Praga este o destinaţie de vacanţă unică, un adevărat muzeu în aer liber cu o istorie bogată şi nenumărate legende. Pe partea de istorie, multe din atracţiile turistice de astăzi sunt strâns legate de regele Carol al IV-lea. Printre legendele cele mai cunoscute sunt cele ale Sfântului Jan Nepomucký, ale cavalerului Bruncvik sau ale Golemului. Cine sunt aceste personaje?
Cel mai frumos mod de a găsi un răspuns acestei întrebări este printr-o vizită la Praga. Multe agenţii de turism au oferte de week-end la Praga, timp suficient pentru a bifa principalele obiective turistice într-un ritm destul de alert. Mă refer aici la piaţa oraşului vechi şi a celui nou (Staré Mĕsto şi Nove Mĕsto), la cartierul evreiesc, la podul Carol (Karlův most) şi la zona castelului (Hradčany). Dacă e să le numărăm, par ușor de bifat, dar e doar o iluzie întrucât fiecare obiectiv are la rându-i multe de oferit. Astfel, în Staré Mĕsto aveţi ocazia să admiraţi celebrul ceas astronomic, să-l vedeţi în mişcare şi să-i aflaţi povestea. Apoi, puteţi urca în turnul primăriei de unde veţi admira de la înalţime această parte a oraşului.
Revenind în piaţă, se mai pot vizita Biserica Tyn, Biserica Sfântul Nicolae, Palatul Kinský şi memorialul Jan Hus. De aici luaţi-o pe strada Celetna, unde veţi regăsi o mulţime de magazine de suveniruri, înspre Piaţa Republicii pentru a admira Turnul Muniţiei şi clădirea în stil Art Nouveau a Casei Municipale, locul de proclamare a independenţei Cehoslovaciei în 1918, clădire ce adăposteşte azi un restaurant de lux şi cea mai mare sală de concerte din Praga. Pe strada Celetna puteţi admira produse tradiţionale precum: celebrele cristale de Bohemia, bijuteriile cu rubine ceheşti de culoarea granatului, păpuşile şi marionetele din lemn, cosmeticele de la Manufaktura unde regăsiţi şi sortimente pe bază de bere sau vin. Tot în apropierea oraşului vechi se regăseşte cartierul evreiesc cu câteva sinagogi, un muzeu şi un vechi cimitir evreiesc, care merită cel puţin o vizită pe exterior.
Nove Mĕsto este azi un simbol al luptei împotriva comunismului şi locul unde puteţi aprinde o lumânare în amintirea lui Vaclav Havel. Mai mult decât atât, veţi regăsi aici statuia Sfântului Václav, Muzeul Naţional de Istorie şi sediul Radio Europa Liberă. Clădirea gării Praha Hlavní Nádraží este la mică distanţă de Oraşul Nou.
Pentru a trece de cealaltă parte a Vltavei şi a ajunge la castel alegeţi să traversaţi podul Carol. Zonă pietonală, acest pod este decorat cu numeroase statui şi gazduieşte întotdeauna o puzderie de artişti: portretişti, caricaturişti, cântăreţi. Ajunşi pe cealaltă parte urcaţi înspre castel pe strada Nerudova şi îndrăzniţi să exploraţi puţin şi străduţele laterale întrucât veţi descoperi clădirile deosebite ale ambasadelor multor state, inclusiv România, zidul John Lenon şi insula Tampa. Sus în castel sunt mai multe obiective de vizitat. Un tur complet poate umple mai bine de o jumatătate de zi, întrucât implică vizitarea frumoasei catedrale gotice Sfântul Vitus, a palatului regal, a basilicii Sfântul Gheorghe, a căsuţelor de pe Strada Aurarilor, a turnului Dalibor, a grădinilor şi a galeriei de pictură. În completarea acestora, puteţi urmări şi festivitatea de schimbare a gărzilor.
Ceremonia de la orele 12:00 este mai amplă şi durează mai mult, gărzile efectuând un marş suplimentar pe muzica fanfarei. La ieşire puteţi admira din exterior palatul arhiepiscopului şi puteţi vizita palatele Stenberg şi Schwarzenberg, biserica Loretta sau mănăstirea Strahov care găzduieşte o impresionantă bibliotecă de carte veche şi are în incinta sa o superbă biserică. O idee pentru încheierea vizitei pe acest mal al Vltavei şi pentru o imagine de ansamblu a Pragăi este urcarea celor 299 de trepte ale turnului Petřin care e considerat turnul Eiffel al Pragăi. Dacă timpul vă permite şi vă place arta contemporană ar fi interesant de văzut şi Casa Dansatoare a arhitectului canadian Frank Gehry şi Muzeul de Artă Contemporană.
Cei care aleg o vacanţă mai îndelungată nu au de ce să-şi facă griji întrucât oraşul are multe de oferit: castelul Vysehrad, palatul Wallenstein, Clementinum-ul, Rudolfinum-ul, multe muzee, o grădina zoologică, turnul TV şi nu numai. În plus, Praga poate reprezenta punctul de plecare pentru excursii de o zi la Karlovy Vary, Plzeň, České Budĕjovice, Karlštejn, Hluboká, Kutná Hora sau Terezin. Atât Cehia, cât şi Praga au tot ce e nevoie pentru a satisface gusturile oricărui turist.
Citeste sfaturile si ponturile despre Praga in partea II – Sfaturi si ponturi despre Praga
Foto via Antonio Martin