Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă orașul Melnik, Bulgaria

Cel mai mic oraș din Bulgaria te așteaptă să îi descoperi toate frumusețile. În Melnik se află celebrele piramide din Balcani, dar și alte 96 de monumente culturale și istorice. Melnik se află în sud-vestul Bulgariei, în provincia Blagoevgrad, la o distanță de 175 de km de capitala țării.

Orașul este frecvent asociat cu producerea unui vin excelent, păstrat și maturizat în piramidele din nisip. Arhitectura orașului este unică și reflectă influențele dominației Imperiului Otoman, care a durat nu mai puțin de cinci secole.

Știați că?

  • Primul trib care s-a stabilit în zona unde se află astăzi orașul Melnik a fost de origine tracă. Se pare că Spartacus aparținea acelui trib, numit Medi.
  • Principala sursă de venit a orașului în secolul al 18-lea era comerțul cu vin și țigări. Melnik exporta marfa spre Londra, Budapesta, Veneția și alte mari orașe europene.
  • Climatul din Melnik este perfect pentru tratamentul problemelor de sănătate asociate plămânilor și rinichilor, dar și pentru reumatism.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Melnik este un oraș plin de obiective turistice, o adevărată rezervație de arhitectură, 96 dintre clădirile sale fiind declarate monumente culturale.

Se pare că în secolul al 18-lea existau peste 1300 de case, locuite de 20.000 de oameni, dar mare parte din oraș a dispărut în urma unui incendiu puternic. Deși a fost reconstruit, astăzi mai puțin de 400 de oameni mai trăiesc în Melnik. Cele mai vechi și cele mai impresionante clădiri rămase ar fi Castelul Melnik, Casa Bizantină (una dintre cele mai vechi din Peninsula Balcanică, ridicată în secolul al 12-lea), Casa Kordopulov (cea mai populară în rândul turiștilor, construită în 1754 de către o familie înstărită, de producători viticoli), Casa Pashova (actuala gazdă a Muzeului Istoriei din Melnik) și Casa Boyar (fosta reședință a lui Despot Alexius Slav, acum aflată în reconstrucție).

Cele mai interesante biserici din oraș sunt Sf. Nicolas, Sf. Antoniu și Sf. Nicolas Taumaturgul, iar la 5 km de Melnik este situată Mănăstirea Rozhen (cea mai mare mănăstire ortodoxă din regiune; este foarte bine întreținută).

Totuși, cele mai cunoscute obiective din Melnik sunt piramidele situate în apropierea orașului, care au stârnit curiozitatea turiștilor prin formele lor deosebite (ciuperci, săbii, turnuri, obeliscuri, ace, catedrale, etc.) și prin faptul că aceste forme își modifică parametrii constant, aflându-se într-un proces de transformare continuă. Piramidele ajung până la înălțimea de 100 m și au fost declarate ca făcând parte dintr-o rezervație naturală și arhitecturală, fiind un punct de atracție pentru sute de turiști în fiecare an.

Ele sunt împărțite în 3 grupuri: The Melnik, Karlanovo și Piramidele de la Rozhen. S-au format prin efectul eroziv al precipitațiilor și al vânturilor, din nisipurile gri, calcar și lut.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Melnik este destinația ideală și dacă vrei să faci un tur gastronomic al țării, deoarece vei găsi restaurante unde se servește cea mai bună mâncare din regiune, însoțită de un pahar de vin făcut din strugurii copți, atent culeși de localnici (recunoscuți drept experți în producția acestei licori magice, chiar și pe plan internațional). Trebuie să încerci vinul preferat al lui Winston Churchill, produs de Wide Melnik Wine, și să-i descoperi aromele într-unul dintre localurile speciale pentru degustat.

Pentru o experiență deosebită, mergi la Mehana Mencheva Râshta, un mic han care servește mâncare tradițională bulgară, sau la Mitko Manolev Winery, o cramă situată chiar deasupra orașului, unde poți savura acel pahar de vin mult așteptat în cea mai pitorească atmosferă posibilă. Fiind un oraș atât de mic, nu prea vei găsi cinematografe, evenimente culturale sau cluburi de noapte. Totuși, unele unități de cazare oferă diferite facilități turiștilor, cum ar fi wireless, cablu TV, discoteci și grădini de vară.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Majoritatea hotelurilor din Melnik sunt afaceri de familie, de 2 sau 3 stele, dar oferă condiții bune și foarte bune celor cărora se decid să le calce pragul. Cele mai avantajoase oferte ar fi: Casa Chavkova, situată la 500 m de Casa Kordopulova, pornește de la 111 ron pe noapte; Bulgari Family Hotel se află în centrul orașului și oferă o cameră dublă pentru 133 de ron pe noapte, iar hotelul Colosseo, localizat la poalele Muntelui Pirin, aproape de granița cu Grecia, taxează 133 de ron pentru o cameră dublă. Toate sunt dotate cu wi-fi, TV, terase și restaurante, iar la Bulgari există și un club de noapte.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Melnik se află la 12 km de drumul internațional Sofia – Atena și la aceeași distanță de stația de tren Damyanitsa. Din București poți lua un avion spre Sofia, cu aproximativ 150 de euro biletul dus sau cu autocarul, cu 100 de euro biletul (și ajungi în 7 ore). Din Sofia poți lua un autobuz sau un tren până la Melnik (două ore, cu aproximativ 5 euro biletul dus). Cu mașina personală faci 383 de km până în Sofia și 1388 km până la Melnik (15 ore).

Prin Melnik te vei deplasa mai mult pe jos, pe străduțele pietonale înguste, dar dacă vei avea nevoie de un taxi sau vei vrea să închiriezi o mașină, tot ce trebuie să faci este să suni la unul din numerele trecute pe ghidul de călătorie.

 [/tab] [/tabgroup]

Cândva centru economic, administraiv și comercial al Imperiului Otoman, dar cunoscut în prezent drept cel mai mic oraș din Bulgaria, Melnik compensează prin atracțiile turistice impresionante și unice în Peninsula Balcanică. Pornind de la cramele care produc un vin foarte apreciat de europeni, spre piramidele constituite sub forme inedite, dar foarte frumoase și culminând cu arhitectura impresionantă a caselor și a clădirilor publice, Melnik dovedește că este un oraș demn de atenția turiștilor, unul mic, dar vesel și primitor.

Voi ce părere aveți despre Melnik? Ați vizitat acest oraș? Așteptăm recomandările și amintirile voastre mai jos, în secțiunea de comentarii!

Surse: LonelyPlanet, VisitBulgaria, TouristMaker

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *