Search
Generic filters
Exact matches only

Taxe de autostrada si vignete in Uniunea Europeana

Uniunea Europeana este formata din 27 de state, acestea sunt: Belgia , Franța , Germania, Italia , Luxemburg , Olanda, Danemarca , Irlanda , Regatul Unit, Grecia , Portugalia , Spania, Austria, Finlanda , Suedia , Cipru , Estonia , Letonia , Lituania , Malta , Polonia , Cehia , Slovacia , Slovenia , Ungaria , Bulgaria si Romania.

In marea majoritate dintre acestea exista taxe de autostrada diferite si alte aspecte pe care orice turist care vrea sa calatoreasca cu masina trebuie sa le cunoasca pentru a sti la ce sa se astepte. Pentru a veni in ajutorul vostru, Echipa Calatoresc.ro a realizat o lista cu fiecare tara din Uniunea Europeana cu taxele de autostrada, vinietele (raportat la anul 2011) sau alte informatii utile pentru soferi. Sursele noastre de informare au fost de la persoane care fac transport international, site-uri oficiale sau informatii de la turisti, de aceea este posibil ca unele cifre sa nu fie exacte, insa sunt apropiate de cele practicate in prezent.

Ungaria Aici sunt alte reguli: se plateste taxe doar pe autostrada, nu si pentru drumurile nationale. Pe bonul fiscal, achizitionat de la terminalele ZebraPay, se trece obligatoriu numarul masinii si tara in care s-a inmaticulat masina, posesorul cat si valabilitatea.

[box_warning]La iesirea din autogril politia sta la control, controlul se face prin camere de filmat (la fel ca si in Romania) .[/box_warning]

Pretul este de 7 euro /4 zile minim. Ungurii au un sistem electronic foarte bine pus la punct, iar in cazul neachitarii ei, amenzile pot ajunge pana la concurenta sumei de 300 de euro. Detectorul radar este permis.

Italia Vinieta se plateste doar pe autostrazi, pe celelalte rute ocolitoare, drumuri nationale, nu e necesara platirea vinietelor. La intrarea pe autostrada de la bancomat, idem intrarea unei parcari cu autotaxa sau aeroporturi vei primi un tichet, iar la iesirea de pe autostrada se plateste in functie de distanta parcursa, adica 7 euro/100 km. Pentru cei care au card platesc cu cardul, la fel iau si ei tichet – TelePass ,dar acestia au un dispozitiv in masina idem gps, care se declanseaza automat si plata se face automat. De exemplu de la Trieste la Modena am platit 18 euro pentru 133 km. Taxa de autostrada se plateste in functie de cate axe are masina, de ex. 2 axe masina mica.

[box_warning]FARA DETECTOR RADAR, este interzisa utilizarea lui, in caz contrar amenzile sunt foarte mari, iar daca nu se plateste amenda se poate ajunge la confiscarea masinii.[/box_warning]

Austria Vineta se lipeste pe pabriz langa oglinda sau in coltul stang al parbrizului, daca nu risti amenda care e usturatoare. Se poate cumpara din orice benzinarie. Vinieta costa 8 euro/10 zile . Pe autostrazile austriece calatoria te costa intre 8 euro si 13 euro, iar pentru traversarea celor trei tunele existente, vei plati intre 5 si 8 euro.

 [box_warning]Detectorul radar este permis.[/box_warning]

Cehia  In Cehia, vinieta costa 8 euro /1 saptamana si 12 euro/1 luna. Tichetul trebuie sa fie obligatoriu lipit pe parbriz, daca nu, risti o amenda usturatoare.

Slovenia  Vinieta se lipeste obligatoriu pe parbriz, in caz contrar se aplica amenzi de 150 euro si se adauga si plata rovinietei. Aceasta se depisteaza printr-un dispozitiv special de catre politisti. Pretul vinietei este 15 euro/saptamana si 30 euro/luna. Detectorul radar este permis.

Franta In Franta fiecare drum are propria taxa, iar unele autostrazi au portiuni diferite de taxare. Vei plati pe portiuni, sumele incep de la 20 euro pana la 50 de euro. Estimativ costul taxei este de 5 Euro / 100 km. In general trecerea peste podurile si prin tunelele importante se achita taxe de la 5 pana la 30 Euro. Atentie! Detectorul radar nu este permis si daca esti prins risti amenzi cam mari.

Bulgaria Pretul vinietei este de 5 euro pe saptamana si se poate achizitiona atat de la benzinarii, cat si de la tonetele care se gasesc pe marginea drumului imediat dupa ce treci granita. Nu toate benzinariile accepta euro la cumpararea vinietei, de aceea e bine sa ai leva la tine sau un card.

Belgia  Nu exista autostrazi cu taxe in Belgia, doar la traversarea Tunelului Liefenhoeks, din Antwerp, exista o taxa de aproximativ 5 Euro.

GermaniaOlandaDanemarcaIrlandaFinlanda Suedia CipruEstoniaMalta si Luxemburg sunt tari europeane ce nu au taxe de autostrada. Grecia Exista doua autostrazi cu taxa in Grecia. Una dinspre Atena spre Thessaloniki si cealalta de la Atena spre Peloponnesus. Taxele sunt in jur de 2 Euro.

Portugalia Exista o autostrada cu taxa, “Auto-Estrada”, ce face legatura intre Lisabona si Porto, in rest nu exista alte taxe de autostrada.

Spania Autostrazile expres ale Spaniei, “autopistas” sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A. Taxele sunt aprox. 8 Euro / 100 km. La trecerea Tunelului del Cadi se plateste 10 Euro Slovacia In Slovacia se merge pe sistem de vigneta, iar taxa este de aproximativ 5 Euro / saptamana.

Polonia In Polonia se plateste doar pe autostrada A4 suma de 2 Euro, in rest nu au taxa de autostrada. Se mai achita o taxa la Podulul East Link si la trecerea prin Tunelul M50-Dublin.

Regatul Unit – Marea Britanie Pe autostrada M6 se achita o taxa intre 3 si 5 Euro, in functie de ora si ziua cand se intra. Autoturismele cu remorca sunt taxate suplimentar. Pentru a intra in centrul Londrei se achita o taxa de 10 Euro / autoturism.

Despre Letonia si Lituania nu avem informatii cum ca ar exista taxe de autostrada.

Romania La noi in Romania, dupa cum stim, se plateste rovinieta pentru a se putea circula pe drumurile nationale. Pretul ei este de aproximativ 3 euro / 7 zile, 7 euro / 30 zile, 13 euro / 60 zile sau 28 euro / 12 luni.

Foto via Lauri Kolehmainen

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

3 Responses

  1. 25 de tari sunt in ue , stlovenia , croatia, bulbaria inclusiv romania nu fac parte din ue au fost excluse in urma imigrarilor ilegale facute de ex tari jugostlavia ,veniti prin grecia bulgaria romania apoi transbordati de sie sisri cu ate romanesti false

  2. Your comment is awaiting moderation.
    25 de tari sunt in ue , stlovenia , croatia, bulbaria inclusiv romania nu fac parte din ue au fost excluse in urma imigrarilor ilegale facute de ex tari jugostlavia ,veniti prin grecia bulgaria romania apoi transbordati de sie sisri cu ate romanesti false

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *