Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Atena, Grecia

Atunci când te gândești la Atena îți vin în minte cuvintele cultură, democrație, filosofie, zei, legende, Acropole. Dar pe lângă latura istorică și culturală de o imensă importanță pentru tătâmul grecesc și pentru Europa, trebuie să recunoaștem și restul atracțiilor pe care capitala statului elen le oferă: o gastronomie fabuloasă, o viață de noapte vibrantă, agitată și pestriță, un climat cald, mediteranean, dar și experiențe unice, care merită trăite măcar o dată în viață.

Capitala Greciei poartă numele zeiței Atena și a fost locuită încă de acum 7000 de ani. Este situată în regiunea Attica.

Știați că?

  • Cel mai strălucit secol din istoria Greciei este cunoscut sub numele de Epoca lui Pericle.
  • În Atena se află originile logicii, eticii, istoriei și a retoricii; acest oraș a fost o capitală a culturii, literaturii, arhitecturii și teatrului în timpul lui Pericle.
  • Atena este unul dintre cele mai sigure orașe din întreaga lume, având o rată de criminalitate foarte scăzută.
  • Atena a fost desemnată capitală a Greciei în 1834, în urma războiului de independență.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Cel mai important obiectiv turistic din Atena, pe care nu ai voie să îl ratezi, este templul Acropole, dedicat zeiței Atena, o capodoperă a grecilor, care ne arată bunăstarea și importanța orașului în antichitate, dar și Partenonul, realizat de arhitecți pe parcursul a 9 ani, fiind considerată una dintre cele mai faimoase clădiri din lume. Desigur că nu poți să vizitezi Atena fără să treci prin Agora, centrul vechiului oraș, sau să admiri Templul lui Zeus (Olympeion), construit din marmură și definitivat de arhitectul Hadrian, în cinstea zeului suprem.

Un alt vestigiu important pentru atenieni este Templul lui Poseidon, zeul Mării, dar și Teatrul lui Dionisos, cunoscut pentru faptul că a fost primul teatru construit din piatră și deoarece este asociat cu Euripides, Sofocles sau Aristofan.

Partea modernă a orașului începe cu Piața Omonoia, cea mai veche piață din oraș, astăzi împânzită de hoteluri și cafenele, iar în Piața Syntagma vei vede clădirea Parlamentului și recent renovatul Hotel Grand Bretagne; dar dacă vrei să călătorești în timp, cartierul Plaka este locul unde vei vedea case construite sub inspirație turcească, monumente precum Lusikrates, Băile Turcești, câteva moschee și clădiri cu fațade în stil bizantin. Iar de pe dealul Lykavittos vei vedea cea mai frumoasă priveliște asupra Atenei, a portului Pireu și a insulei Peloponez.

Nu uita nici de vechiul cimitir Kerameikos sau de stadionul Panathinaiko, unde au avut loc primele Jocuri Olimpice, în 1896. Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție, sunt suficiente muzee care merită vizitate, atât pentru exponatele deosebite, cât și pentru clădirile care le găzduiesc: Muzeul Muzicii Populare Grecești (unde poți vedea instrumente muzicale, dar le poți asculta și în cadrul concertelor de folk tradițional), Muzeul Bizantin (sculpturi, picturi și icoane), Muzeul Benaki (care expune colecții și opere de artă literare, fotografice și nu numai), dar și Muzeul Național de Arheologie (unul dintre cele mai mari muzee din lume).

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Atenienii adoră să își petreacă timpul liber în baruri și cafenele, iar tu ar trebui să le iei exemplul și să savurezi un frappe delicios la o terasă în centru, să bei ceva în zona Psyrri sau într-un pub de pe străzile Aiolou și Kolokotroni. În orice caz, noaptea va trebui să mergi în cluburile din Atena, pentru a simți entuziasmul și pofta de viață a petrecăreților, care nu încep distracția mai repede de ora 10. Cele mai populate zone ar fi Gazi, Metaxourgio, Monastiraki, Psyrri, dar și altele, unde poți găsi nenumărate cluburi cu muzică bună (uneori grecească, uneori comercială).

Dacă vrei să mănânci ceva gustos, încearcă un souvlaki (un fel de shaorma mai deosebită, cu carne de porc sau de pui, legume și sos tzatziki. Dacă îl iei la pachet, plătești mai puțin. Printre cele mai bune restaurante pe care le poți găsi în cartierul Kolonaki, se numără și taverna Filippou, pentru mâncare tradițională, autentic grecească, și To Kioupi, un restaurant vechi, la subsol, care servește preparate gustoase la prețuri avantajoase. În cartierul Plaka, restaurantele Kostas, Vyzantino, Platanos sau Zeus Xenios sunt perfecte pentru a lua cina.

Cât despre parcuri și spații verzi, cel mai frumos loc de recreere și liniște este Parcul Național Parnitha, urmat de Grădina Națională din Atena, situată în centrul orașului. Iar copiii (dar și adulții curioși) se pot distra de minune în Parcul Zoologic Attica sau în Allou Fun Park.

Dacă vrei divertisment, trebuie să știi că Atena nu dezamăgește niciodată. Am stabilit deja că este plin de cluburi și are o viață de noapte incredibilă, dar excelează și la capitolul cultură și artă. În Atena există nu mai puțin de 148 de scene de teatru, incluzând vechiul Teatru Herodes Atticus, locul unde se desfășoară festivalul de la Atena. De asemenea, numeroase concerte au loc la Megaron Musikis, iar cinematografele orașului sunt în aer liber, într-un ambient romantic și rafinat.

Deși este capitala Greciei, Atena nu s-a axat foarte mult pe construcția mall-urilor și a uriașelor complexe comerciale. Deși acestea există, localnicii preferă magazinele mici și cochete, de unde tu trebuie să îți achiziționezi suveniruri, broderii, picturi, textile și multe altele. Cele mai bune cartiere pentru cumpărături sunt Plaka și Kolonaki, dar și pe strada Ermou vei găsi ce îți dorești, la prețuri mult mai mici.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

În Atena, fiind un oraș atât de mare și de important, vei găsi o mulțime de unități de cazare, pe gustul fiecărui turist. În funcție de buget, de locație și de facilitățile oferite, poți lua o decizie doar după ce răsfoiești ofertele agențiilor de turism. Noi îți recomandăm câteva hoteluri de 2 și 3 stele, care oferă wireless gratuit, camere spațioase, aer condiționat și al căror preț de pornire pentru o cameră dublă nu depășește 100 de euro: Hermes Hotel*** (de la 70 de euro/ noapte), Niki Athens Hotel** (de la 56 euro/ noapte), Central Hotel*** (de la 72 euro/ noapte), Metropolis Hotel** ( de la 40 euro/ noapte), Attalos Hotel*** (de la 54 euro/ noapte), Athens Center Square*** (de la 65 euro/ noapte).

Există și hosteluri ieftine, cu prețuri începând de la 18 euro pe noapte, cum ar fi Neos Olympos**, sau de la 20 de euro pe noapte ca Athens International Youth Hostel** sau Zeus Hostel.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Din București până în Atena poți lua avionul, iar pentru un bilet dus vei plăti în jur de 121 de euro cu Tarom sau cu Olympic Air, cu zbor direct, sau 101 euro cu o escală la Jat Airways. Cu autocarul vei da 50 de euro pentru un drum de 18 ore, cu compania Lilian Express, iar cu mașina personală vei parcurge 1165 km în 14 h și 12 minute. Un cost estimativ al consumului ar ajunge la 500 și ceva de ron.

În Atena există un sistem de mijloace de transport în comun foarte bine pus la punct. Poți călători prin oraș cu metroul, cu autobuzul, cu troleul, cu tramvaiul, dar și pe căile ferate suburbane. Un bilet pentru metrou costă 1,4 euro, cu reducere de 50% pentru cei sub 18 ani sau peste 65, iar un bilet de autobuz costă 1 euro, pe care îl poți folosi pentru a te plimba timp de 90 de minute cu orice mijloc de transport sau cu mai multe în acest interval. Cu taxi-ul vei da 0,34 euro/ km prin oraș, în timpul zilei, și 0,64 euro/ km în împrejurimile orașului și între orele 0 și 5 noaptea.

[/tab]

[/tabgroup]

Atena, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, un centru al artelor și al filosofiei antice, locul unde s-a născut conceptul de democrație, leagănul culturii și al civilizației grecești, este astăzi un oraș cosmopolit, bogat, plin de resurse economice, politice și industriale și atrage atenția turiștilor prin vestigiile istorice unice, frumusețea arhitecturală și gloria istorică a orașului care se spune că a fost binecuvântat de zei.

Voi ce credeți, este așa? Ați vizitat vreodată Atena sau ați vrea să vizitați acest frumos oraș? Așteptăm recomandările și impresiile voastre de călătorie în comentarii!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *