Teritoriul Indiei este considerat a fi unul de-a dreptul neomogen, sudul și nordul acesteia aflându-se în opoziție din punct de vedere gastronomic. Dominată de influențe ale comunității hinduse, musulmane, persane și a celei jainiste (care datează încă din perioada preistorică), India oferă lumii unul dintre cele mai inedite stiluri culinare întâlnite pe glob. Meniul vegetarian se îmbină cu fructele de mare, dar și cu carnea roșie, dând naștere unor preparate considerate a fi tradiționale. Fiind atât de vastă și de exotică, formată de-a lungul mai multor secole pe parcursul cărora peregrinii au contribuit la îmbogățirea sa, bucătăria indiană este una dintre cele mai complexe de pe glob, se spune despre aceasta că ar fi la fel de complexă ca cea europeană.
În ultimele decenii, preferințele culinare ale românilor s-au diversificat într-un ritm alert, iar experiențele gastronomice au suferit și ele modificări. În prezent, bucătăria indiană, dar și mâncarea asiatică, nu mai reprezintă un mister pentru pasionații de arta culinară, însă există multe secrete bine păstrate, știute doar de cunoscătorii acestei culturi. Combinațiile extravagante de ingrediente proaspete și condimentele dulci mixate cu cele acre sau picante sunt doar doi dintre stâlpii acestei arii culinare. Dacă te-am făcut curios, te invit să faci o călătorie în India prin prisma celor mai cunoscute cinci alimente din bucătăria sa:
- Curry-ul – această denumire este dată preparatelor indiene care conțin un mix de condimente și ierburi aromatice (printre care se regăsește și ardeiul iute în cele mai multe cazuri) și care sunt preparate în sos de cele mai multe ori. Acest fel de mâncare poate să conțină orez, linte, năut, pește, carne și legume și este de mai multe tipuri, în funcție de metoda de pregătire: vegetarian, cu carne, uscat, zemos sau foarte picant.
- Pâinea naan sau nan (flat bread în engleză) – preparat devenit specific al acestei culturi este, de fapt, originar din Afghanistan. Ingredientele necesare pentru coacerea unei astfel de pâini sunt: făină de grâu, apă, sare, zahăr, unt și iaurt. Se mai numește și flat bread deoarece forma sa este cea a unei lipii mai groase. Ea se servește de regulă unsă cu unt cald, dar poate fi umplută cu ceapă, carne de miel sau capră, piure de cartofi și condimente sau asezonată cu usturoi.
- Tamarind (sau curmale indiene) – originar din Africa, tamarindul nu este un condiment, cum consideră majoritatea oamenilor. Acesta seamănă cu fasolea și crește în păstăi de culoare maro în copaci înalți. Conține o multitudine de nutrienți esențiali, dar și fructoză în ciuda gustului acru și se folosește sub formă de pastă sau sirop pentru asezonarea orezului, supei sau legumelor, ori pentru prepararea deserturilor.
- Șofranul (turmeric sau curcuma) – plantă înrudită cu ghimbirul, cu rădăcina de un galben intens, a fost introdus în gastronomia indiană încă din timpul dinastiei Imperiului Mogul (începutul secolului al XVI-lea). Utilizat sub formă de pulbere, el dă culoare și aromă lemnoasă curry-ului. Este considerat a fi un condiment indispensabil în bucătăria modernă întrucât are nenumărate proprietăți asemănătoare cu cele ale medicamentelor.
- Ceaiul (chai) – ceai negru preparat cu ghimbir sau cardamom, ori cu un mix special de condimente este unul dintre ingredientele introduse în cultura indiană încă din anii 1800, când britanicii au preluat controlul asupra teritoriului.
Pe principiul conform căruia anumite alimente folosite cu precădere în bucătăria indiană au fost introduse în aceasta de către alte popoare, oricine dorește să experimenteze o combinație de arome care să amintească de India poate face acest lucru în propria bucătărie. Anumite condimente pot fi adăugate preparatelor care nu prezintă un grad ridicat de dificultate în preparare, obținând astfel un fel de mâncare nou și savuros. Așa-i că te-am făcut curios cum ar fi să adaugi orezului turmeric și mult coriandru, dar și puțină zeamă de limetă?