Munţii Sureanu sunt o grupă muntoasă a Munţilor Sureanu – Parâng – Lotrului, ce aparţin lanţului muntos al Carpaţilor Meridionali. Aceştia au înălţimi relativ medii şi mici, ocupând o suprafaţă de 1585 kilometri pătraţi.
Pârtii de schi
Staţiunea dispune de 7 pârtii de schi, 2 instalaţii de teleschi şi un telescaun. Acest complex de ski este cea mai nouă zona de schi din România. Pârtiile sunt situate mai sus de 1650 m altitudine şi au nişte peisaje foarte frumoase. Pârtiile pentru începători sunt C 1 şi S 1 şi au o lungime de 1.700 m respectiv 600 de metri ambele plecând de la altitudinea de 1.825 m şi terminând la altitudinea de 1.650 respectiv 1.750 m.
Pârtiile C 2 şi C 3 sunt pârtii pentru schiori cu un nivel mediu de experienţa şi au ambele o lungime de 650 m. Acestea pornesc de la altitudinea de 1.825 m şi termină la altitudinea 1.650 m. Pentru aceeaşi categorie de schiori sunt şi pârtiile C 4 şi S 2 care au lungimi de 800 respectiv 1200 de metri.
Pârtia pentru avansaţi este S 3 care are o lungime de 1.200 m. Aceasta porneşte de la altitudinea de 1.900 m şi soseşte la altitudinea de 1.750 m.
La toate aceste pârtii transportul este asigurat de teleschi.
Timp liber
Această zonă cuprinde numeroase obiective turistice de natura istorică, folclorica, biogeografica, hidro morfologica pe care le puteţi vizita. Aici puteţi vizita şi foarte multe cetăţi: Cetatea Sarmisegetusa-Regia, Cetatea Blidaru, Cetatea Costeşti, Cetatea Piatra Rosie, Cetatea de la Peştera Bolii, Cetatea de la Cugir, Cetatea de la Căpâlna, Cetatea feudală de la Sibisel, Turnul medieval de la Crivadia şi Cetatea feudală de la Săsciori. Tot aici mai puteţi vizita: Cheile Crivadiei, Cheile Banitei, Cheile Taiei, Cheile Roşiei, Cheile Raului Mic, Ciclovinia, Peştera Valea Stanii, Peştera Sura Mare, Peştera Tecuri şi Peştera Bolii.
Posibilităţi de cazare
La numai 7 minute de pârtia de schi se afla pensiunea Sureanu din Şugag, aceasta vă oferă camere la preţul de 110 lei.
Modalităţi de transport
Se poate ajunge cu autobuzul pe ruta Alba Iulia – Sebeş – Şugag – Şugag Lacul Oaşa, apoi se părăseşte traseul Transalpinei spre dreapta, pe un drum neasfaltat de 18 km care trece pe lângă Mănăstirea Oaşa, apoi prin Luncile Prigoanei şi înainte de a ajunge trece şi prin zona numită Poarta Raiului.