În zilele toride de vară, dar și în perioadele calde din an, clujenii lasă orașul în urmă și se îndreaptă spre zonele mai puțin fierbinți ale județului cum ar fi lacurile de acumulare și artificiale, care le oferă posibilitatea de a petrece o zi în mijlocul naturii.
Situate la doar câțiva km de oraș, aceste lacuri reprezintă locul perfect pentru relaxare, dar și pentru o baie în apa caldă. Există numeroase modalități pentru a ajunge în satele din jurul Clujului precum mașina personală, autobuzele sau cu mașina închiriată. Cei care doresc să închirieze o mașină pot să consulte site-urile oficiale sau diferite videouri de prezentare a acestora.
Barajul Beliș-Fântânele
Lacul artificial Beliș-Fântânele a fost amenajat între anii 1970 – 1974 cu scop hidroenergetic, fiind situat pe cursul râului Someșul Cald. Acest lac are una dintre cele mai triste legende. Într-o zi de toamnă târzie comuniștii au dat de veste că vor inunda comuna Beliș pentru a construi un baraj. Sătenii au fost nevoiți să se mute sus pe coasta aridă a Ungurului și să se uite triști cum locul unde au locuit ei este inundat de ape. Chiar și în zilele noastre, unele ruine se pot vedea atunci când nivelul apei scade, în special turnul vechii biserici.
Lacul Tarnița
Lacul Tarnița este probabil unul dintre cele mai cunoscute lacuri ale Clujului, mai ales că mulți clujeni își petrec weekendurile pe malul acestuia. În zona cozii lacului, există o zonă unde doritorii pot face un grătar sau se pot scălda în apa caldă.
Lacul este situat între comuna Râșca, Mărișel și Gilău, fiind alimentat de apelel Văii Someșului Cald. Barajul construit în anul 1974 are ca și scop principal producerea de energie electrică și alimentarea cu apă potabilă a municipiului Cluj Napoca și a localităților din împrejurime.
Lacul Gilău
Lacul Gilau este locul perfect unde să petreci o zi de relaxare, mai ales că pe malul acestuia se găsește un complex format dintr-un de motel și un restaurant, un doc mic cu băncuțe și loc de joacă pentru copii. Acest lac de acumulare s-a format în 1972 în urma construcției barajului, la baza căruia s-a adunat apa din izvoarele provenite din munții Apuseni. Ca și în cazul altor lacuri din România, și în jurul numelui acestuia s-a format o legendă care spune că la confluența Pârâului Capuș cu Someșul Mic ar fi murit Voievodul Gelu, iar din numele acestuia a derivat numele lacului Gilău. Și cei pasionați de pescuit pot să își practive hobby-ul cu plăcere dacă dețin un permis eliberat de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și dacă achită taxa de zi.
Lacul Someșul Cald
Lacul artificial amenajat între Lacul Tarnița și Lacul Gilău este alimentat de apele Văii Someșului Cald, fiind folosit pentru a pune în mișcare turbina de tip Kaplan a unui hidroagregat pus în funcțiune la data de 10 martie 1983.