Suceava este reședința județului cu același nume și este centrul cultural și social al regiunii istorice Bucovina, recunoscută pentru mănăstirile aflate în Patrimoniul UNESCO, frumusețea peisajelor și tradițiile păstrate de localnici. Orașul are mai puțin de 100.000 de locuitori, a fost atestat documentar în anul 1388 și este situat în Podișul Sucevei.
Municipiul Suceava a fost capitala principatului Moldova în secolul 14 și este marcat de vestigiile istorice din perioada medievală, păstrând farmecul epocii și amintindu-ne de domnitorii moldoveni la fiecare pas.
Știați că?
- Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este singura instituție de învățământ superior a orașului și a fost înființată în 1963.
- Stadionul Areni este cea mai mare arenă sportivă a orașului și are o capacitate de circa 12.000 de locuri.
- Zamca înseamnă ”loc fortificat” în poloneză. Numele mănăstirii a fost dat de către regele Jan Sobieski al Poloniei în anul 1691.
- Podgoriile Cotnari se află la 99 de km de Suceava, iar dacă alegi să le vizitezi, poți asista la sesiuni de degustare sau poți face turul pivnițelor în care se produce vinul. Grasa de Cotnari, Tămâioasa și Frâncușa sunt cele mai cunoscute și apreciate sortimente.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Odată ce ajungi în Suceava, vei vrea să vezi statuia lui Petru Mușat și statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare. De asemenea, merită să vizitezi Curtea Domnească, în special Ruinele Palatului Domnesc, construit de Petru Mușat I la sfârșitul secolului al 14-lea. Același Petru Mușat e responsabil de apariția Cetății de Scaun a Sucevei, un sistem de fortificații construit în perioada medievală, care este un simbol al independenței Moldovei și a rezistenței sale în fața cotropitorilor otomani.
Suceava găzduiește și o serie de monumente lăsate moștenire de către armeni, în urma domniei lui Ieremia Movilă, începând cu secolul 16. Biserica Sf. Simion este una dintre ele și merită atenția vizitatorilor, alături de Mănăstirea Zamca sau Capela din cimitirul armenesc Suceava, construită sub formă de cruce, cu o cupolă masivă deasupra și acoperiș piramidal.
Hanul Domnesc este cea mai veche clădire din Suceava, care a fost casă de vânătoare în secolul al 18-lea, iar astăzi are funcția de Muzeu Etnografic și de Artă Populară. Iar monumentul de arhitectură medievală Mirăuți este locul unde Ștefan cel Mare a fost încoronat ca domnitor al Moldovei în 1457, dar și locul unde au fost aduse moaștele sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în 1402.
Suceava se poate mândri cu o multitudine de muzee care merită vizitate, adăpostind sute de colecții de arheologie, istorie, etnografie, artă plastică și populară. Poți să explorezi Complexul Muzeal Bucovina, Muzeul Ciprian Porumbescu (unde poți admira instrumentele muzicale folosite de marele compozitor român), Muzeul Satului din Bucovina (pe o suprafață de 6 hectare, sunt reconstruite obiective de arhitectură populară din toată regiunea – sub forma unui sat tradițional), Muzeul de Istorie. Iar dacă ești pasionat de astronomie, cel de-al treilea planetariu din țară te așteaptă să intri în lumea fascinantă a planetelor, a stelelor și a tuturor corpurilor cerești. Ai acces la conferințe, simpozioane, proiecții, cărți de specialitate, expoziții și telescoape.
Iar dacă vrei o experiență de neuitat, poți să pornești într-un drum de recunoaștere a mănăstirilor din județul Suceava: Humor, Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița. Fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, mănăstirile sucevene sunt unice prin picturile exterioare și arhitectura moldovenească și atrag turiști din toată lumea.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Atunci când nu iei contact cu istoria Moldovei sau cu tradițiile locului, fă cunoștință cu deliciile gastronomice ale bucovinenilor. Încearcă un păstrăv bun, o salată de hribi sau o porție de sarmale la Conacul Domnesc (în comuna Șcheia, foarte aproape de oraș), o ciorbă de purcel la Casa Jenica (pe strada Universității), o porție de paste în Parcul Tineretului, la restaurantul Capriciu, sau prinde oferta cu meniul zilei (felul I, II și desert) cu doar 13 lei la Total Chagall.
În Padrino poți să bei o bere pe acorduri oldies sau latino, La Fierărie poți să bei o cană de vin fiert în fața șemineului (perfect în sezonul rece) și să tragi din narghilea, iar în ceainăria Sakura te vei pierde în meniul de ceaiuri aduse de pe toate continentele și vei rămâne surprins de atenția pentru detalii și spiritul nipon al localului.
Cluburile nu sunt chiar punctul forte al sucevenilor, dar totuși poți încerca o seară în Club Eclipse White Sensation, situat chiar în Casa de Cultură a Sindicatelor, în Babylon sau în Office’s Club. Dar o plimbare prin Parcul Central poate fi mult mai distractivă. Este situat chiar în miezul orașului și a fost recent modernizat.
Dacă nu, 3D Cafe este o idee inedită, care te va face să reconsideri experiența mersului la cinematograf. Pentru a viziona producțiile cinematografice, nu trebuie să plătești bilet, ci doar un voucher de consumație. Iar Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava este locul unde poți viziona spectacole, piese de teatru, concerte și alte evenimente culturale.
Deși astfel de evenimente nu au loc pe tot parcursul anului, există anumite festivaluri și manifestări care sărbătoresc trecutul istoric al orașului și la care merită să asiști. În afara sărbătorilor religioase (Paștele și Crăciunul în Bucovina, care au devenit deja brand național), ai de ales între Festivalul de Artă Medievală, care are loc în luna august în fiecare an (unde poți vedea ceremoniale istorice, jonglerii, turniruri medievale, spectacole de dresaj de cai), Târgul de Sânziene (în luna iunie, promovează meseriile și meșteșugurile tradiționale practicate în Bucovina) sau Festivalul Național al Ouălor Încondeiate.
Poți face cumpărături din Shopping City Suceava, din Iulius Mall sau Galleria Suceava, din hipermaketurile Billa, Kaufland sau Selgros, iar dacă vrei suveniruri, cel mai bine ar fi să le achiziționezi de la standurile prezente în apropierea obiectivelor turistice.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Hotelul Continental, situat chiar în centrul orașului și cu o cotă de 3 stele, oferă camera single cu 28 euro pe noapte, în condiții foarte bune; Hotelul Albert (tot de 3 stele) cu 26 de euro pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus; iar Hotelul Sonnenhof, de 4 stele, oferă o cameră dublă cu 44 de euro pe noapte și beneficiază de review-uri foarte bune pe site-urile de rezervări.
O altă opțiune isteață ar fi Pensiunea Leagănul Bucovinei, unde pentru doar 26 de euro ai o cameră dublă, cu vedere la grădină, unde vei găsi balansoare, o zonă pentru grătar și o fântână; iar Pensiunea Confort te va costa puțin peste 22 de euro, dar vei avea inclusă și parcarea, piscina și sala de fitness. Ambele pensiuni organizează și excursii spre mănăstirile bucovinene.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Pentru a ajunge la Suceava, din București poți face o oră cu avionul (un bilet dus costă în jur de 88 de euro) și în jur de 6 ore cu trenul (pentru 85 de lei); mai poți merge cu autocarul (70 de lei) sau cu mașina personală (pe E85, la 282 km distanță). Din restul orașelor din România se poate ajunge ușor cu oricare dintre aceste mijloace de transport.
Prin Suceava poți merge cu autobuzul (o călătorie costă 1,5 lei), care circulă între orele 3:55 și 22:45 pe cele șapte linii de transport în comun; cu taxi-ul (un km costă 1,8 lei în timpul zilei), iar prin împrejurimi te poți deplasa cu microbuze ( de exemplu, de la Suceava la Rădăuți, un bilet costă 12 lei, iar spre Vatra Dornei ajunge la 18 lei – drum parcurs în 2 ore).
[/tab]
[/tabgroup]
Suceava este cel mai dezvoltat oraș din județul cu același nume și are un rol esențial în istoria întregii regiuni. Fosta capitală a Moldovei surprinde prin clădirile vechi, festivalurile de celebrare ale vremurilor trecute și spiritul bucovinean, prietenos și tradiționalist.
Voi ce credeți despre Suceava? Ați vizitat orașul? Ce vi s-a părut cel mai impresionant? Așteptăm părerile și recomandările voastre în secțiunea de comentarii!