Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă orașul Sibiu

Sibiul este un oraș foarte frumos, care păstrează farmecul germanic, dominat de clădiri vechi, fortificații și cetăți medievale. Sibiul este deosebit prin străduțele pitorești care te îmbie la plimbare și piețele mari care găzduiesc monumente istorice de mare valoare, muzee și case memoriale, cum ar fi faimosul Pod al Minciunilor sau Palatul Brukenthal. Germanicul Hermannstadt este o capitală culturală și turistică pentru țara noastră, o destinație de călătorie pentru mulți turiști străini, fascinați și de diversitatea etnică și religioasă a celor peste 170.000 de locuitori.

Știați că?

  • La Sibiu au apărut primul spital și prima farmacie din țară (1292, respectiv 1494), iar Palatul Brukenthal este cel mai vechi muzeu din România (fiind deschis în 1817).
  • În secolul al 19-lea s-a construit prima linie de cale ferată, iar Sibiul a devenit primul oraș electrificat din România.
  • În 2007, Sibiul a fost declarat Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg.
  • Biserica dintre brazi este cel mai vechi edificiu de cult românesc din Sibiu (datează din 1788) și a fost fondată de Inochentie Micu Klein.
  • În perioada medievală, Piața Mare era locul unde aveau loc adunările publice și execuțiile.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice “]

Centrul istoric al Sibiului este primul loc în care trebuie să te oprești, deoarece vei avea ce vizita. Vei regăsi trei piețe importante în această zonă, și anume Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet. Piața Mare este centrul orașului și găzduiește majoritatea evenimentelor importante. Aici au fost ridicate creații arhitecturale impresionante, locuite în secolele trecute de comiți, demnitari și generali: Casa Lutsch, Casa Generalilor, Casa Haller, Casa Hecht. De asemenea, Biserica Romano-Catolică ”Sf. Treime” și celebrul Palat Brukenthal, unul dintre cele mai importante muzee de artă europeană, pot fi găsite tot în Piața Mare.

În Piața Mică, vei observa dispunerea circulară a clădirilor și culoarele cu arcade, urme ale dispunerii fostelor ziduri de fortificație. Aici poți vizita Casa Luxemburg, Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, Turnul Sfatului (construit cu rol de apărare până în secolul 15, acum fiind locul perfect de unde să privești panorama întregului oraș), dar și Podul Minciunilor, cunoscut pentru legendele vechi conform cărora orice minciună spusă de pe pod ducea la prăbușirea acestuia. Iar Piața Huet este un loc pitoresc, perfect pentru plimbări lungi și romantice, unde puteți vizita Biserica Evanghelică (un monument gotic simbolic pentru Sibiu) și Turnul Scărilor.

Sibiul adăpostește numeroase fortificații din secolele trecute, conservând spiritul medieval în bastioanele și turnurile sale, printre care enumerăm Turnul Dulgherilor, Bastionul Haller și Sala Thalia (sediul actual al Filarmonicii de Stat, clădire în care au concertat marii compozitori Johannes Brams și Johan Strauss în sec.19). Acestea se află pe Strada Cetății și continuă traseul fortificat până la Pasajul Scărilor (cel care face legătura dintre Orașul de Sus și cel de Jos).

Unul dintre simbolurile orașului, pe care îl vei observa la majoritatea clădirilor, sunt așa numiții ”ochi ai orașului”, adică mici ferestre construite inițial cu scopul ventilației, dar care au un efect magic asupra trecătorilor, care se simt urmăriți.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

Pentru o seară relaxantă petrecută în oraș, mergi în Crispus Pub, situat aproape de centru, în Binder sau în Kulturcafe Sigi (unde poți participa și la evenimente culturale). În Cafe Wien vei simți spiritul Vienei, iar în Centrum Bar poți să savurezi un cocktail colorat într-o atmosferă rafinată. Poți să dansezi în Liquid The Club (unde au loc constant seri tematice diverse), în Privilege Club (unde găsești oferte speciale și reduceri) sau în Cotton Club.

Ce să mănânci? La Dolce Vita te așteaptă cu un meniu specific italienesc, restaurantul Uruguay e situat chiar lângă Turnul Sfatului și poți încerca o porție de carne de vită cu sos cu specific uruguayan, iar în Piața Huet poți testa medalionul de porc medieval cu sos vânătoresc sau un cotlet de rechin la grătar, în restaurantul Casa MedievalăRestaurantul Casa Veche este situat chiar în centrul istoric și oferă zilnic meniul zilei cu prețul de 18 lei, iar la Delis poți încerca o pizza gustoasă.

La capitolul zone de agrement, Sibiul are unul dintre cele mai vechi parcuri din țară, Sub Arini, imediat lângă stadionul municipal, dar și Parcul Astra, preferat de sibieni pentru plimbări și gazdă a 9 busturi ale unor personalități precum Gheorghe Barițiu, Octavian Goga și Ioan Slavici. De asemenea, pe Calea Dumbrăvii este o grădină zoologică, prima din România, unde poți vedea tigri, jaguari, cămile sau zebre, pentru o intrare modică de 3 lei pentru adulți.

Viața culturală din Sibiu este foarte bine reprezentată prin spectacolele susținute la Filarmonica de Stat, unde au loc și numeroase evenimente și festivaluri, cum ar fi Festivalul Internațional al Artei Lirice, Festivalul Concurs ”Carl Filtsch” sau Festivalul Internațional ”George Enescu”. Iar la Teatrul Național ”Radu Stanca” poți urmări ultimele piese de teatru, interpretate de actori cunoscuți și talentați. La film poți merge la Cinema Arta, biletul costând doar 5 lei.

Dacă vrei să cumperi produse electronice sau de mobilă, intră în Shopping City sau la Promenada Mall. Pentru produse de artizanat, încearcă Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, situat la 4 km de oraș, unde poți admira case tradiționale de la sat, mijloace de transport sau instalații construite de săteni. De aici poți achiziționa suveniruri unice, de la expozițiile cu vânzare care au loc de marți până duminică între orele 10 și 18. Iar dacă vrei mâncare proaspătă, fructe și legume mari și gustoase sau carne direct de la producător, Piața Cibin este alegerea potrivită.

 [/tab]

[tab title=”Cazare “]

Dintre hotelurile sibiene, îți recomand hotelul Ibis Centru, de 3 stele, aflat pe bulevardul principal, iar pentru 218 lei pe noapte, ai vedere la munte, aer condiționat și wireless, iar la recepție vei găsi bilete de teatru la preț redus. Hotelul Împăratul Romanilor ar fi o alternativă, datorită poziției centrale, a camerelor sofisticate și elegante, dar și datorită accesului la saună, sală de fitness și cadă cu hidromasaj. O cameră dublă costă 228 lei. Iar un hotel mai ieftin, dar totuși de 3 stele, care oferă condiții bune și o arhitectură tipică unui oraș medieval, ar fi Hotel Apollo Hermannstadt ( 97 de lei o cameră single și 120 de ron o cameră dublă).

Și pensiunile sunt alegeri bune dacă mergi în Sibiu. La Pensionul Ileana de 2 stele, situat aproape de Teatrul Radu Stanca, vei plăti 146 de lei pentru o cameră dublă, iar la Pensiunea Cardinal (3 stele) vei plăti în jur de 170 de lei, cu mic dejun și parcare incluse. Iar un hostel bine cotat este Old Town, situat la 100 m de Palatul Brukenthal, unde o cameră dublă costă 151 de lei, iar un pat în dormitor mixt cu 10 paturi costă doar 51 de lei.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Pentru a ajunge în Sibiu, poți lua avionul (un bilet dus de la București costă în jur de 70 de euro, iar din Cluj în jur de 160 de euro), poți călători cu trenul (între Cluj și Sibiu circulă un tren Intercity, iar un bilet ar fi în jur de 51 de lei; din București Nord ar fi 70 de lei) sau cu mașina personală. Prin Sibiu trec drumurile europene E 68 (Arad – Sibiu – Brașov) și E 81 (Cluj – Sibiu – Pitești – București), iar distanța de la București la Sibiu ar fi de 274 km, de la Cluj la Sibiu de 167 de km, iar de la Brașov la Sibiu de 141 km.

Ca să te deplasezi prin oraș, poți folosi mijloacele de transport în comun (autobuzele), biletul pentru o călătorie fiind de 1,5 lei, iar abonamentul pe o zi 5 lei, sau taxi-ul, cu 1,78 lei/km în timpul zilei.

 [/tab]

[/tabgroup]

Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al populației germane din Transilvania, dar și un exemplu de toleranță și interculturalitate. Diversitatea stilurilor arhitecturale, fortificațiile medievale, influențele occidentale, complexitatea urbanistică, toate aceste aspecte transformă Sibiul într-o destinație magică. Oraș în care s-au născut numeroase premiere, centru al românilor valoroși și al culturii sub toate formele sale, oraș de legendă, Sibiul are multe de oferit și stârnește curiozitatea oamenilor de pretutindeni.

Voi ce credeți despre Sibiu, ați vizitat acest oraș? Dacă da, ce v-a plăcut cel mai mult? Dacă nu, ce vă atrage din descrierea noastră? Așteptăm părerile și recomandările voastre în secția de comentarii!

Surse:  Sibiu360.ro , Sibiul.ro, Sibiu-turism.ro

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *