Search
Generic filters
Exact matches only

[Ghid Turistic] Ce trebuie sǎ știi dacǎ vizitezi Turcia?

Introducere

Un amestec de exotic, modern și oriental, o vizită în Turcia poate fi o experiență incredibilă. Mai mult decât punctul de legătură dintre est și vest, clișeul sub care se vând vacanțele în Turcia, țara combină cu succes influențele Orientului Mijlociu, cu cele ale bazinului Mediteranei, ale Balcanilor și ale Asiei centrale. Invadată și cucerită sau recucerită din toate direcțiile posibile încă de la începuturile istoriei cunoscute, Turcia este o țară plină de contradicții și fascinație. Moscheele coexistă cu bisericile creștine, teatrele romane și templele păgâne nu se găsesc la mare distanță de faimoasele așezări antice hitite, iar decorurile orașelor tind să semene tot mai tare cu aglomerările urbane europene. Înainte de a pleca la drum, însă, ar fi bine să cunoașteți câteva detalii despre Turcia, legate de rețeaua de transport, principalele destinații și atracții turistice sau faimoasa sa artă culinară.

Drumuri

Drumurile Turciei sunt în proprietatea guvernului. Câteva dintre autostrăzi nu au decât 2 benzi. Permisul de conducere românesc este valabil în Turcia, cu excepția șederilor mai lungi, când este nevoie de obținerea unui permis internațional.

  • Autostrăzi

Dacă planificați să parcurgeți Turcia prin intermediul autostrăzilor plătite, va trebui să achiziționați o cartelă preplătită, numită HGS (de la HızlıGeçişSistemi). Sistemul a fost implementat în septembrie 2012 și utilizează identificarea prin unde radio, pentru a localiza traseul parcurs. Înseamnă că nu trebuie să treceți cardul de fiecare dată când intrați sau ieșiți de pe o autostradă. Cartelele HGS se pot achiziționa de la oficiile PTT sau stațiile Shell. Stickerul costă inițial 5 lire turcești și va trebui să adăugați încă 30 de lire în cont. Se montează pe parbriz.

  • Lista autostrazi Turcia

Putem sa grupam autostrazile Turciei în două mari categorii, cele ce străbat țara de la vest la est și cele ce se derulează de la nord la sud. Prin urmare, avem:

De la vest la est

– D.100 leagă Edirne de Gürbulak și trece pe lângă următoarele localități: Lüleburgaz, İstanbul, Gebze, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Ilgaz, Merzifon, Amasya, Niksar, Erzincan, Erzurum, Ağrı și Doğubeyazıt;
– D.200 leagă Çanakkale de Erzincan și traversează următoarele localități: Bandırma, Bursa, Eskişehir, Sivrihisar, capitala Ankara, Kırıkkale, Yozgat și Sivas;
– D.300 conectează Çeşme de Van, parcugând localitățile İzmir, Salihli, Uşak, Afyon, Akşehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Pınarbaşı, Gürün, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş și Bitlis;
– D.400 pleacă din Datça și trece prin Fethiye, Antalya, Alanya, Anamur, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak și Hakkâri.

  • De la nord la sud

– D.550 leagă Edirne de Muğla, trecând prin Çanakkale, Edremit, İzmir și Aydın;
– D.650 pleacă din Karasu și trece prin Sakarya, Bilecik, Kütahya, Afyon, Sandıklı, Burdur, cu destinația finală Antalya;
– D.750 conectează Zonguldak de Tarus, traversând Gerede, capitala Ankara, Aksaray și Pozantı;
– D.850 face legătura dintre Ünye și Kilis, trecând prin Tokat, Sivas, Malatya și Gaziantep;
– D.950 pleacă din Hopa și trece prin Artvin, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır, încheindu-se în Mardin.

  • Limitele de viteză în Turcia

În cazul în care nu există alte specificații, în orașe se poate circula cu viteza maximă de 50 km / oră. În afara localității, precum și pe autostrăzi, viteza maximă este de 90 km / oră.

Distanța din București până în capitala Ankara este de aproximativ 1.100 kilometri, dintre care aproape 700 sunt parcurși pe autostradă. Drumul cuprinde și ruta București – Istanbul, cu o lungime de circa 650 kilometri, din care 250 kilometri sunt parcurși pe autostradă. Mai multe informații despre rutele posibile ce conectează România de principalele orașe ale Turciei le puteți obține pe site-ul viamichelin.com.

Timp liber

Cu excepția câtorva orașe de provincie, turismul urban în Turcia este sinonim cu cel mai important oraș al țării, Istanbul. Capitala Ankara, Bursa, Marmaris pot reprezenta destinații potrivite pentru un sfârșit de săptămână, deși se pot accesa mai greu din România. Cu excepția regiunii Capadochia și perla sa, localitatea Goreme, bijuteriile turismului turcesc se găsesc însă pe malurile Mării Mediterane, în jurul orașelor Oludeniz, Dalyan, Antalya, Side, Bodrum sau Kuşadası. Concediile preferate de români sunt operate de agențiile de la noi sub regim de charter, însă se pot organiza și individual.

Cu excepția regiunilor adiacente orașelor mari, unde apa poate fi poluată, plajele sunt sigure și deosebit de frumoase. Accesul pe plajă este, în general, gratuit, cu excepția celor din componența resorturilor turistice de lux. Rețineți, totuși, faptul că, pe alocuri, plajele pot fi murdare. În cazul în care vă murdăriți pe picioare de diferite reziduuri, încercați să curațați pielea cu ulei de măsline și să evitați, astfel, utilizarea compușilor chimici. Nu plătiți niciodată pentru șezlonguri, umbrele sau alte facilități de pe plajă, fără să primiți, în schimb, o chitanță sau un bilet. Cât despre prețuri, Turcia nu mai este destinația ieftină care era pe vremuri, putând fi comparată acum cu destinațiile turistice majore ale Europei. Rămâne, totuși, cea mai apropiată destinație exotică de România și prima opțiune de vacanță la mare și la soare pentru noi.

Mâncarea și specificul culinar

Prin preparatele sale exponențiale, arta culinară turcescă poate fi catalogată drept una dintre cele mai apreciate ale lumii, fiind comparată, de multe ori, cu produsele clasice ale bucătariei franceze sau chineze. Calitatea mâncărurilor se bazează pe ingredientele proaspete, obținute local, iar combinația cu prețurile mici, fac din Turcia un paradis pentru gurmanzi. Resorturile luxoase tind să fie mai scumpe, însă adevărata valoare a mâncărurilor turcești este descoperită pe străzi, dacă știți să evitați, pe cât se poate, tonetele de kebab.

Trecând peste micul dejun servit în majoritatea hotelurilor mai mici, ce constă în ceva mai mult de o cană de ceai și câteva feliuțe de unt sau margarină, recuperați de la vânzătorii stradali, ce oferă lahmacun, produse ce seamană izbitor cu pizza, la care se adaugă un strat fin de carne. Kebaburile se servesc, în general, în incinta restaurantelor, dar se pot servi și pe drum dacă sunt îmbrăcate în dürüm – sau lipie. Mai des veți avea parte de döner, sandviciuri servite cu baghetă de pâine sau cu chifle. Sunt umplute cu diferite ingrediente, de la miel la pui sau la pește. În zonele de coastă, midiile prăjite (midye tava) sunt extrem de apreciate, așa cum sunt și midyedolması, midii servite cu orez, nuci de pin și cuișoare, însă e bine să le evitați, pe cât se poate, în perioada verii, în special dacă se păstrează necongelate de vânzătorii stradali.

Alte specialități ce merită atenție sunt “mantı” – un fel de ravioli umplute cu carne, preparate originate în partea de centru a Asiei, servite cu iaurt și înroșite cu uleiuri condimentate – sau gözleme – o delicatesă ce seamană cu clătitele umplute. La tonetele “kuruyemiş” se vând diferite soiuri de nuci și semințe sau fructe uscate, foarte sănătoase, precum “peștil” – caracteristic estului Anatoliei și preparat în special din caise sau piersici – sau “tatlısucuk”, fructe îmbracate în melasă dulce. Cele mai obișnuite supe (ciorbă sau “çorba”) sunt mercimek (de linte), ezogelin (un fel de supă groasă cu orez și legume) sau işkembe (un fel de ciorbă de burtă). Çobansalatası (un fel de salată a ciobanului) este preparată din castraveți tăiați mărunt, roșii, ceapă, piper și pătrunjel – aveți grijă la piper! O alternativă mai normală este mevsimsalatası sau salata de sezon – pregătită cu roșii, macriș, varză roșie și salată verde – servită cu brânză și îmbrăcată în sos.

Cele mai cunoscute dulciuri turcești, lokum sau rahatul dulce, sunt disponibile la orice magazin de specialitate. Este, de fapt, zahăr solidificat și gelatină, aromat cu apă de trandafiri sau fistic și stropit cu zahăr pudră. Există o mulțime de sortimente de halva, amestecuri de susan, unt, zahăr și esențe aromatizante. Baclavalele zemoase, înmuiate în sirop, sunt preparate cu zahăr, făină, nuci și un amestec untos – cele mai bune sunt “antepfıstıklısarması”, umplute cu fistic.

Zone turistice importante

Partea de vest a Turciei este mult mai dezvoltată din punct de vedere economic decât regiunea sa orientală și recepționeză un număr mai mare de turiști. Istanbul, întins de-a lungul principalei căi maritime de acces dinspre Marea Neagră și Marea Mediterană, este regina neîncoronată a turismului țării – durează săptămâni doar pentru a vizita o parte infimă a comorilor sale imperiale, adunate de-a lungul secolelor. Mărginindu-l, pe partea opusa a Mării Marmara, sunt cele două foste sedii ale Imperiului Otoman, Bursa și Edirne, fiecare cu câteva atracții monumentale și o atmosferă regală. În spatele strâmtorii Dardanelel se găsesc cele două insule egeene ale Turciei, Gökçeada și Bozcaada, cunoscute pentru plajele lor excelente, influențele grecești și liniște.

Mai departe, spre sud, caracterul clasic al Egeei de Nord este ilustrat de peisajele îmbracate în maslini din jurul Bergama și Ayvalık, cele mai importante atracții regionale. Vechile teritorii princiare din Manisa și Sardis, de la poalele Bozdağcrează o altă pereche de destinații apreciate, chiar dacă Izmirul este, prin definiție, simbolul Egeei Centrale și de Nord, un magnet pentru călători încă din secolul VIII. Imaginația vizitatorilor este pusă la încercare de faimosul Efes și de vechile situri ionice de la Didima și Priene.

În spatele uriașului port natural Marmaris, zona egeeană este înghițită gradual în cea mediteraneană, cu o linie de coastă ceva mai accidentată și mai împădurită. Croazierele sunt o formă populară de a vizita Marmaris sau Fethiye, principalele orașe ale Coastei de Turcoaz. Mai departe, spre est, Kaş și Kalkan sunt două resorturi destul de aglomerate, locuri potrivite pentru odihnă, dacă încercați exploarea interiorului montan. Centura de resorturi litorale ce urmează linia de coastă este cea mai cunoscută pentru turiștii români, incluzând câteva din cele mai râvnite stațiuni de vacanță, precum Kemer, Antalya, Belek sau Side. Trecând de Alanya, fostul ținut al castelelor, numărul de turiști se micșorează, chiar dacă atracțiile dintre Silifke și Adana includ fortăreața Kızkalesi sau vestigiile romane de la Uzuncaburç. Și mai la est, Antakya, cu influențele sale arabe, este inima Hatay, cu o cultură autentică siriană.

În centrul părții de sud a Anatoliei, vă așteaptă bisericile cioplite în piatră, așezările subterane și peisajele vulcanice din Capadochia. Pe drumul spre coastă, vă puteți opri la Eğirdir sau Beyşehir, pe marginea lacurilor, sau în Konya, renumit pentru architectura sa caracteristică sau pentru asocierea cu dervișii Mevlevî. Ankara, capitala Turciei, este o combinație de vest și est îmbrăcată în beton, simbolizând aspirațiile Republicii lui Atatürk. Prezintă extraordinarul Muzeu al civilizațiilor anatoliene. Malurile Mării Negre sunt surprinzătoare doar prin atracțiile arhitectonice ale castelelor genoveze, dar compensează printr-un peisaj luxuriant. Cele mai vechi și mai interesante orașe aici sunt Sinop și Amasra. La est de primul, o autostradă cu patru benzi vă duce până în Trabzon, pe vremuri centru important bizantin, astăzi gazda celor două mănăstiri, Agia Sofia și Sumela.

Ruta dintre Ankara și Sivas vă aduce în zona mai puțin cunoscută de noi, de-a lungul fluviului Eufrat. Prima oprire din nordul Anatoliei ar fi Erzurum, cel mai înalt și mai sumbru oraș important al Turciei, de unde se poate ajunge cu relativă lejeritate în văile medievale din sudul Georgiei sau spre Munții Kaçkar. Kars este vizitat pentru vechea capitală armeniană, Ani și câteva alte monumente tipic armene. La sud de aici, bazinele Tigrului și Eufratului dețin cele mai autentice arome orientale. Gaziantep, punctul de reper al regiunii, oferă o gamă fantastică de mozaicuri romanice, o atmosferă relaxată în orașul vechi și cea mai condimentată bucătărie a Turciei. Spre est descoperim Şanlıurfa, o așezare biblică, distinsă prin bazarul multicolor și muntele din apropiere, Göbekli Tepe.

Terenul devine predominant montan pe măsură ce ne apropiem de frontiera cu Iranul, o zonă dominată de întinderea albastră a Lacului Van. Monumentele Araratului abundă pe marginea apei, cu o mențiune specială pentru pitoreasca biserică armeană din Akdamar. Dincolo de Van se conturează silueta castelului Hoşap, în timp ce capătul extrem al Turciei adăpostește o altă bizarerie izolată, İşak Paşa Sarayı.

Utile

  • Acte necesare

Pentru a intra în Turcia avem nevoie de un pașaport valabil 6 luni de la data intrării în țară, însă nu este nevoie de aranjamente premergătoare, pentru obținerea vizei.

  • Moneda de schimb

Valuta turcească este lira și subdiviziunea acesteia, kuruş. La momentul redactării acestui articol, 1 leu românesc echivalează cu 1,65 lire turcești. Prescurtarea lirei turcești pe piețele valutare este TRY.

  • Site-uri oficiale

Site-ul oficial al Ministerului Turismului din Turcia este http://www.tourismturkeysite.com/. Un alt portal major, cu explicații despre principalele destinații și obiective turistice ale Turciei, este http://www.goturkey.com/, realizat în mai multe limbi de circulație internațională.

  • Numerele de urgență / importante

Numerele locale la care puteți suna pentru a primi ajutor sunt: 112 – urgențe generale, 155 – poliția, 154 – poliția rutieră, 110 – pompierii.

  • Ambasada României în Turcia

Adresa: BükresSokak nr. 4, Çankaya, 06680, Ankara
Telefon: 00903124663706

  • Secția consulară a Ambasadei României

KizkulesiSokak nr. 7, Gazi Osman Paşa (GOP), 06610 Ankara
Telefon: 00903124477940, 00903124477945, 00903124477918

  • Consulatul României de la Istanbul

Adresa: YanarsuSokak nr. 42, NarinSitesi, Etiler/Beşiktaş
Telefon: 00902123580515/00902123580516 voice mail, /3580517 – informaţii vize, /3580535 secretariat consul general /3583537

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *