Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă minele Las Medulas, Spania

Las Medulas este locul unde romanii au întemeiat prima mină de aur, care avea să fie cea mai mare și mai importantă din Imperiul Roman. Acest sit istoric se află în provincia Leon, în nord-vestul Spaniei (aproape de granița cu Portugalia) și este principala atracție turistică, având forma unor stânci sculptate.

Știați că?

  • Partea de nord-vest a Peninsulei Iberice a fost cucerită de romani abia în anii 29-19 î. H., sub conducerea împăratului Augustus.
  • Cei care lucrau în mine nu erau sclavi, ci oameni liberi, care pur și simplu duceau mai departe tradiția mineritului și locuiau foarte aproape de mine. În plus, cei care se ocupau de tehnologiile hidraulice erau oamenii din armată, soldații, a căror responsabilitate era funcționarea acestor sisteme de extragere a aurului.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Las Medulas a fost de-a lungul anilor cea mai prosperă sursă de aur a romanilor, asta datorită tehnicii inedite de minerit folosite de localnici. Aceștia au construit canale și tuneluri și au folost presiunea apei pentru a elibera metalul prețios, dar și pentru a-l strecura și a-l separa de roci și nisip. Acest proces poartă numele de ruina montium.

Conform unor documente antice, semnate de Pliny the Elder, se pare că în aceste mine au lucrat zeci de mii de oameni, dintre care mulți au și murit acolo. Totuși, era extrem de profitabil pentru bunăstarea imperiului. Ingenioșii romani au extras peste 1.650.000 de kg de aur pur pe parcursul celor 250 de ani de minerit.

Peisajul care a rămas în urmă, în loc să fie devastat și respingător, este absolut fascinant, în special atunci când este scăldat de razele soarelui la apus. Efectul acesta este și mai puternic datorită contrastului dintre formațiunile stâncoase cărămizii și verdele castanilor și al stejarilor. Din acest motiv, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, considerat ”un exemplu excelent al inovației romanilor” și datorită faptului că s-au păstrat într-o stare atât de bună chiar după atâtea secole.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Satele și orășelele din apropierea minei Las Medulas sunt destul de izolate și părăsite, deci nu vei găsi prea multe magazine, baruri sau restaurante. Dar asta nu înseamnă că nu poți să profiți (în sensul bun) de bunătatea și ospitalitatea localnicilor, care te vor servi cu mâncare, vin și îți vor spune toate poveștile locului. O experiență atât de complexă și de educativă este greu de obținut în alte modalități.

Totuși, vei găsi câteva cafenele locale și standuri cu suveniruri, de unde să îți poți cumpăra un ghid turistic sau o vedere. Și majoritatea hotelurilor și a caselor de oaspeți oferă un bar și un restaurant unde poți lua masa și poți bea un pahar de vin sau un cappucinno.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

În apropierea minelor vei găsi numeroase unități de cazare, la prețuri rezonabile, unde îți vei putea petrece noaptea. Vila Mencia este situat la 10 km de Las Medulas (și prețurile pornesc de la 35 de euro pe noapte, Las Donas de Portazgo*** este situat la 13 km (de la 59 de euro pe noapte), Temple Ponferrada**** se află la 16 km de mine (de la 51 de euro pe noapte), iar Hotel Madrid Bierzo***, la aproape 17 km de mine, pornește de la 30 de euro pe noapte.

Dacă vrei să stai chiar în orașul Las Medulas, va trebui să plătești mai mult, adică peste 60 de euro pe noapte la Hotel Medulio**, Complejo Rural Agoga de Las Medulas* sau Apartamentos Rural Medulas*.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Poți lua avionul de la București spre un aeroport situat aproape de Las Medulas, cum ar fi spre Lavacolla, Santiago de Compostela (cu Turkish Airlines vei da în jur de 279 de euro pentru un bilet dus), sau spre Oviedo, Asturias (de la 322 de euro biletul dus, cu Tarom).

Din Santiago de Compostela poți lua trenul spre Las Medulas (38 de minute, pentru 14 dolari), autobuzul (vei face 3 ore și vei plăti 70 de dolari) sau cu mașina personală (faci mai puțin de trei ore). Dar dacă vii cu mașina din București până în Santiago de Compostela, să știi că vei parcurge 3530 km, adică o zi și aproape 10 ore, și nu vei avea voie să conduci în incinta orașului (doar localnicii pot).

[/tab]

[/tabgroup]

Provincia Leon găzduiește unul dintre cele mai impresionante peisaje naturale din Spania. Turiștii rămân impresionați de contrastul cromatic, de ingeniozitatea poporului roman, care a exploatat minele de aur și a erodat un munte pentru a lăsa în urmă un monument al naturii. Las Medulas este o atracție turistică unică, surprinzătoare, romantică, uimitoare, iar lista atributelor ar putea continua la nesfârșit. Vei călători în timp și îți vei dori să rămâi acolo, înconjurat de istoria și complexitatea acestui fenomen numit Las Medulas.

Voi ce părere aveți? Ați vizitat minele de aur sau plănuiți să le vedeți în următoarea vacanță? Așteptăm amintirile, recomandările și impresiile voastre aici, în căsuța de comentarii!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *