Brașovul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Situat în centrul țării, la 170 de km de capitală, în Depresiunea Brașovului, orașul este înconjurat de munții Carpați. Cetatea istorică a Brașovului este una dintre principalele atracții turistice, reprezentând un vestigiu istoric al perioadei medievale, dominat de bastioane și fortificații care datează din secolele 13-14.
Municipiul Brașov are peste 250.000 de locuitori, a fost atestat documentar în anul 1234 și se află la cea mai mare altitudine din țară. Cât despre climă, aceasta este temperat-continentală, și este de obicei umedă și răcoroasă în zona de munte. Stațiunea Poiana Brașov este perfectă pentru practicarea sporturilor de iarnă, fiind una dintre cele mai vizitate din România.
Știați că?
- Prima școală românească s-a înființat la Brașov. Astăzi poți vedea diverse expoziții cu manuscrise vechi, lucrări tipărite, etc.
- Muntele Tâmpa este declarat rezervație naturală. Există și câteva suprafețe mici cu vegetație de stepă.
- Cuvântul ”brașoavă”, care înseamnă minciună, invenție, balivernă, provine de la obiceiul negustorilor brașoveni de a-și lăuda în mod exagerat marfa.
- Între anii 1950 și 1960, a purtat numele de Orașul Stalin.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Ce să vizitezi în Brașov? Poți începe cu Cetatea Brașovului, în zona sistemului de fortificații, unde vei găsi numeroase atracții turistice. Bastionul Țesătorilor este un monument de arhitectură medievală care păstrează caracteristicile epocii, fiind atestat documentar în anul 1522. Bastionul are astăzi rolul de muzeu, iar cea mai importantă piesă expusă este o machetă a Brașovului din secolul al 17-lea.
Dar acesta nu este singurul; vei descoperi și alte vestigii istorice, cum ar fi Bastionul Cojocarilor, Bastionul Postavarilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterina, Poarta Schei. Acest sistem de apărare al orașului a fost construit pe parcursul a trei secole și reprezintă principala atracție a Brașovului, fiind o bijuterie din punct de vedere arhitectural.
Un alt obiectiv care merită vizitat este Biserica Neagră, construită în stil gotic în secolul 16. Inițial, biserica purta numele Sfintei Maria, dar a fost redenumită în urma unui incendiu, petrecut în 1689, iar reconstrucția interiorului a fost făcută în stil baroc, astfel îmbinând cele două stiluri arhitecturale. Nu trebuie să ratezi concertele la orgă care au loc în incinta bisericii în fiecare săptămână.
În Piața Sfatului, cea mai mare piață din oraș (care a avut un important rol comercial pe parcursul anilor), vei putea admira Casa Sfatului, considerată una dintre cele mai vizitate clădiri din Brașov, care găzduiește în prezent Muzeul Județean de Istorie.
Nu în ultimul rând, poți vizita bisericile fortificate din Bunești, Felmer, Prejmer, Sâmpetru și nu numai, dar și Cetățile de la Rupea, Făgăraș, Râșnov sau Codlea. Dar dacă vrei o experiență de neuitat, urcă pe muntele Tampa (pe jos sau cu telecabina), de unde poți vedea o panoramă a întregului oraș. Iar la numai 30 de km de oraș, se află celebrul Castel Bran, un simbol al Transilvaniei, asociat frecvent Contelui Dracula.
[/tab]
[tab title=”Timp Liber”]
Dacă ajungi în Brașov, ai o mulțime de restaurante de unde să alegi. Poți încerca bucătăria ungurească și mexicană în Bella Musica, poți gusta una dintre specialitățile franțuzești la Bistro de l’Arte (chiar în centrul vechi al orașului), poți să deguști rețetele tradiționale românești la Ceasu’ Rău (ai de ales între grătare, ciolan afumat, muschi de vită și multe alte bunătățuri), iar tot în centru vei găsi restaurantul Ambasador, recunoscut pentru servirea de calitate și atmosfera intimă, plăcută.
Dacă vrei să bei o cafea bună, mergi la Cafe La Strada, unde vei regăsi specificul boem franțuzesc; dacă vrei să petreci o seară plăcută pe acorduri de jazz & blues, Blue Train este alegerea perfectă (barul este situat pe str. Republicii), iar dacă vrei să dansezi, poți alege între Club Bamboo, Escape (destinat fanilor dubstep și drum&bass), Cocoon Club sau Oldies (pentru cei nostalgici după anii 80 și 90).
Având în vedere faptul că Brașovul deține titlul de Capitala Verde a României, poți alege să petreci o după-masă liniștită într-unul dintre parcurile orașului. Îți recomand Parcul Nicolae Titulescu, care impresionează prin mărime și este foarte bine întreținut; dacă nu, poți vizita Patinoarul Olimpic, care este situat chiar în Parcul Sportivilor; iar Parcul Copiilor este amenajat special pentru cei mici. De asemenea, dacă vrei puțină relaxare, o baie în piscină sau o vizită la spa, complexul turistic Paradisul Acvatic este cea mai bună opțiune.
Domeniul cultural al Brașovului este foarte vast, astfel încât poți urmări o piesă de teatru la Centrul Cultural Reduta sau la Teatrul Sică Alexandrescu, un recital de operă la Filarmonică sau la Opera Brașov sau să vezi un film la Cinema Cityplex (în Eliana Mall) sau la Cinema Modern.
Pentru cumpărături, poți alege Unirea Shopping Center, care cuprinde numeroase magazine de îmbrăcăminte mass-market (H&M, Zara, Bershka), electronice (Altex, Flanco) și multe altele. De asemenea, ar mai fi Eliana Mall, unde găsești nume precum Leonardo, Deichmann, Jolidon, Marionnaud sau Karotte (îmbrăcăminte și încălțăminte), dar poți să intri și până la Cramele Recaș, pentru a degusta un vin bun. Pe strada Republicii mai găsești magazine interesante, de unde te poți întoarce cu pantofi de calitate (Il Passo) sau echipament sportiv (Dark Side Shop).
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Hotelul este o opțiune viabilă, dacă vrei să ai confort și liniște pe perioada șederii tale în Brașov. Hotelul Ambient este situat chiar în centrul orașului, are 4 stele, iar o noapte într-o cameră single te va costa 72 de euro, cu internet wireless și mic dejun inclus. Aro Palace (singurul hotel de 5 stele din Brașov) te costă în jur de 90 euro pe noapte, iar Belvedere Hotel te va face să scoți din buzunar puțin peste 50 de euro pentru o cameră dublă (o alegere foarte bună, având în vedere faptul că are 4 stele și oferă o vedere panoramică spre M-ții Postăvaru și Bucegi).
Dacă vrei să plătești mai puțin, poți alege hostelul Rolling Stone (foarte aproape de zona de fortificații a orașului, cu prețuri începând de la 10 euro pe noapte), sau la Pensiunea Villa Prato, Da Vinci sau Brașovul Vechi (în jur de 200 de lei pe noapte).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
În Brașov poți ajunge cu trenul de la București (biletul costă în jur de 50 de lei la clasa a II-a), de la Sibiu (cu 43 de lei) sau cu mașina personală. Prin oraș te poți deplasa pe jos (varianta preferabilă, pentru a avea șansa să vizitezi obiectivele turistice din centrul medieval), cu taxi-ul sau cu mijloacele de transport în comun (un bilet cu două călătorii costă 4 lei, iar un abonament pe o zi pe toate liniile costă 6 lei).
Dacă vrei să vizitezi și împrejurimile Brașovului, poți merge cu un maxi-taxi (de exemplu, drumul până la Rupea face 18 lei, până în Codlea e 4 lei, iar până la Bran te costă doar 2,5 lei).
[/tab]
Brașovul este o destinație pitorească din Transilvania, este un loc încărcat de istorie, arhitectură și povești frumoase, iar o călătorie în acest oraș este prilejul perfect pentru a îți reaminti că România este o țară fascinantă, care merită explorată, având o mulțime de monumente istorice și atracții turistice și oferind suficiente oportunități de petrecere a timpului liber.
Voi ați fost prin Brașov? Scrieți în comentarii părerea voastră despre acest oraș, dacă v-a plăcut, ce recomandări ați avea pentru cei care vor să îl viziteze. Orice informație este de ajutor!
Surse: Brasov Turism, Brasov, Brasov – ghid turistic