Orașul Plodviv este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria. Este cel mai vechi oraș din Europa care încă este locuit, după 8000 de ani de existență. De asemenea, este un melanj al influențelor Imperiului Otoman din anii 1300 și al Imperiului Roman, din perioada antichității. În perioada dominației romane, fostul Trimontium s-a dezvoltat foarte mult și a devenit principalul centru regional, construindu-se o mulțime de clădiri în stil bizantin, dar care au fost mai apoi transformate în monumente orientale de către turci.
Recunoscut pentru Târgul Internațional organizat în fiecare an, pentru Amfiteatrul Roman, dar și pentru cele 7 coline pe care se întinde, Plodviv este o destinație turistică pentru cei ce vor să cunoască istoria statului bulgar. Cea mai bună perioadă pentru a fi vizitat este primăvara sau toamna, deoarece vara temperaturile depășesc 30 de grade celsius.
Știați că?
- Plodviv a fost cel mai mare și cel mai important oraș din regiunea istorică Tracia.
- În secolul 4 Î.C., Plodviv a purtat numele de Phillipopolis (denumit așa de către Philip de Macedonia), iar după ocuparea otomană din 1364 s-a numit Filibe.
- Plovdiv concurează pentru titulul de Capitală Culturală Europeană din 2019.
- Poți să participi la un tur gratuit al orașului, care se organizează în fiecare miercuri de la 9:30. Acesta începe din fața centrului de informații pentru turiști, durează în jur de două ore și este condus de ghizi profesioniști.
[tabgroup]
[tab title=”Obiectiveturistice”]
Centrul vechi din Plovdiv este o zonă pietonală, populată de clădiri fastuoase, muzee, restaurante și alte atracții turistice. Prima destinație pe care trebuie să o bifezi este Amfiteatrul Roman, un vestigiu istoric foarte bine păstrat încă din secolul II și unde au loc ocazional spectacole culturale (în special în lunile de vară).
Apoi poți să vizitezi Catedrala Sf. Bogoroditsa sau Biserica Ortodoxă Sf. Contsnatrin și Elena, ambele fiind clădiri impunătoare și păstrând picturi și icoane superbe și foarte valoroase.
În centrul nou al orașului vei găsi Stadionul Roman, cu o capacitate de 30.000 de oameni, și Forumul Roman, centrul unde se adunatâu romanii de odinioară. De asemenea, în Plovdiv vei rămâne uimit de complexul arhitectural al vechiului oraș, o mulțime de case frumoase, dar și muzee istorice, arheologice, etnografice.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
În Plovdiv poți să îți petreci timpul liber în nenumărate feluri. Fie că vrei să bei un cocktail colorat, dă dansezi până dimineața, să faci sport sau să testezi specialitățile locale, aici găsești o ofertă variată de unde poți alege. Club Zanzibar este localul unde poți să bei o pina colada în timpul zilei, într-un ambient vesel, decorat într-un stil de inspirație africană, dar și să petreci pe ritmuri pop-dance în timpul nopții. Iar în Alfredo Gellateria poți să te întinzi la o cafea în timp ce admiri piața cxentrală. Este și wireless, deci te poți conecta la interent pentru a-ți pune la punct ultimele detalii ale vacanței.
În Plovdiv poți mânca bine la prețuri rezonabile. Astfel, există numeroase fast-food-uri de unde poți cumpăra kebab, pizza sau hamburgeri, dar și restaurante cu mâncare tradițională, cum ar fi Supa Bar (după cum îi zice și numele, este recunoscut pentru supele gustoase și ieftine) sau Erevan (cu mâncare specifică armeniană).
Poți să te relaxezi în Grădina Tzar Simeon, cel mai cunoscut parc din oraș, declarat monument de artă al grădinăritului. Aici vei vedea fântâna zeiței fertilității (Demeter), sculptată de italianul Arnoldo Zochhi, dar și alte obiecte de artă. Iar datorită faptului că orașul s-a dezvoltat pe șapte dealuri, el mai este numit și ”orașul celor 7 coline”. Doar 6 dintre ele mai există în prezent, iar o plimbare pe deal ar putea fi o activitate foarte plăcută. Toate au devenit parcuri în prezent, iar cel mai romantic loc de promenadă rămâne dealul Sahat. Priveliștea este minunată la apus, deci încearcă să rămâi ceva mai mult timp pe acolo, chiar merită.
Plovdiv este un centru cultural de seamă pentru bulgari. Poți asista la spectacole culturale (operă, balet, concerte de muzică simfonică) în incinta Operei de Stat, unde performează doar artiști de prestigiu, sau să urmărești o piesă de teatru la Drama Theatre.
Poți găsi foarte ușor suveniruri în acest oraș bulgar. Pe străzile Knyas Alexander I și Raiko Daskalov vei da de numeroase magazine și galerii de artă; din magazinele de antichități te poți întoarce cu obiecte de valoare din cel de-al doilea Război Mondial, din anticariate poți cumpăra cărți vechi la prețuri reduse, iar districtul Kapana este locul perfect de unde poți achiziționa haine și bijuterii unice, create de designerii bulgari. În plus, produsele cosmetice care conțin esență de trandafir sunt foarte populare aici (incluzând parfumuri, creme, uleiuri, etc.).
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Pe parcursul sejurului tău la Plovdiv ai nevoie de o cazare decentă, atât din punctul de vedere al condițiilor, cât și al prețului. Cele mai avantajoase hoteluri ar fi Plovdiv Guesthouse** (situat în zona istorică, găzduiește numeroase evenimente culturale, 80 euro pe noapte), Hotel Expo*** (central, minimum 155 de lei pe noapte) și Hotel Ego*** (e construit recent, în centrul orașului, iar camerele pornesc de la 137 de lei pe noapte).
Poți alege să petreci noaptea și la un hostel, cum ar fi: Hiker`s Hostel* (12 euro pe noapte cu mic dejun incluj) sau Hostel Mostel (10 euro pe noapte, la 5 minute de centrul vechi), Star Hotel (camere mari, fermecătoare, pentru 30 de euro pe noapte o cameră dublă), sau The Penthouse Crib (începând de la 10 euro, în centru, cu vedere spre teatru).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Poți ajunge la Plovdiv cu avionul din marile capitale europene (Londra, Moscova, etc.), iar din București va trebui să dai minimum 639 de lei pe un bilet până în Sofia, pentru ca mai apoi să pornești spre Plovdiv.
Zilnic circulă trenuri care pleacă din Sofia cu direcția Plovdiv (pe o distanță de 148 km, parcursă în 2h și 30 minute), iar gara e situată aproape, la vreo 10 minute de mers pe jos. Dar autocarele sunt ceva mai rapide decât trenul și un bilet te va costa vreo 7 euro (din Sofia).
Cu mașina personală vei parcurge 387 de km, pe care îi faci în jur de 5 ore, cu un cost aproximativ de 177 ron.
Prin oraș te poți deplasa cu transportul public, pentru 1 lev (0,50 euro), contravaloarea unui bilet cu o călătorie, sau cu taxi-ul (taxa pe km este de 0,75 leva în timpul zilei, iar un tur al orașului costă în medie 5 leva).
[/tab]
[/tabgroup]
Dacă treci prin Bulgaria, nu rata orașul Plodviv. Este o destinație fermecătoare datorită istoriei zbuciumate și a evenimentelor prin care a trecut de-a lungul miilor de ani, îmbinând cu succes detalii bizantine, artefacte romane și clădiri moderne, într-o armonie perfectă. Străduțele pietonale, centrul vechi, spațiile și casele memoriale pictate ingenios sunt suficiente pentru a trezi interesul oricărui călător.
Voi ce ziceți, am reușit să vă stârnesc curiozitatea? Sau ați fost deja în Plodviv? Așteptăm sugestii și reacții!
Surse: LonelyPlanet, Plodviv-Tour, PlodvivGuide