Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Piraeus, Grecia

Piraeus (numit și Pireas) este cel mai mare port din Grecia, și al treilea ca număr de pasageri din lume (vorbim de peste 20 de milioane de oameni pe an). Este un centru comercial și economic important, localizat foarte aproape de capitala țării, Atena, în zona Attica, pe coasta de est a Golfului Saronic. Este cel de-al treilea oraș ca mărime din țară, cu peste 170.000 de locuitori, și este poarta de acces spre insulele grecești, prin feriboturile și vasele sale de croazieră, care transportă mii de vizitatori. Piraeus este perfect pentru a explora frumusețile naturale și arhitecturale păstrate de greci și are un rol esențial în dezvoltarea statului elen.

Știați că?

  • FC Olympiacos Piraeus este cea mai de succes echipă de fotbal din Grecia.
  • În 2004, Jocurile Olimpice s-au ținut pe Stadionul Karaiskakis din Piraeus.
  • Orașul Piraeus a fost fortificat de Temistocle în anii 493 – 492 î. Hr.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Kastella este cel mai frumos cartier al orașului, de aici poți vedea panorama întregului port și a Atenei și poți admira numeroasele clădiri construite în stil neoclasic. De asemenea, vei vrea să vizitezi bisericile din Piraeus, care datează încă de la începutul secolului 19, cum ar fi Catedrala din Piraeus, Hagia Triada, Hagios Nikolaos sau Hagios Spyridon. Iar Teatrul Municipal domină Piața Korai, situată în centrul orașului grec, și a fost construit în anul 1880.

Trebuie să treci și pe la Zea Marina (Pasalimani), ca să admiri iahturile și vasele de croazieră ancorate la țărm, sau la Stadionul Karaiskakis. Nu în ultimul rând, în muzeele din Piraeus vei vedea exponate foarte interesante; de exemplu, la Muzeul Nautic găsești obiecte valoroase din istoria maritimă a portului, în Muzeul Arheologic se află sculpturi, reliefuri și obiecte din lut care datează încă din secolul 5 î.H., iar la Galeria Municipală se află opere de artă a marilor pictori și sculptori greci.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Atunci când vrei să iei o pauză, oprește-te să bei o cafea bună, însoțită de un ștrudel gustos la Coffee Right, aproape de stația de metrou. Dacă vrei să petreci toată noaptea în Piraeus, poți alege între localurile cu muzică rock, cum ar fi Diachroniko,  Hard Rock sau The Wall, cele cu muzică live, precum Diakos, To Chorio sau Skalakia, sau cluburi cu muzică house și comercială, cum sunt Black Light Prive, La Rocka sau People.

Dacă vrei să te bucuri de delicatesele grecești, încearcă Delfino Restaurant, unde se servesc cele mai bune preparate cu pește, sau mergi la Archeon Gefsis, Ammos sau Plus Podilatou pentru mâncare mediteraneană. Desigur, poți să testezi și mâncarea mexicană în Viva Zapata, preparate franțuzești în Pil Poul et Jerome Serres sau italienești în Lugano.

Piraeus stă foarte bine la capitolul cinematografe și teatre, Alpha Odeon Anesis, Cine Olympic, Pallas și Oniro Dimotikos Kinimatografos fiind doar câteva locații unde poți urmări un film bun. Iar viața culturală a orașului este condimentată de festivaluri precum Epifania sau Congresul Mondial al Dansului, Festivalul Internațional de Film Ecocinema sau Festivalul Maritim. De asemenea, Teatrul Veakeio în aer liber găzduiește o mulțime de evenimente culturale.

În Piraeus este și Parcul Flisvos, un loc foarte plăcut, de unde poți vedea și Kastella și te poți relaxa, dar poți alege și să te bronzezi pe plajele de pe Rivieră.

Iar dacă vrei să cumperi haine, suveniruri, cărți sau altele, poți să încerci magazinele de pe străzile Piraeus Vasileos Georgiou, Poseidonos, Filonos sau Defteras Merarhias. Pentru produse alimentare proaspete, condimente și carne trebuie să ajungi la intersecția străzilor Gounary, Ethnikis Antistaseossi și Akti Poseidonos.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Dacă te cazezi la hoteluri de trei stele, vei fi surprins de condițiile bune și de prețurile relativ mici, dar nici cele de două stele nu sunt mai prejos și chiar îți oferă confortul necesar pe timpul sejurului tău în Piraeus. Phidias Piraeus Hotel** este situat în centrul orașului și oferă prețuri de la 30 de euro/ noapte, Acropole Hotel** pornește de la doar 20 de euro pe noapte, Queens Leriotis Hotel** de la 50 de euro/ noapte, Hotel Delfini** de la 45 de euro/ noapte, Noufara*** de la 50 de euro/ noapte, iar Poseidonio** de la 53 de euro/ noapte. Totuși, unul dintre cele mai bine cotate și apreciate hoteluri din oraș (Pireaus Dream Hotel**) are doar două stele și taxează în jur de 38 de euro pe noapte pentru o cameră dublă, spațioasă, în centrul orașului și foarte aproape de portul principal.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

De la București până la Pireu faci 1207 km, deci cu mașina personală vei face aproape 16 ore. Ca să ajungi cu avionul, trebuie să iei o cursă din București spre Atena, cu 98 de euro (zbor direct, cu Olympic Airlines) sau 124 euro (cu Tarom). Iar pentru că Piraeus este foarte aproape de Atena, numeroase autobuze și trolee fac legătura între cele două orașe, deci nu îți va fi greu să ajungi.

Cu autocarul faci 19 ore, pornind tot din București, de la Autogara Filaret, și vei plăti 50 de euro. Poți ajunge și cu un vas de croazieră, cu feribotul sau cu un charter din Atena.

Prin oraș te poți plimba pe jos. Este foarte plăcut, dar nu este recomandat dacă ai bagaje după tine. În acest caz, poți călători cu autobuzul, cu troleul sau cu metroul (un bilet cu o singură călătorie costă 1,4 euro), poți lua un taxi sau poți închiria o mașină. Nu în ultimul rând, dacă vei lua un feribot vei putea porni spre insule precum Creta, Santorini, Rhodos sau Mykonos.

[/tab]

[/tabgroup]

O plimbare pe străduțele și prin cartierele din Piraeus poate să te impresioneze profund, să te surprindă într-un mod plăcut și să te facă să vrei să locuiești într-un oraș atât de liniștit, aflat la malul Mării Mediterane, unde peștele este gătit dumnezeiește, iar peisajele văzute din Kastella îți taie respirația. Este locul perfect pentru o vacanță de nota 10, din care te vei întoarce mai vesel, mai conștient de bogățiile elenilor, dar totuși cu bani în buzunar.

Voi ce credeți despre Piraeus? Ați vizitat acest oraș-port? Cum vi s-a părut? Să ne răspundeți la întrebări sau să completați informațiile pe care le-am oferit noi în căsuța de comentarii de mai jos!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *