Salonic este situat pe locul 2 în topul celor mai mari orașe din Grecia, este centrul cultural al țării, capitală a regiunii Macedonia, localizat în apropierea Golfului Thermaikos. Adăpostind vestigii istorice romane și bizantine din cele mai vechi timpuri, Salonic are o istorie de peste 2000 de ani și a fost printre cele mai importante orașe din Imperiul Bizantin. Acum este cunoscut datorită numeroaselor evenimente culturale care au loc aici și a cluburilor pline de turiști petrecăreți, datorită monumentelor istorice deosebite, dar și a vestigiilor religioase conservate de evrei. Salonic (Thessaloniki în limba greacă) este astăzi unul dintre cele mai vizitate orașe din Grecia.
Știați că?
- Numele de Thessaloniki a aparținut surorii lui Alexandru cel Mare, prințesă a Macedoniei.
- În Salonic conviețuiesc oameni cu trei religii diferite: musulmani, ortodocși și evrei, iar din acest motiv aici au fost construite numeroase lăcașuri de cult pentru fiecare religie în parte.
- În Salonic se află cele mai mari universități din Grecia: Aristotle University și University of Macedonia.
- Printre personalitățile care s-au perindat prin acest oraș se numără și Alexandru Macedon, Cleopatra, Pompei și Suleiman Magnificul.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Poți să începi călătoria în Salonic prin centrul istoric al orașului, împărțit pe mai multe districte, unde vei putea admira arhitectura bizantină a clădirilor, dar și ruine romane, cum ar fi Palatul Galerius, un complex care era format din clădiri uriașe, un hipodrom, arcade, dar și Arcul lui Galeriu (Kamara), Forumul Roman, în cadrul Agorei Romane. Rotonda din Salonic a fost construită cu rolul de mausoleu de către Galeriu, iar de-a lungul anilor a fost biserică, catedrală și moschee.
Poți să mai vizitezi și fortificația Turnul Alb, care astăzi este sediul Muzeului de Istorie din Salonic; Acropolisul, Piața Dioikitiriou, dar și Băile Bizantine sunt obiective pe care trebuie să le vizitezi, pentru a pătrunde în istoria uimitoare a acestui oraș. Ar mai fi lăcașurile de cult din Salonic (Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Sf. Sofia, Aigia Aikaterini, Panagia Chalkeon), muzeele (Muzeul Arheologic, Muzeul Artei Bizantine, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul Războaielor Balcanice sau Muzeul Cinematografiei), dar nu uita nici de Piața Navarino sau de Portul din Salonic.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Dacă atunci când spui Salonic te gândești la viață de noapte, distracție, baruri, cluburi și cafenele, să știi că ai dreptate. Este unul dintre cele mai vibrante orașe din Europa, iar aici vei găsi o mulțime de localuri unde poți să asculți muzică bună, să bei o bere și să dansezi ca Zorba Grecul. Dacă vrei să petreci toată noaptea, mergi în Ladadika, un cartier central, în Piața Aristotelous, în zona Aretsou sau la Mylos and Vilka. Aici, dar nu numai, vei găsi zeci de opțiuni, fie cu specific grec, fie cu o atmosferă similară celor mai mari metropole europene. Altfel spus, e greu să nu găsești ceva pe gustul tău.
Vei vrea să mănânci dulciurile delicioase făcute de greci, cum ar fi faimoasa baclava sau bougatsa, în braseria Pyrgos, în Lila Cafe Bistro sau Zythos-Dore. De asemenea, preparatele cu carne Gyros și Souvlakin merită încercate, în restaurante precum Goody’s, Ellinikon sau Derlicatesen.
Atunci când vrei să iei o pauză și să te relaxezi, mergi în Magic Park, unde copiii se vor distra în topogane și pe scrâncioburi, adulții vor putea juca golf și vor mânca o înghețată, așadar este locul perfect pentru familii, care vor profita de aerul curat și de spațiul verde. De asemenea, poți merge în Oreokastro, Panorama sau Hortiatis, care fac parte din cel mai mare parc al orașului. De aici poți prinde apusul, savurând un vin retsina de pe terasa unui restaurant tradițional grecesc.
Centru cultural al Greciei, Salonicul oferă diverse spectacole culturale, expoziții, filme, concerte, târguri de carte și festivaluri. Dacă vrei să asculți muzică live, poți alege între Principal Club Theater, Burlesque Cafe Bar, Blue Barrel sau Mylos Club. Iar evenimente precum Bienala Artei Contemporane, Târgul de Carte de la Salonic, Festivalul de Muzică Hip Hop sau Festivalul de Film Grec contribuie masiv la viața culturală a orașului. Dacă vrei să vizionezi un film, există cinematografele Alexandhros, Makedhonikon și Natali.
Dacă ai o situație financiară bună, poți face cumpărături din magazinele exclusive de pe străzile Tsimiski sau Proxenou Koromila, pentru produse de calitate, unice, și haine de designer. Dacă nu vrei să cheltui o avere, strada Egnatia este o alegere bună. Iar dacă vrei să achiziționezi cărți și reviste, intră în Papasotiriou, Ianos Bookshop sau Maliaris-Pedia. Pentru orice altceva, există centrele comerciale City Center Shopping District, Mediterranean Cosmos, Mega Outlet sau Shopping Center Makedonia.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Unde să te cazezi? Noi îți propunem să alegi un hotel în zona centrală a orașului, care oferă condiții decente și facilități pentru turiști, dar care nu practică prețuri exagerate. Câteva opțiuni ar fi Plaza Hotel*** (prețuri de la 35 de euro/ noapte, situat în Ladadika), Zaliki Boutique Hotel Thessaloniki**** (prețuri de la 55 de euro/ noapte, situat în apropierea Pieței Aristotelous), Hotel Anessis*** (prețuri de la 34 de euro/ noapte), Hotel Ilisia** (situat pe strada Egnatia, de la 30 de euro/ noapte), Astoria*** (de la 60 de euro/ noapte, renovat recent, în centrul orașului), Le Palace Hotel*** (de la 67 de euro/ noapte, pefect pentru călătoriile de afaceri) sau Hotel Luxembourg (de la 72 de euro/ noapte, situat la 100 de metri de mare).
Poți să te cazezi și la o pensiune precum Colors Ladadika Central (de la 60 de euro/ noapte) sau Rent Rooms Thessaloniki (de la 20 de euro/ noapte), sau în apartamente precum Little Big House (de la 17 euro/ noapte camera single).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
De la București până la Salonic faci doar 650 de km, deci poți să parcurgi acest traseu cu mașina (drumul durează în jur de 9 ore). Cu avionul faci mult mai puțin, iar biletul dus costă minimum 105 euro cu Tarom și 182 de euro cu Turkish Airlines. Cu autocarul drumul este de 12 ore, dar plătești doar 50 de euro (plecarea se face de la Autogara Filaret, cu compania Lilian Express). Poți călători și cu trenul, cu Balkan Express, care pornește de la Budapesta spre Salonic.
Prin Salonic te poți plimba cu autobuzul (un bilet costă în jur de un euro; programul de circulație începe de la 6 dimineața până la 11:55 noaptea), cu taxi-ul (costă ceva mai mult dacă este noapte, cari multe bagaje sau te îndrepți spre aeroport) sau cu mașina (personală sau închiriată, deși este foarte aglomerat în trafic, de obicei).
[/tab]
[/tabgroup]
Salonic este un oraș impresionant, situat în nordul Greciei, un oraș care păstrează tot ce e mai bun din moștenirea sa otomană, cum ar fi deliciile culinare care pot fi savurate astăzi în numeroasele restaurante din centru, vestigiile istorice lăsate de romani, care reprezintă principalele obiective de vizitat pentru turiști, dar și o viață culturală bogată, o serie de festivaluri foarte apreciate și care adună mii de participanți în fiecare an. Dacă vrei să cunoști Grecia cu adevărat, Salonic este locul potrivit! Voi ce credeți despre acest oraș? Așteptăm părerile, recomandările și impresiile voastre în căsuța de comentarii de mai jos!