Search
Generic filters
Exact matches only

Bruxelles – capitala Europei

Capitala Belgiei și a Uniunii Europene, Bruxelles, este un oraș important din punct de vedere politic și administrativ european, aici aflându-se cele mai importante instituții europene, cât și unul cultural. La nivel național, alături de Flandra și Valonia, formează cele 3 regiuni federale ale Belgiei.

Bruxelles trebuie privit intern, adică la nivel național și extern, la nivel european. Astfel, în primul caz, cultural și lingvistic, Bruxelles este un oras oficial bilingv – limba franceză și neerlandeza – reprezintă un centru de luptă politică a comunității franceze și a celei flamande, prin două administrații.

La nivel european, Bruxelles este „hard-core-ul” instituțiilor europene și a organismelor internaționale, concentrând astfel o multitudine de funcționari, care dau un aer cosmopolit capitalei.

Arhitectural, orașul are o multitudine de locuri de descoperit. Printre cele mai cunoscute se numără Grande Place – construită în stil baroc, piata gazduieste bianual o expozitie de flori deosebita prin rafinament si culoare numita „Tapis de Fleurs”(Covorul de Flori).

De asemenea, statuia Manneken Pis este simbol al orasului si reprezinta spiritul nerusinat al acestuia. Mai mult, aceasta statuie din bronz, are propriul sau muzeu in care salasluiesc hainele cu care acesta a fost imbracat in diferitele ocazii de-a lungul timpului.

Apoi, catedralele Sf Michael si Sf Gudula aflate pe dealul Treurenberg reprezinta capodopere ale stilului gotic. Un alt simbol al Bruxelles-ului este cel al cartofilor pai cu maioneza, revendicat de bastinasii ca fiind mancarea traditionala a belgienilor, copiata apoi de globalizare, poate fi achizitionat de oriunde: se mananc la cornet si costa aprox. 3,50 EUR.

Pentru turism, orasul Bruxelles este un oras scump, mai putin scump decat Paris de exemplu, insa un bilet de metrou este 1.20 EUR… Este destul de usor sa fii turist in Bruxelles, deoarece exista peste tot harti gratuite, iar metroul este un mijloc accesibil de transport in comun si ofera o multitudine de explicatii.

Pentru o excursie de gen „city break”, din Romania exista curse low-cost spre Bruxelles sau Charleroi (la max. 100 km de Bruxelles). Apoi, pentru cazare, sunt cunoscutele”auberge de jeunesse” sau hostel-uri.

Deasemenea, exista si un forum al romanilor din Bruxelles, in caz ca aveti nevoie de informatii legate de cazare, job-uri, integrare, comunitatea romaneasca etc. il gasiti aici .

! Nu uita ca in Bruxelles, de fapt in Belgia in general, fiind un climat temperat maritim, ploua destul de mult, de-aceea ia in valiza o umbrela. Vanzarea de umbrele in Bruxelles este de-a dreptul speculativ, astfel umbrela care normal costa 5 EUR, in Bruxelles se vinde la 30-40 EUR.

Foto via Panoramio

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *