Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă orașul Cluj Napoca

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată de Cluj Napoca. Capitala istorică a Transilvaniei este un oraș primitor, cu oameni calzi, un puternic centru universitar și medical și cu o economie într-o continuă ascensiune. Modul de dezvoltare, dar și investiția străinilor a urcat Clujul pe locul doi în topul orașelor celor mai importante din România. Pe lângă influențele vestice atât de evidente prin clădiri și industrie, istoria Clujului rămâne perfect intactă și păstrată până în zilele noastre. Îmbinarea trecutului și a prezentului s-a realizat într-un mod armonios, fiind vizibile delimitările dintre ceea ce a fost odată Clujul – piețe vechi, clădirile monument și muzeele pline de obiecte de artă, și ceea ce a devenit o dată cu proiectele de dezvoltare și recondiționare ale orașului. Astfel, a fost modernizat serviciul de transport în comun, au fost reabilitate clădirile istorice și au fost reamenajate parcurile importante.

În fiecare an zeci de mii de studenți dau un suflu tineresc Clujului, venind să studieze în prestigioasele universități fondate aici. Facultățile de stat și cele private oferă programe de studii pliate pe nevoile pieței de muncă, oferind cursuri în diferite limbi de circulație internațională, atrăgând totodată și studenți de peste hotare. Studenții sunt doar o parte din ceea ce înseamnă dezvoltarea și creșterea orașului Cluj Napoca. Anual, mii de turiști vin să viziteze Clujul și împrejurimile sale, fapt ce a determinat pornirea unor proiecte menite să atragă noi vizitatori, dar să ofere și facilitățile necesare pentru a le oferi o vacanță fără griji. De asemenea, în 2015 Cluj Napoca va fi Capitala Europeană a Tineretului, fapt ce crește notorietatea și recunoașterea de peste hotare.

Știați că…

  • Înainte să fie asasinat, conducătorul celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova, Mihai Viteazul, a luat ultima cină la Cluj?
  • Secuii și sașii au fost populația majoritară la sfârșitul secolului XIV – începutul secolului XV?
  • Stema Clujului este ilegală? În urma concursului organizat de Gheorghe Funar în 1995 a fost aleasă noua actuala stemă, dar care nu a fost aprobată de CNHGS.
  • oraşul Cluj Napoca este străbătut de numai puţin de 10 ape curgătoare?

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Orașul Cluj Napoca este plin de obiective și atracții turistice, care oferă o incursiune în trecutul tumultuos al capitalei Transilvaniei. Cele trei piețe principale ale Clujului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu și Piața Muzeului, formează centrul vechi, unde se găsesc numeroase clădiri monument și instituții importante, care merită vizitate și admirate. Arhitectura barocă a clădirilor este de multe ori îmbinată cu cea gotică, fapt observabil în majoritatea construcțiilor din centrul vechi.

Cea mai importantă piață a Clujului, în același timp epicentrul vieții culturale, Piața Unirii, este cea mai veche piață după dimensiune din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Odată ajuns în Piața Unirii vei vedea că aceasta este înconjurată de clădiri monument, foste palate, unele transformate în muzee, altele în instituții. Poți vizita Muzeul de Artă – deține un patrimoniu valoros de artă românească și europeană, Palatul Banffy – fosta reședință privată a contelui Banffy Gyorgy, Vechea Clădire a Primăriei și Strada în Oglindă. În mijlocul pieței vei putea admira Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail – o construcție gotică, având cel mai mare turn de biserică din România, în lateralul căreia se află Statuia lui Matei Corvin – opera sculptorului Ioan Fadrusz și a arhitectului Pakei Lajos.

Trecând pe Bulevardul Eroilor, unde vara terasele sunt un prilej de odihnă, iar iarna devine un loc excelent pentru o cafea sau o masă gustoasă, ajungi în Piața Avram Iancu. Este piața care a purtat cele mai multe denumiri de-a lungul anilor; prin anii 1700 s-a numit Piața Trencseni Ferenc, după ce s-a hotărât construirea a unui nou centru civic a primit denumirea de Piața EMKE, în anul 1906 primește denumirea de Piața Bocskai, din anul 1923 poartă numele de Piața Cuza Vodă, după care a fost redenumit în Piața Hitler, iar mai apoi în Piața Malinovski, iar în anul 1964 a fost botezată Piața Victoriei, pentru ca în anul 1993 să devină Piața Avram Iancu, nume ce îl poartă și în prezent. Piața este înconjurată de numeroase clădiri monument și instituții, dintre care reamintim Regionala CFR, Teatrul Național și Opera Română, Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Palatul de Finanțe Cluj, Palatul de Justiție cu Tribunalul Cluj. În mijlocul pieței se ridică măiestuos Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – construită între 1923 – 1933 și Statuia lui Avram Iancu – ridicată în 1995 în cinstea memoriei personajului istoric român.

Atât din Piața Unirii, cât și din Piața Avram Iancu se poate ajunge foarte ușor în Piața Muzeului. Piața este denumită după Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află în capătul acesteia. Printre cele mai importante obiective turistice care se găsesc aici se numără Casa Matei Corvin – locul de naștere al celui mai mare rege al Ungariei, Biserica și Mănăstirea Franciscană și Obeliscul Karolina. Pe toată perioada anului sunt organizate târguri și festivaluri, fiind și un loc excelent de promenadă.

Dar Cluj Napoca oferă și alte obiective turistice importante. Printre acestea amintim Cetățuia– una dintre cele mai romantice locuri ale Clujului, fostă fortăreață construită în formă de stea, Bastionul Croitorilor și Parcul Național Etnografic “Romulus Vuia” – Muzeul Satului, unde vei găsi 30 de instalații tehnice, 6 case-atelier și 12  gospodării complete din diferite zone etnografice ale Transilvaniei.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Cluj Napoca oferă numeroase posibilități de petrecerea timpului liber, punând la dispoziție centre culturale, teatre, opere, parcuri, cluburi, restaurante și centre comerciale. Cele mai bune locuri de relaxare le reprezintă parcurile orașului, care se găsesc în fiecare cartier, dar și Parcul Central, recent renovat. În Parcul Central, situat pe malul Someșului, se găsesc alei pietruite, pe marginile cărora sunt bănci, statui și monumente, un teren de baschet cu nocturnă, aparate de fitness cu acces gratuit, parc special amenajat pentru copii, Pavilionul de Muzică – în perioada verii aici se oficiază căsătoriile civile, Clădirea Casinoului – recent renovată și Lacul Chios – vara folosit pentru plimbări cu barca, iar iarna devine un loc excelent pentru patinaj, pe malul căruia te poți opri la o cafea în incinta restaurantului Chios. Dacă vrei însă mai multă verdeață și să admiri plante exotice, îți propunem o vizită la Grădina Botanică Alexandru Borza. Alocă o zi întreagă ca să poți te poți plimba liniștit printre cele 11.000 de exponate împărțite în cinci sectoare: sectorul ornamental (Grădina mediteraneeană, Rosarium, Grădina japoneză), sectorul fitogeografic (plantele sunt aşezate după asociaţiile lor naturale – Grădina Romană), sectorul sistematic (plantele sunt rânduite după principii filogenetice), sectorul economic şi medicinal și sectorul plantelor rare şi endemice din flora României.

Fiind un oraș cultural, unde multiculturalitatea este evidențiată prin centre de cultură și prin prezența teatrelor în diferite limbi, în Cluj Napoca se pot viziona spectacole de teatru și operă în cardul Teatrului Național Român, Teatrului Maghiar, Operei Române și a Operei Maghiare, care oferă spectacole variate, cu un repertoriu format din piese ale scriitorilor români, maghiari, dar și internaționali. Cinematografele Clujului propun un paletă largă de filme românești și internaționale, pentru a satisface gustul fiecărui cinefil. Cinematograful Arta are o vechime de peste 100 de ani, perioadă în care a proiectat filme clasice, românești, internaționale, artistice, independente și experimentale, potrivite celor care iubesc arta și vor să descopere adevărate povești. Cinematograful Florin Piersic, proaspăt renovat și utilat, oferă filme noi la prețuri foarte bune. Cinematografele Cinema City, din cadrul complexurilor comerciale Iulius Mall și Polus Center, oferă o gamă variată de filme internaționale și românești actuale, proiectate în săli dotate cu tehnologie de ultima oră.

Polus Center și Iulius Mall sunt două centre comerciale, unde iubitorii de cumpărături sunt așteptați cu o varietate mare de magazine și numeroase posibilități de relaxare. Astfel, vei putea să îți cumperi îmbrăcăminte și încălțăminte din magazinele marilor branduri, să te relaxezi la o cafea într-una dintre cafenele, să iei o masă delicioasă într-un restaurant sau în incinta food-court-ului, să  beneficiezi de serviciile oferite (sală de sport, curățătorie, instituții bancare, supermarketuri) sau să participi la evenimentele, concertele și târgurile organizate periodic.

Dacă îți place mâncarea gustoasă și vrei să încerci diferite arome și combinații îți recomandăm restaurantele clujene. Dacă vrei ceva mai deosebit poți încerca Restaurantul Chez Michou, unde vei putea degusta preparate specifice bucătăriei franceze sau poți degusta preparate internaționale fine la Restaurantul Barraca. În perioada caldă poți savura o masă de prânz delicioasă pe terasa Restaurantului Bricks, aflat pe malul Someșului, sau pe terasele de pe Bulevardul Eroilor și din Piața Muzeului. În  cadrul lanțului de restaurante Marty, poți servi oricând pizza, paste, sadwichiuri sau deserturi gustoase la prețuri accesibile.

Dacă vrei să descoperi viața de noapte, cluburile și pubburile situate în centrul istoric și pe străduțe ascunse îți oferă necesarul de deconectare și te lasă să descoperi modul de distracție al ardelenilor. Fiecare local are o tematică specifică și în fiecare seară sunt organizate petreceri tematice, astfel încât să găsești  muzica și atmosfera potrivită pentru tine. Dacă ești adeptul muzicii house, poți încerca Vertigo, Diesel sau Midi. În After Eight, Eclipse sau Broadway ai parte în fiecare seară de o tematică și distracție până dimineața. Dacă ești adeptul petrecerilor studențești, încearcă Janis sau Janis Stuff, unde vei găsi bere ieftină și o atmosferă de neegalat.

Nu uita de festivalurile Clujului. Muzica, cultura, cinematografia și arta au fiecare cel puțin un festival dedicat. Nu rata Festivalul Peninsula, Delahoya, Electric Castle sau Jazz in the Park, unde organizatorii pregătesc cele mai tari petreceri cu invitați internaționali și autohtoni. Cinefilii au parte de Festivalul Internațional Comedy Cluj, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) sau Festivalul Internațional de Film de Animație. Muzica clasică este adusă pe scenă prin Festivalul Toamna Muzicală Clujeană și Festivalul Internațional de Chitară Clasică. Arta este reprezentată de Festivalul Temps D`Image, dar și de numeroasele târguri organizate de-a lungul anului în special în Piața Unirii și Piața Muzeului. De asemenea, sunt organizate diferite concerte și Zilele Orașului Cluj Napoca, care se întinde pe o perioadă de o săptămână.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Cazarea în Cluj Napoca este foarte diversificată. Poți alege din cele peste 115 unități de cazare, care înglobează hoteluri, pensiuni, vile, hosteluri și apartamente de închiriat în regim hotelier. Unitățile hoteliere sunt localizate aproape de cele mai importante zone din oraș, dar și aproape de diferite centre medicale, instituții importante sau centre de afaceri. Dacă vrei să te cazezi undeva ieftin, aproape de centru și cu servicii bune poți alege Pensiunea Mioval**(prețuri începând de la 70 lei/ cameră/ noapte) sau la Hotelul Lucy Star** aflat la  10 minute de centru (prețuri începând de la 100 lei / cameră / noapte). Dacă vrei un confort mai mare, poți alege acomodare la Hotel Univers T***, situat lângă centrul comercial Iulius Mall (prețuri începând de la 180 lei / cameră / noapte), Hotel Gala***, situat pe Calea Turzii (prețuri începând de la 160 lei / cameră / noapte), Pensiunea Vidalis***, situat pe strada Republicii, aproape de strada Clinicilor și centrul vechi (prețuri începând de la 130 lei / cameră / noapte), sau Pensiunea Siago***, situat tot pe strada Republicii (prețuri începând de la 130 lei / cameră / noapte). Dacă preferi servicii și confort de 4 stele, îți recomand Pensiunea Bellagio****, situat aproape de centrul vechi al orașului, unde prețurile încep de la de la 135 lei / cameră / noapte sau apartamentele Red Hotel Accommodation****, situate în mai multe locații din oraș.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Este foarte ușor să ajungi în Cluj Napoca și să te deplasezi în interiorul acestuia prin numeroasele mijloace de transport puse la dispoziția locuitorilor si turiștilor. Clujul beneficiază de o rețea de transport foarte bine dezvoltată, având linii de transport în comun, gări, autogări și aeroport internațional.

Aeroportul Internațional Cluj Napoca, recent renovat, pune la dispoziția călătorilor curse interne spre București și curse externe spre Austria, Germania, Italia, Franța, Spania, Ungaria și Marea Britanie. Un bilet de avion de la București costă în jur de 100 Euro, iar drumul durează aproximativ o oră. Prin Gara CFR Cluj Napoca trec zilnic peste 60 de trenuri, care fac legătura cu zonele din apropriere, cu marile orașe din România, dar și cu destinații internaționale precum Budapesta. De la București și Iași biletul costă aproximativ 90 lei (durata drumului este de 9 h 30`), iar de la Timișoara prețul unui bilet este de 70 lei (durata drumului fiind cuprins între 5 – 7 h, în funcție de ora de plecare). În Cluj Napoca se mai poate ajunge și prin rutele oferite de companiile de autobuze, care au drumuri zilnice dinspre cele mai importante orașe ale României, localitățile din jurul Clujului, dar și dinspre Italia, Spania, Grecia, Franța și Germania. Autogările Beta și Fanny sunt situate aproape de gara CFR și de stațiile mijloacelor de transport în comun. Clujul este străbătut de drumul European E60, care face legătura cu București, Brașov, Oradea și Budapesta, E81, care leagă Clujul de Zalău și Satu Mare, și E58, care este drumul de legătură cu Bistrița, Dej și Vatra Dornei. Pentru a fluidiza traficul pe drumurile europene, s-a construit Autostrada Transilvania, care face legătura dintre Cluj Napoca și Câmpia Turzii.

Transportul în interiorul orașului, între cartiere, zonele importante și obiectivele turistice, este asigurat de compania Ratuc, care pune la dispoziția călătorilor 47 de rute și un număr de 342 de vehicule de transport. Biletele de călătorie se pot achiziționa din majoritatea stațiilor de autobuz și costă 4 lei (2 rute). Companiile de taxi oferă promptitudine și siguranță, cu tarife începând de la 1,79 lei/Km. Taxiurile pot fi chemate și prin telefon, cele mai cunoscute companii de taxi fiind Diesel Taxi (0264.593042; *9946), Pritax (0264.942; *9942) și Nova (0745.151.000; 0722.855.456). De asemenea, dacă vrei să îți închiriezi o mașină, companiile de rent a car îți pun la dispoziție diferite tipuri și modele de mașini, pentru a-ți face deplasarea mai ușoară. Poți apela la Eurocars (prețuri începând de la 18 Euro/zi), PHP Rent a Car (prețuri începând de la 15 euro/zi) sau 321 Rent a Car (prețuri începând de la 10 Euro /zi).

[/tab]

[tab title=”Poze Cluj Napoca”]

[nggallery id=19]

[/tab]

[tab title=”Harta Cluj Napoca”]

[google-map-v3 width=”90%” height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Cluj Napoca{}apartment-3.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

[/tab]

[/tabgroup]

Cluj Napoca este oraș perfect pe care să îl vizitezi dacă vrei să afli istoria tumultuoasă a Transilvaniei, dacă vrei să cunoști tradițiile culturale, lingvistice și religioase specifice diferitelor comunități etnice și dacă vrei să petreci câteva zile într-o zonă geografică deosebită cu dealuri, râuri și spații verzi din belșug. Pentru aceasta ai nevoie doar de câteva zile la dispoziție, o hartă, informații despre zonele care merită văzute și modul în care să te deplasezi prin oraș. Îți garantez că nu o să pleci din Cluj fără amintiri frumoase despre oameni și locuri, chiar dacă asta înseamnă să stai de vorbă cu o bătrână care vinde flori pe aleile pietruite din centrul orașului sau să te plimbi pe malul Chiosului într-o seară liniștită.

Aștept comentariile tale referitoare la experiențele tale legate de Cluj Napoca sau dacă ai nelămuriri și întrebări care crezi că te vor ajuta să cunoști mai bine capitala Transilvaniei, Cluj Napoca.

Foto . ClujTravel.com

 

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *