Search
Generic filters
Exact matches only

Shanghai – intre Asia si Occident II

Prima parte a articolului Shanghai – intre Asia si Occident, o gasiti aici 

Paradoxal, in cadrul tehnologie de ultima generatie, in suburbiile din Shanghai se mai cultiva orez intre 2 blocuri de 50 de etaje sau se cresc inca vite. Se demoleaza si se recontruieste intr-un rim caruia cu greu i-ar putea face cineva fata. Una dintre cladirile foarte impunatoare ca forma este Turnul Televiuniii si se remarca din toate unghiurile. Insa, oricat de impunatoare ar fi constructiile acestea, si credeti-ma ca sunt ( peste 640 de zgarie-nori  !?), poluarea isi spune atat de tare cuvantul, incat nu se poate respira.

Mai mult, in incercarea disperata de a avea o poza a Shanghai-ului dintr-un zgarie-nori, l-am ales pe cel mai mare, respectiv am urcat la etajul 84 a cladirii Jinmao, cu 421 m înaltime cea mai inalta din China şi pe locul cinci în lume, insa perdeaua de poluare, mai mult decat un smog, nu a permis pozele meritate.

Ca fapt divers, in 2010 pe timpul Expozitiei Universale de la Shanghai, guvernul chinez a hotarat oprirea industriei din regiunea orasului timp de 6 luni si asa cum marturisea un expat francez, dupa 5 ani de locuit la Shanghai., in 2010 a vazut pentru prima data cerul!

[nggallery id=12]

Orasul se remarca prin cateva aspecte deosebite de vizitat legate de fabrica de matase, o excelenta piata in care se pot croi pe loc haine la preturi rezonabile, gradina Yuyuan – o gradina extraordinara, in stil chinezesc, templul lui Buddha din Jad, Nanjing Road – un bulevard comercial extrem de popular.

De asemenea, nu ratati Chenghuangmiao (Old Street), Piata Poporului (People Square), Muzeul din Shanghai (Shanghai Museum), Xintiandi – zona restaurata – un melanj de traditional si business, cu restaurante, cafenele si cinematografe.

Apoi, este necesara vizitarea templul celor 6 Pagode, unde puteti degusta ceaiuri chinezesti – in China. De-altfel, ceaiul are aceeasi importanta sociala precum vinul in Europa, iar acesta este consumat foarte frecvent, mai ales ca in Shanghai nu exista nici o forma de incalzire, astfel populatia are in permanenta ceai in termos in perioada friguroasa pentru a se incalzi.

De asemenea, trebuie sa incercati bucataria chinezeasca si veti vedea ca ceea ce numim noi „chinese food” nu are nimic de-a face cu realitatea de acolo. Este savuroasa, bogata in mirodenii, colorata si extrem se conviviala. Platou pe care se serveste, in forma rotunda, pe care se servesc preparatele odata si care se trebuie invartit privind miscarile celorlalti de la masa, pentru a nu-i incurca la autoservire.

 De evitat cumpararea de mancare din strada: sunt insalubre si nu stii niciodata de mananci cu adevarat.

Cazarea pentru turisti in Shanghai este in special la clasa business, iar in hotelurile imense ale marcilor de turism occidentale, accesul este permis de cele mai multe ori exclusiv occidentalilor sau chinezilor bogati, pentru cetatenii de rand aceste locuri sunt „tabu-uri”.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *