Sfaturi practice pentru orice calator
Parisul (capitala Frantei) este orasul cu multe denumiri, fiind cel mai vizitat oras din lume. Numara peste 2 milioane de locuitori “intramurals”, iar aglomeratia pariziana numara peste 16 milioane de locuitori, fiind legata de o infrastructura excelenta metro/ tren regional numit RER/ autobus etc. Este un oras extrem de scump si de aglomerat, care pentru a avea o vizita reusita, necesita organizare prealabila. Etapele unei vizite reusite, mai ales de genul “City Break” pentru 3-4 zile, este stabilirea a catorva obiective de vizitat, deoarece acest oras si imprejurimile lui nu pot fi vizitate TOATE in 3 zile. De-aceea, sugestia mea este ca aceste obiective sa fie alese in functie de interes si, in special, in functie de apropierea/departarea intre ele.
Apoi, o etapa importanta este alegerea unui hotel/hostel cu preturi decente, cu conditii decente, ceea ce nu este foarte usor, Parisul fiind recunoscut pentru preturile exorbitante la cazare in comparatie cu conditiile oferite. De-aceea, va recomand sa intrati pe forumurile specializate, sa discutati cu prietenii/cunostiintele voastre care au mai vizitat acest oras, astfel incat sa va gasiti un loc de cazare central pe cat posibil, cu o recomandare prealabila, pentru a va permite o deplasare mai putin costisitoare in termeni de bani si timp. Aglomeratia pariziana este impartita in 6 regiuni concentrice, iar transportul devine mai scump pe masura ce se indeparteaza de centru, respectiv de zona 1.
Va recomand: Hotel FRANCE EIFFEL 3* sau Hotel AUTEUIL TOUR EIFFEL 3*.
Oricare ar fi varianta de cazare aleasa , la orice statie de metrou, gasiti harti gratuite cu regiunea pariziana si mai mult, aveti posibilitatea de a cumpara bilete/abonamente in functie de durata si zona in care locuiti. Nu va hazardati sa fraudati sistemul de verificare a transportului subteran, amenda este mare – in jur de 70 EUR.
Deasemenea, daca ajungeti la Paris prin companii low-cost, acestea zboara in special pe aeroportul Beauvais, la 80 km de Paris. De-acolo aveti navete regulate spre Paris pana la Porte Maillot/Palais des Congres si va costa aprox. 25 EUR/ruta/persoana. La-ntoarcere aveti acelasi echivalent si autobusul se ia de langa cladirea Palais des Congres, exista o parcare care nu poate fi ratata.
Apoi, de retinut ca intrarile la muzee sunt foarte scumpe: Domul Invalizilor – 15 EUR, Luvru – aprox. 7.50 EUR etc., insa ultima duminica din fiecare luna are intrarea gratuita, deci daca aveti posibilitatea sa va programati excursia intr-o astfel de perioada, veti economisi la intrarile in muzee. Apoi, daca sunteti student si aveti carnet de student beneficiati de reducere, in functie de fiecare muzeu in parte.
Din aceeasi serie de sfaturi de economisire, va sugerez sa nu mancati in locurile turistice, pe de-o parte pentru ca sunt foarte scumpe, iar pe de-alta parte pentru ca nu sunt neaparat foarte gustoase/igienice etc. Deaceea, un sandwich facut la plecare, cumparaturi in magazine de cartier nu foarte centrale, pot reprezenta o sursa de economisire. In schimb, daca doriti sa mancati o cina, o puteti face in locuri nu foarte turistice precum zona muzeului George Pompidou.
Nu trebuie neglijata protectia banilor, deoarece ca orice oras foarte aglomerat, Parisul atrage dupa sine foarte multi hoti de buzunare. Atentie, in special la zona categralei Notre Dame si la Rue des Bouquinistes.
O data ajuns la Paris, pe langa monumente, locuri, piatete, muzee, un traseu foarte placut poate fi facut in plimbare pe malul Senei sau cu asa-numitele vaporase musca- “bateaux mouches”, in ritmurile cantecelor lui Edith Piaf.
Malurile Senei sunt transformate in plaje in timpul verii, deci se poate imbina foarte bine cultura cu bronzul . Un alt loc pe care eu personal l-am apreciat a fost parcul le Buttes de Chaumont – arrondissement 20 – Belleville, un parc 100% articifial, in care grotele si dealurile sunt reproduse pentru a crea o oaza de verdeata in mijlocul urbanului.
[pullquote_left]Nu uitati, pentru a descoperi acest oras, sunt recomandate mai multe vizite [/pullquote_left] Deasemenea, sa va incheiati o asigurare de calatorie a carei conditii contractuale sa le fi citit in prealabil, sa aveti coordonatele Ambasadei Frantei, hotelului, etc in permanenta la voi, iar daca v-ati pierdut prin Paris, nu va impacientati, o statie de metrou cu destinatia Chatelet les Halles va poate salva in orice moment.
Acestea fiind spuse, o data ce cazarea este rezolvata, a fi turist in Paris poate fi o experienta de neuitat – in special inafara perioadelor de vacante, precum ianuarie – februarie, cand exista si reduceri si se imbina placutul cu utilul.
Si nu in ultimul rand, zona urbana este intretinuta cu peisajistica de invidiat – vezi zona “Jardin du Luxembourg, insa nu este neaparat foarte curat – boulevard Champs Elysees seara, tocmai pentru ca este extreme de vizitat.
Foto via Ludwig Favre