Valencia este cel de-al treilea oraș ca mărime al Spaniei și reprezintă un centru important al culturi și al arhitecturii spaniole. Este capitala provinciei cu același nume și numără peste 800 de mii de locuitori. Orașul a fost fondat de către romani pe coasta de est a Peninsulei Iberice.
Valencia este un centru de interes pentru turiști datorită monumentelor istorice, muzeelor și festivalelor, dar și datorită bogăției culinare și a climatului subtropical. Orașul Artelor și al Științelor, realizat de Santiago Calatrava și Felix Candela, este un punct major de atracție pentru călătorii dornici să cunoască spiritul spaniol.
Știați că?
- Cel mai celebru festival din Valencia, Fallas, este cel mai bun exemplu de conservare al tradiției valenciene.
- Cel mai faimos scriitor din Valencia a fost Vicente Blasco Ibanez, cunoscut pentru cărțile sale, Nisipuri însângerate și Cei patru călăreți ai Apocalipsei.
- Portul din Valencia este cel mai mare de pe coasta de vest a Mediteranei.
- În Valencia se vorbesc două limbi: spaniolă și valenciană.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice “]
Dacă ajungi în Valencia, pornește-ți periplul prin Plaza del Mercado, unde vei putea admira un monument gotic superb, Lonja de la Seda, biserica Sf. John (una dintre cele mai vechi biserici din oraș) și piața centrală, plină de tarabe care oferă produse proaspete și care te îmbie la cumpărături. De asemenea, Plaza de la Virgen este un obiectiv demn de vizat, deoarece se află pe locul fostului for roman, este încadrată de Catedrala Valenciei (numită și Seu) și de Gothic Palau de la Generalitat, unde se află astăzi sediul guvernului. Tot aici regăsim Basilica de la Virgen de los Desamparados, construită în stil gotic și dedicată părintelui spiritual al orașului.
Alte monumente frumoase din Valencia sunt turnul Miguelete, turnurile Serranos (construite cu rol de fortificații în secolul 14, astăzi oferă o priveliște deosebită deasupra orașului), și mănăstirea San Miguel de los Reyes, care este sediul Bibliotecii din Valencia încă din 1999.
Cea mai interesantă atracție, însă, este Orașul Artelor și a Științelor, un exemplu de arhitectură modernă care cuprinde Palatul Artelor Reina Sofia, Hemisferic (care găzduiește un planetariu și un cinematograf), Muzeul Științelor Principe Felipe, Oceanografic și Agora. La Palatul Artelor au loc piese de teatru, spectacole și concerte; Muzeul Științelor Principe Felipe se întinde pe cinci etaje și cuprinde o serie vastă de exponate care pot fi testate de vizitatori; iar Oceanograficul dispune de peste 500 de specii de viețuitoare marine.
Nu în ultimul rând, Arena de Coride este o clădire impresionantă unde se țin luptele cu tauri, un sport adorat de spanioli.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
În Valencia, timpul liber trebuie fructificat la maximum. Localnicii sărbătoresc până noaptea târziu, în cartierul El Carmen sau în Plaza de Canovas. Unde să bei o bere sau să împărtășești impresii cu localnicii? Cafe El Negrito se pare că te poate ajuta să legi prietenii frumoase doar cu ajutorul licorii magice, Radio City îți oferă privilegiul de a admira un dans flamenco și de a gusta puțin din viața spaniolilor. În El Paseo de la Alameda poți dansa pe muzica ta preferată, de obicei comercială, dar poți să te simți bine și într-unul dintre localurile din Plaza de la Reina.
Să nu care cumva să ratezi specialitatea casei, o paella cu pui/ fructe de mare din zona Malvarrosa, un orez brun bine gătit, sau tapas (poți găsi prețuri avantajoase în multe baruri din Valencia). Bodega Montana păstrează tradiționalismul, dar îl îmbină cu rafinamentul decorului, Casento schimbă regulile printr-o rețetă de paella cu paste, iar în San Nicolas tu alegi ce vrei să mănânci, dar și modul de preparare al rețetelor.
Valencia este un oraș potrivit pentru cei care vor să se relaxeze la umbra copacilor, în spațiile verzi. Cel mai recent parc, Cabecera, a apărut ca o alternativă la țărmurile Mediteranei, într-o pădure apropiată de un râu, vegetație și liniște, pentru călătorul obosit, iar lângă Cabecera se află Bioparcul, adică grădina zoologică. Grădinile artistice Monforte oferă un peisaj superb, și îi scoate în cale turistului o mulțime de statui și fântâni arteziene, alături de nelipsitul aer curat. Alte centre de recreație, plimbare și sport ar fi Jardines del Turia sau Jardiners del Real o Viveros.
De asemenea, Valencia are plaje cu nisip auriu, perfecte pentru turiștii care vor să prindă puțin bronz sau să înoate în apa limpede a Mediteranei. Poți ajunge foarte ușor pe plajele Las Arenas și La Malvarrosa.
Cultura Valenciei înflorește sub dezvoltarea Festivalului Internațional de Film, care a ajuns la cea de-a 28-a ediție deja, și Valencia Escena Oberta, un festival faimos pentru piesele de teatru neconvenționale, muzică, dans și alte arte. În timpul anului, spaniolii frecventează Teatro Principal sau Teatro Rialto, dar și Espacio Inestable, locul de desfășurare al artei contemporane experimentale. Din punct de vedere cinematografic, Valencia este gazda unor locații unde se pot urmări filme artistice, noi sau vintage. La Filmoteca IVAC, Babel și Albatros găsești o varietate de filme vechi și bune, iar ultimele blockbustere de la Hollywood pot fi urmărite la UCG Cine Cite sau la Lys.
Ca să faci cumpărături avantajoase la preț, dar totuși de o calitate superioară, de firmă, mergi în Plaza del Patriarca (pentru branduri de haine), Kanda Books (pentru amintiri neprețuite, perfecte pentru pasionații de cărți), Gode Gastroclub (pentru sortimente diverse de băuturi alcoolice) sau Purification Garcia (obiecte vestimentare unicat).
[/tab]
[tab title=”Cazare “]
Pentru un confort sporit, dar și un raport potrivit calitate-preț ne rezumăm doar la câteva recomandări, urmând ca voi să faceți completările de rigoare. Astfel, Petit Palace Germanias*** nu este foarte departe de centru și taxează în jur de 53 de euro pe noapte; Hotelul Atarazanas****, situat în Piața del Tribunal, este aproape de Orașul Artelor și al Științei, iar prețurile încep de la 41 de euro pe noapte. Ayre Hotel Astoria*** (pornește de la 80 de euro pe noapte), Silken Puerta Valencia**** (66 de euro/ noapte) sau Hotel Mediterraneo (68 euro/ noapte) sunt alte opțiuni pe care le poți lua în calcul.
Dacă vrei să plătești mai puțin, există Purple Nest Hostel (prețuri de la 12 euro pe noapte) și vei beneficia și de gratuități, DJ, petreceri tematice, etc.
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Pentru a ajunge la Valencia, poți lua un avion din București (in jur de 65 de euro un bilet dus cu Blue Air, 211 euro cu Air Europa, pentru un drum de trei ore jumătate, fără escale), sau din Cluj-Napoca (321 de euro cu Tarom, 11 ore și jumătate cu 2 escale); poți merge cu autocarul (în 2 zile și 45 de minute ajungi, cu Saiz Tour; pentru 313 ron poți lua bilet de la Eurolines, pentru un drum puțin mai lung) sau cu trenul, deși va trebui să schimbi câteva pe traseu. Și mașina personală este o opțiune, distanța dintre București și Valencia fiind de 2925 km, parcursă în aproximativ o zi și 4 ore.
Prin Valencia te poți plimba cu mijloacele de transport în comun (cu autobuzul sau cu metroul, vei plăti un bilet cu o singură călătorie în valoare de 1,5 euro sau un Bonometro – 10 călătorii pentru 6,5 euro). Cu taxi-ul vei plăti minimum 2,75 euro în timpul zilei, iar drumul până la aeroport te va costa încă 3,5 euro. Poți închiria și o mașină sau o bicicletă, poate chiar un scuter. Dar te poți plimba și pe jos, admirând frumusețile cartierelor valenciene.
[/tab]
[/tabgroup]
Valencia este o destinație turistică perfectă pentru orice călător, deoarece înglobează toate ingredientele cheie ale unei vacanțe de vis: plaje aurii, arhitectură impresionantă, evenimente culturale, cluburi și localuri unde poți dansa până în zori, o gastronomie excelentă, spații verzi, liniște și agitație, modernism și artă medievală, istorie și tradiție, toate sub un singur nume, al unuia dintre cele mai mari și mai frumoase orașe din Spania.
Voi ce părere aveți despre Valencia? V-a impresionat, ați vrea să călătoriți acolo? Așteptăm recomandările și sugestiile voastre în căsuța de comentarii de mai jos!