxă este o clădire masivă (are nu mai puțin de 11 turle, din care turnul principal are 83,7 metri), construită în stil tradițional moldovenesc, dar cu influențe gotice. Pe lângă frumusețea exteriorului, biserica se poate lăuda și cu o galerie de artă religioasă, care stă mărturie evoluției bisericilor bănățene, încă din secolul 16.
Mergând puțin mai încolo, ajungem în Piața Unirii, care găzduiește numeroase monumente istorice și religioase demne de vizitat. Se remarcă Domul Catolic, un monument construit în stil baroc, începând cu anul 1736, pe care îl mai poți găsi sub denumirea de Catedrala Sfântul Gheorghe Timișoara și aparține Episcopiei Romano-Catolice. De asemenea, Palatul Baroc merită vizitat datorită arhitecturii deosebite, dar și datorită istoricului clădirii (inițial a fost reședința casei guvernatorului, din 1751, apoi a devenit Casa Comitatului, pentru ca în prezent să dețină titlul de Muzeu de Artă).
Cea mai veche clădire din Timișoara, Castelul Huniazilor, a fost construită în timpul lui Iancu de Hunedoara, iar acum adăpostește Secția de Istorie și Științe ale Naturii, din cadrul Muzeului Banatului. Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți vizita și Biserica Ortodoxă Sârbă, fosta Bancă de Scont, dar și Sinagoga din Cetate.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
După câteva ore de vizitat centrul orașului, sigur ți s-a făcut foame. Eu îți recomand să mănânci o pizza bună la Bella Italia; un meniu tradițional bănățean la Grădina Bănățeană, chiar în Piața Victoriei; un aperitiv cald cu piept de pui în spumă de bere sau o plescaviță în smântână într-un restaurant cu specific sârbesc (la Karadorde, în Pța. Unirii) sau o supă de linte și orez basmati la un restaurant vegetarian, cu specific indian (la Radha Cuisine, vizavi de Biserica Sârbească).
Dacă vrei să bei o bere rece Timișoreana, chiar la ea acasă, mergi la berăria cu același nume de pe str. Buziasului, dacă ai chef să urmărești un meci și să guști una dintre cele 32 de sortimente de bere din meniu, Oxford Pub e alegerea potrivită; iar dacă vrei o atmosferă romantică, relaxantă, poți merge în Porto Arte, la malul apei, sau în Enoteca de Savoya, unde poți degusta un vin unguresc sau argentinian.
Unde poți dansa? În Discoland poți asista la o seară de salsa, Komodo este locul perfect pentru fanii muzicii techno, iar Fratelli Lounge&Club e destinat celor mai pretențioși, care pot alege din serile tematice, concertele live și DJ-ii renumiți.
O altă modalitate extrem de plăcută de petrecere a timpului liber este plimbarea prin parc, iar Timișoara are o ofertă variată în acest caz. Parcul Central este cel mai mare, dar la fel de frumoase sunt și Parcul Catedralei, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor și Parcul Piața Bisericii. Dar dacă vrei ceva mai deosebit, încearcă să navighezi pe Canalul Bega (poți închiria o ambarcațiune pentru maxim 6 persoane), sau poți merge la Grădina Zoologică (în Pădurea Verde, în zona de nord-est) să vezi macaci, struți, iguane sau canguri pitic.
De asemenea, Timișoara este recunoscută pentru diversitatea culturală, numărând câteva instituții importante precum Opera Națională Română, cu o capacitate de 600 de locuri, Filarmonica ”Banatul”, unde au loc evenimente precum Festivalul Timișoara Muzicală sau Săptămâna Muzicii Sacre, dar și Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Dacă vrei să vezi un film, poți alege între Cinema City, situat în incinta Iulius Mall, și Cinema Timiș, pe care îl poți găsi în Pța. Victoriei.
În zona centrală vei găsi numeroase suveniruri, îmbrăcăminte, icoane sau alte obiecte tradiționale (spre exemplu, la Hermes Tim sau la Galeriile de Artă Populară), iar pentru alte cumpărături, Iulius Mall, Kapa Center și Bega Shopping Center îți stau la dispoziție. De asemenea, poți găsi ușor supermarketuri și piețe de unde poți achiziționa produse alimentare.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Oferta hotelurilor de 4 stele în Timișoara este destul de variată, iar prețurile sunt destul de similare. Spre exemplu, Hotelul Excelsior pornește de la 44 euro pe noapte și este situat chiar în centrul orașului, Casa del Sole oferă acces gratuit la spa și saună pentru 53 euro pe noapte, iar North Star Continental Resort taxează minimum 51 de euro. Hotelurile de 3 stele oferă prețuri mult mai avantajoase, între 20 și 35 de euro pe noapte (cum ar fi Koronna Hotel, Euro Hotel sau Reghina), dar există și alternativa hostelurilor, care costă în jur de 10 euro, în condiții decente, cu avantajele locației centrale și a wireless-ului gratuit. Opțiunile ar fi Downtown Hostel, Hostel Costel sau 32 Romulus.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
La Timișoara se poate ajunge cu avionul, aterizând pe Aeroportul ”Traian Vuia”, de aproape oriunde din Europa, dar și din orașele mari ale României. Un bilet de avion dus din București, cu zbor direct (la Tarom), costă 135 de euro, iar drumul dureaza doar o oră.
Totuși, mai avantajos din punct de vedere al costului este trenul. Un drum de la București spre Timișoara parcurge 533 de km, iar cu trenul te va costa 95 de lei. Dezavantajul ar fi, evident, cele 8 ore de mers. De la Iași te va costa 122 de lei, iar de la Cluj-Napoca în jur de 76 de lei.
Cu autocarul vei da mai puțini bani (79 de lei pornind din București), dar vei face peste 11 ore. Ultima alternativă ar fi mașina personală.
Prin oraș te poți deplasa cu mijloacele de transport în comun (autobuz, tramvai sau troleibuz), care circulă între 5:30 și 23:30, iar biletul cu o călătorie costă 2 lei. Totuși, legitimația pentru o zi costă doar 10 lei și este o investiție avantajoasă, dacă vrei să vizitezi orașul. Bineînțeles că poți călători și cu taxi-ul sau poți închiria o mașină.
[/tab]
[/tabgroup]
Timișoara este un oraș frumos, care merită vizitat, în special datorită clădirilor și monumentelor istorice, care amintesc de arhitectura barocă, vieneză, dar nu numai. Este un oraș cosmopolit, cultural, plin de viață, caracterizat de diversitatea religioasă și etnică și puternic influențat de țările din Vest cu care se învecinează.
Voi ce credeți despre Timișoara? Ați vizitat centrul orașului? Ce recomandări ați avea pentru cititori? Orice informație este de mare ajutor!
Surse: Timisoara-Info, Ghid-Timisoara, LonlyPlanet