Pitoresc, romanesc, traditional, primitor. Sunt doar cateva dintre atributele acestei minunate zone a Romaniei. De la graiul care iti smulge un zambet pana la ouale incondeiate si sarmalutele cu pasat totul are o frumusete aparte, o identitate a sa proprie. Imposibil sa ajungi in Maramures si sa ramai imun la ospitalitatea localnicilor, la buna lor dispozitie, la dorinta de a imparti cu fiecare in parte cate o bucatica din ce inseamna a fi maramuresean.
Datorita acestor caracteristici care clar nu sunt limitative, Maramuresul se bucura anual de mii de vizitatori atat din tara, cat si din strainatate, fapt pentru care, prin natura lor adaptiva si practica, maramuresenii s-au orientat spre domeniul turistic, prin ridicarea de constructii hoteliere, pensiuni, vile, utilizarea caselor traditionale ca si unitati de cazare; astfel oferta de cazare in Maramures a crescut foarte mult.
De asemenea, veti regasi din belsug restaurante si pastravarii care sincer nu cred ca duc vreodata lipsa de clienti.
Raportandu-ma la ceea ce merita sa fie vizitat in Maramures, primul obiectiv care imi vine in minte este Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului din Sighetul Marmatiei. Este amenajat intr-o fosta inchisoare din acest oras, in care erau torturati si ucisi cei care erau impotriva regimului comunist. Este cu adevarat impresionant, un loc pe care il recomand tuturor care vor sa isi faca o idee despre ceea ce a insemnat tortura si viata in temnita in perioada comunista. Povesti cutremuratoare ale unor oameni care si-au dat viata pentru convingerile lor.
Continuand sirul obiectivelor turistice, nu pot sa nu ma opresc asupra unui loc pe care il recomand din sfera turismului religios si anume Manastirea Barsana, una dintre cele mai vizitate manastiri din Romania, care nu ar trebui sa lipseasca din itinerariul vreunei excursii.
Pentru cei mai aventurieri, ma simt obligata sa le recomand Cascada Cailor, o cascada la care puteti ajunge urcand aproximativ 15 minute cu telescaunul din localitatea Borsa, apoi pe jos aproximativ o jumatate de ora, pe un traseu forestier. Ca si sfat, nu va uitati aparatele de filmat si cele foto acasa, indiferent de anotimpul in care ajungeti aici!
Pentru iubitorii de sporturi de iarna, Maramuresul pune la bataie partiile de la Cavnic, Suior, Mogosa, Izvoare si Borsa. In timpul sarbatorilor de iarna, multi turisti isi gasesc aici relaxarea. Este adevarat ca numarul lor a scazut datorita sau mai bine zis din cauza lipsei de organizare eficienta, a infrastructurii vechi, a drumurilor de acces, dar cu toate acestea cand ajungi pe partie parca nimic altceva nu mai conteaza; nici drumurile cu gropi sau denivelate, nici cozile la care astepti 20-30 de minute sau chiar mai mult, totul capatand un farmec aparte.
Nu poti ajunge in Maramures si sa nu vizitezi Valea Vaserului si Valea Izei, doua zone atat de minunate incat parca nu mai vrei sa pleci! Aici vei regasi spiritul maramuresean, portile acelea minunate de lemn, bisericile de lemn, constructiile imprejmuite de acele minunate garduri de lemn care se imbina intr-un unghi perfect drept si incadreaza curtea din spatele fiecarei case, nelipsitele capite de fan, mocanita de pe Valea Vaserului care traverseaza valea si te poarta parca intr-un alt timp, intr-o alta dimensiune.
De asemenea, Cimitirul Vesel de la Sapanta este un alt reper important pentru orice turist care vrea sa cunoasca o alta imagine a traditiei maramuresene.
Iar pentru a simti cu adevarat ce inseamna autenticitate si istorie maramureseana, nu ratati Muzeul Satului Maramuresean, pe drumul dinspre Baia Mare, la intrarea in Sighet. Patrunzand pe portile acestui muzeu in aer liber, te simti ca intr-un sat al secolelor trecute, cu poteci inguste, cu case de lemn cioplit, cu fantani avand cumpane vechi, cu anexe gospodaresti specifice zonelor rurale, grajd, sura, uleinita, cotet pentru animale si pasari, locuri care mie personal imi amintesc de copilarie si de casa si gradina bunicilor.
Si portul popular, cu opincile acelea din povestile lui Creanga! Si palinca lor atat de cautata! Si mancarea traditionala…ramai fara cuvinte in fata atator bunatati si a unor oameni atat de deschisi, pregatiti sa te lase sa intri in viata lor, cu toate obiceiurile pastrate de-a lungul anilor si nealterate de vremuri.