Search
Generic filters
Exact matches only

[review] Les Orres – prima statiune din Franta unde am schiat

Prima mea iesire de pe partile din Romania a fost in 2011, cand impreuna cu cativa prieteni am mers la schi in Franta, in staiunea Les Orres. Nu stiu cum sunt alte statiuni din Franta, insa aceast domeniu schiabil este impresionant.

Multa lume mi-a spus ca nu se compara ceea ce avem in Romania cu ce statiunile de schi de afara: Austria, Franta, Italia, etc. insa nu am crezu ca poate fi asa mare diferenta intre ceea ce noi numim statiuni de schi si ce este in alte tari, un adevarat complex schiabil.

Se vede ca schiatul la ei este un sport national, in modul in care pun accent pe calitatea partiei, pe diversivitatea de trasee si mai altes pe servicii. Imaginativa cum ar fi de exemplu zona Trasalpina batuta de ratracturi , ca sa nu se creeze avalanse si sa poti schia pe unde-ti taie capul (off piste).

Chiar discutam cu un francez, ca la iei guvernul se implica intens in ceea ce inseamna sporturile de iarna si incep de la modul in care isi organizeaza vacantele de iarna, adica, se decaleaza cu o saptamana vacantele la scolari, liceeni si studenti, pentru a evita aglomeratiile exagerate in zonele schiabile ale Frantei;plus, alte programe de stimulare a populatiei sa vina la schi.

Revenind la statiunea Les Orres, cu un schipass pe care am dat circa 160-180Euro (nu mai retin exact) pentru 7 zile, am beneficiat de un domeniu schiabil de circa 90 km de si un Snow Park.

Statiune este impartita in doua zone, prima la 1650 m altitudine, considerata centrul statiunii Les Orres, aici gasesti restaurante, cluburi, terase, magazine alimentare si alte magazine cu suveniruri si vinuri frantuzesti + locuri de cazare. Cea dea-a doua zona este la 1800 m altitudine, aceasta este mai mica, avand un centru mai restrans, este preferata de studenti si tineri pentru ca, aici, cazarea se face in apartamente de 2-3 camere.

Unul din lucrurile cele mai misto care mi-au placut este faptul ca sistemul de cabluri este foarte bine pus la punct, in una sau doua zile am prins mai aglomerat, in sensul ca am stat 4-5 minute pana am urcat. In acelasi timp, partile de schii sunt largi si intinse, poti sa mergi pe trasee laterale care te duc prin padure sau prin zone partial salbatice…parca acum sunt pe acele vai apline :). Cel mai inalt punct al statiunii este la circa 2.700 metri altitudine, de unde am prins niste panorame spectaculoasa…

Sper ca in cursul acestei ierni sa mai pot da o fuga la schii pana in muntii Alpi, la putina deconectare de rutina zilnica , „schiorii stiu de ce” :))

Si cu aceste randuri imi inchei reviewul meu scris pentru calatoresc.ro, spre sa fie util pentru cei care-l citesc.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *