Supranumit ”Orașul Măștilor” și ”Regina Adriaticii”, construit pe un arhipelag de 117 insule, un simbol al culturii și al istoriei Italiei, o destinație a îndrăgostiților din toată lumea, Veneția este un monument al gloriei renascentiste, un oraș mic, dar unic prin trăsăturile sale.
”Orașul de pe ape” te va lăsa să îi descoperi operele de artă, arhitectura incredibilă și peisajele care îți taie respirația. Iar comoara sa culturală este doar un bonus pe lângă fascinația pe care o provoacă deja morfolgia și locația orașului. Descrisă drept una dintre cele mai romantice orașe din Europa, Veneția are multe de oferit, dacă o lași să îți intre în suflet.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice “]
Locul de unde trebuie să îți începi itinerariul este Piața San Marco, care marchează zona centrală a Veneției. Aici se află Basilica San Marco (un exemplar de arhitectură bizantină din Italia), turnul cu ceas (cel mai înalt punct al orașului, de unde poți admira frumusețea Veneției) și ”procuratie”, termen care desemnează câteva clădiri construite în stil renascentist.
Un simbol al Veneției este Palatul Dogilor, fost centru politic și administrativ al orașului, considerat un ”supraviețuitor” al secolelor. Este o capodoperă a artei gotice, fostă reședință a magistraților venețieni.
Marele Canal din Veneția traversează orașul și este un reper al orașului, iar Podul Rialto este simbolic pentru venețieni, fiind primul construit vreodată.
De asemenea, un alt obiectiv demn de vizitat, ghetoul evreilor, cuprinde 5 sinagogi și este situat în cartierul Cannaregio. Această zonă istorică datează din anul 1500, când statul le-a impus evreilor să își construiască case pe o suprafață relativ mică, toate fiind foarte apropiate una de cealaltă. Aici turiștii au ocazia să intre în contact cu religia și cultura acestui popor, întrucât în această regiune încă locuiesc comunități ebraice, care își trăiesc viața după aceleași reguli respectate de strămoșii lor dintotdeauna.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Printre cele mai frumoase cafenele din Veneția se numără și Grandcaffe Quadri, situată chiar în Piața San Marco, o cafenea plină de istorie și care se poate lăuda că i-a avut ca oaspeți pe Robert de Niro, Stendhal și Gorbaciov. De asemenea, Caffe Lavena este foarte cunoscută, face parte din localurile unde se defășoară viața culturală a orașului și este locul perfect unde poți savura un frappe cu mult lapte, într-o atmosferă de nedescris. Pentru o distracție la miezul nopții, nu vei avea foarte multe opțiuni, pentru că Veneția este un oraș foarte liniștit după ce se întunecă. Totuși există Venice Jazz Club și Piccolo Mondo, care compensează programul târziu cu prețurile pe măsură.
Dacă ajungi în Veneția, este obligatoriu să deguști un pahar de spritz, un aperitiv clasic venețian, care este făcut din vin alb, Aperol sau Bitter Campari și apă minerală. Este un cocktail care presupune un adevărat ritual, însoțit de măsline negre și alte gustări.
Un local minunat din toate punctele de vedere este Chez Da Fiore Restaurant, sinonim cu tradiția și eleganța venețienilor, unde te poți delecta cu o salată de fructe de mare, o supă de dovleac și ciuperci sau un anason stelat. Trattoria do Forni reproduce atmosfera din trenul Orient-Express, iar Tratorria Le Burchielle este o afacere de familie, specializată în bucătăria locală și foarte ospitalieră cu clienții.
Dacă vrei să te relaxezi într-un spațiu cu vegetație și aer curat, poți merge în Parco delle Rimembranze, denumit astfel în memoria soldaților morți în urma celui de-al doilea Război Mondial, unde vei recunoaște și busturile marilor compozitori Wagner și Verdi. De asemenea, Grădinile Publice din Veneția, numite Giardinni Pubblici, au fost proiectate în stil englezesc și datează din perioada lui Napoleon.
Cumpărături poți să faci de la Mercerie, un centru de shopping unde poți găsi magazine care comercializează sticlă de Murano, îmbrăcăminte modernă, suveniruri și cadouri. Mai poți lua pulsul orașului din Piața Rialto, raiul fructelor și legumelor proaspete, al condimentelor, al peștelui și al fructelor de mare, atât de iubite de localnici.
Cât despre viața culturală din Veneția, orașul nu se poate plânge, întrucât au loc două evenimente anuale foarte cunoscute, și anume Carnavalul de la Veneția și Festivalul de Film. De asemenea, la Teatrul Fenice au loc serile de operă și Festivalul Internațional de Muzică Contemporană. Să nu mai vorbim despre Bienala de la Veneția, o instituție culturală devenită eveniment, care promovează artele (cinematograful, arta plastică, arhitectura, muzica, dansul și teatrul). Aceste manifestări culturale au loc la sediul Grădinilor din Castello, a Palatului Casino și a altor edificii aflate în proprietatea primăriei venețiene.
[/tab]
[tab title=”Cazare “]
Prețurile la hotelurile de 2 și 3 stele pot concura ușor pentru cele mai scumpe hoteluri din Italia (majoritatea sar de pragul de 500 de ron pe noapte pentru o cameră dublă). Desigur, cele de 4 și 5 au prețuri și mai mari.
Hotelul Santa Chiara*** este singurul care oferă parcare pentru mașini și este situat în singura zonă care poate fi accesată cu automobilul (prețuri de la 423 de ron pentru o cameră dublă). Antico Panada*** e situat central, lângă Piața San Marco, iar o cameră single pornește de la 526 de ron pe noapte; Domus Cavanis** este printre cele mai ieftine hoteluri din Veneția, și totuși o cameră single costă minimum 312 ron, iar una dublă minimum 401 ron; Hotelul Belle Epoque*** e în Cannaregio, iar o noapte într-o cameră dublă te costă în jur de 400 de ron; iar Hotelul La Forcola***, găzduit într-un vechi palat venețian, în centru, taxează 300 de ron pe noapte.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Ca să ajungi cu avionul din București în Veneția, trebuie să ajungi pe aeroportul Marco Polo. Drumul dus face 175 de euro cu Alitalia și 192 de euro cu Turkish Airlines. Pe cale feroviară vei schimba minimum 3 trenuri diferite și vei face 30 de ore până în gara Venezia St. Lucia. Cu autocarul vei face în jur de 30 de ore, dar vei da doar 80 de euro. Portul Veneția, de asemenea, este locul unde vei ajunge dacă vii cu un feribot sau un vas de croazieră. Cu mașina faci 1519 km, dar nu este cea mai bună alegere.
Prin Veneția nu te vei putea deplasa cu mașina, datorită infrastructurii deosebite a orașului. Din acest motiv, va trebui să o lași la periferia orașului sau în afara acestuia, în locurile speciale pentru parcare, iar de acolo să iei un tren (dezavantajul este că parcarea costă mult – 26 de euro pentru 12 ore).
Pe străduțele mici și frumoase te poți plimba pe jos, dar să nu cumva să ratezi una dintre principalele atracții ale orașului, plimbarea cu gondola sau cu Vaporetto dell Arte, care te va plimba de-a lungul întregului oraș, oprind în fața celor mai remarcabile obiective turistice. Taxi-urile pe apă sunt foarte eficiente și te duc rapid unde ai nevoie, dar sunt foarte scumpe și în plus, pierzi farmecul unei plimbări romantice.
Prețurile transportului acvatic sunt destul de avantajoase: 18 euro pentru 24 de ore, 20 de euro pentru 24 de ore, iar pachetul full de 7 zile te costă 50 de euro.
[/tab]
[/tabgroup]
Farmecul Veneției este greu de ignorat, fie că stai o săptămână sau doar câteva ore. Nici nu știi ce îți place mai mult: plimbările lungi cu gondola, cafenelele care te atrag iremediabil cu mirosul boabelor recent măcinate, piața liniștită și totuși populată de turiști zâmbitori cu aparatele foto în mână. Ți se pare că ai putea trăi în Veneția pentru totdeauna, cu persoana iubită și un bichon, contemplând frumusețea vieții de la balcon. Din acest motiv, dar și din multe altele, Veneția este mai mult decât o destinație de vacanță, este o experiență de viață.
Voi ce credeți despre Veneția? Ați vizitat acest oraș? Ce impresie v-a lăsat?
Surse: Wikipedia, WikiTravel