Search
Generic filters
Exact matches only

Toate informațiile de care aveți nevoie atunci când călătoriți cu avionul

Trebuie să plecați într-o deplasare cu avionul și nu știti tot ce aveți nevoie? Am pregătit, pentru voi toți, un articol complet cu detaliile pe care trebuie să le știți când călătoriți Chrome Hearts T-Shirt  cu avionul, de la acte necesare la bagaje, de la cele mai bune locuri din aeronava la modalitățile în care puteți beneficia de cele mai bune prețuri ale biletelor de avion. Multe dintre informații, în special cele legate de bagaje și condițiile de zbor, poate că le cunoașteți, fiind afișate pe majoritatea operatorilor aerieni, multe detalii, însă, le veți afla de la noi.

Pentru mine, o călătorie cu avionul a necesitat ceva mai mult timp de informare în anii 2000, când am început să apelez la acest mijloc de transport. Dacă atunci biletele emise aveau o formă fizică și aveam nevoie să intru într-o agenție de turism acreditată sau într-un sediu al unei companii aeriene, astăzi lucrurile s-au simplificat. Totuși, trebuie să fiți pregătiți pentru orice eventualitate, pentru că, bineînțeles, buna cunoaștere a detaliilor de zbor vă poate transforma sejurul într-o experienta plăcută. Necunoașterea acestora vă poate transforma călătoria într-un coșmar.

Cum și de unde îmi procur un bilet de avion?

Să plecăm la drum. Ce facem mai întâi? Eu, personal, caut cele mai bune tarife ale biletelor de avion prin intermediul internetului. Probabil ca nu sunt singurul. Înainte de toate, este bine să știm că prețul acestora variază în funcție de mai mulți factori și ar fi excepțional dacă perioada sejurului este maleabilă. O a doua alternativă, recomandată pentru cei care nu sunt familiarizați cu rezervarea online a biletelor de avion, este să apelați la o agenție de turism. Și n-aș spune să apelați la una anume, ci să încercați variantele mai multor operatori.

Cum caut un bilet online?

Cu toții am auzit, de acum, de variantele low-cost, ceva mai ieftine în concepția multora dintre noi, însă există un truc! Low-cost este o modalitate de zbor, nu un preț anume. Companiile aeriene oferă zboruri low-cost și zboruri de linie. De exemplu, de pe site-ul Tarom îmi pot achiziționa un bilet de avion de linie, care nu este neapărat mai scump decat un zbor low-cost, contractat de pe site-ul Blueair. Ambele companii aeriene operează zboruri spre majoritatea destinațiilor europene, folosind aproape aceleași aeroporturi. În afară de site-urile companiilor aeriene, există, bineînțeles, varianta platformelor de emitere de bilete de avion. Un search pe google vă duce, în mare parte din cazuri, atât pe site-urile companiilor aeriene, cât și pe site-urile colaboratoare ale acestora. Lista poate să fie lungă. În general, biletele de avion achiziționate de pe site-urile companiilor aeriene sunt mai ieftine decât cele cumpărate de la colaboratori. Puteți încerca să vă căutați biletul pe o platformă acreditată și apoi să căutați același bilet pe site-ul companiei aeriene în sine, dacă această companie oferă astfel de servicii. Platformele de rezervare Chrome Hearts Wallet Chain colaboratoare funcționează ca o agenție de turism virtuală.

Cum caut un bilet la agențiile de turism?

Cel mai simplu? Intrați intr-una. Și dacă doriți mai multe alternative, puteți să obtineți numerele de telefon ale câtorva agenții de turism acreditate și să sunați, pe rând. Prețurile vor fi similare. În acest caz, diferențele sunt date, în cea mai mare parte, de comisioanele adăugate. Însă există și diferențe legate de nivelul acestora de profesionalism. Anumite agenții aeriene, în general cele care emit un volum mai mare de bilete de avion, pot beneficia de contracte avantajoase cu anumite companii aeriene. Eu, personal, prefer să sun la 2-3 agenții și apoi să compar cu ce am găsit online.

Și… până la urmă, cumpăr online sau merg într-o agenție?

Verificăm ambele variante! De ce? Pentru că pot exista diferențe de preț, născute dintr-o multitudine de factori. Eu personal, dacă zbor low-cost, cumpăr de pe site-ul companiei aeriene low-cost. Dacă am un zbor mai complicat sau ceva mai lung, prefer să intru într-o agenție de turism, după ce, în prealabil, am verificat câteva alternative pe unul din motoarele de căutare de zboruri la care am acces online.

Despre bagaje

Aici, regulile se schimbă. Dar, să vedem mai întâi ce înseamnă bagajele, la modul general. Avem voie la un bagaj de mână gratuit, a cărui greutate variază, de la o companie aeriană la alta. În general, greutatea standard a unui bagaj de mână gratuit variază de la 7 kilograme la 10 kilograme. Înainte de rezervare sau în momentul achiziționării biletului, obtineți informații despre bagajul de care aveți dreptul gratuit, de la agentul turistic sau compania aeriana. Lucrurile stau la fel de diferit și în cazul bagajului de cală. Care e diferența dintre bagaje? Păi, e simplu: bagajul de mână merge cu voi în avion și ajunge în portbagajul de deasupra capului, iar bagajul de cală este predat la îmbarcare și ridicat la destinație de pe banda rulantă, urmând ca acesta să fie depozitat, în timpul zborului, într-un compartiment special amenajat, în cala avionului.

Bagajul de mână

Trebuie să cuprindă doar strictul necesar. Aveți voie să duceți, de exemplu, îmbrăcăminte sau trusa de machiaj, dar nu aveți voie să luaţi cu voi obiecte ce pot fi considerate periculoase. Pentru lichide există o limită, dictată, spun eu, de bunul simţ. Dacă am nevoie de lichide, aerosoluri sau geluri (esenţe, parfumuri etc), le pot purta cu mine după ce le-am ambalat frumos într-o pungă specială, transparentă, de plastic. Volumul unui recipient nu trebuie să depăşească 100 de mililitri. Fiecare obiect din bagajul de mână va fi scanat de agenţii de securitate la îmbarcarea în avion şi de cele mai multe ori, chiar şi la debarcare. Medicamentele, laptele şi mâncarea pentru copii, fac excepţie de la regula de 100 de mililitri, nefiind nevoie nici să le ambalaţi în tipul standard de pungă, însă aveţi nevoie să le declaraţi scopul lucrătorilor de la punctul de control.

Bagajul de cală

Greutatea pe care ar trebui să o aibă un bagaj de cală o aflaţi în momentul achiziţionarii biletului de avion. Companiile aeriene de linie, gen Tarom, Airfrance, KLM, Lufthansa sau British Airways, au un bagaj de cală inclus în preţ, fie că este vorba despre cursele mai scurte, continentale, fie că sunteţi la bordul unui “long haul” (pe distante mai lungi). Diferenţa este dată de kilogramele permise în mod gratuit. Dacă apelez, în schimb, la o companie aeriană low-cost, de tip Blueair, Wizzair sau Easyjet, biletul de avion trebuie achiziţionat în momentul rezervării, cu preţuri şi greutăţi permise în acelaşi bagaj ce variază în funcţie de compania aeriană. În general, companiile low-cost permit, în schimbul unui tarif de aproximativ 30 de euro, un bagaj de până la 32 de kilograme. Aceste companii aeriene, low-cost, permit achiziţionarea mai multor bagaje de cală sub greutatea declarată (adică mai jos de 32 de kilograme / bagaj în cazul Blueair sau Wizzair la data redactării acestui articol).

În concluzie, dacă nu aveţi nevoie de foarte multe lucruri, nu văd utilitatea unui bagaj de cală. Atenţie însă: dacă vă achiziţionaţi un bilet de avion low-cost dus-întors, ar fi bine să aveţi în vedere bagajul de cala la întoarcere. Chiar dacă, de cele mai multe ori, plecăm cu mâinile în buzunare, suntem însă încărcaţi de cadouri la retur. Companiile aeriene de linie oferă, în general, dreptul de a avea 20 de kilograme într-un bagaj de cală, gratuit. O altă problemă se leagă de achiziţionarea bagajelor din timp. Bagajele pentru care plătim în aeroport sunt mai scumpe decât cele deja achiziţionate, afişate pe biletul de avion ce va fi prezentat la check-in. Surplusul de bagaj (atât ca şi număr de kilograme, cât şi ca număr de bagaje) se taxează suplimentar pentru companiile aeriene de linie, preţurile fiind la discreţia acestora. Companiile low-cost oferă, la rându-le, ambele posibilităţi, cu menţiunea că, în acest caz, preţul bagajului suplimentar va fi semnificativ mai ieftin decât cel plătit unei companii de linie.

Ce acte am cu mine când zbor cu avionul?

În primul rând trebuie să ne gândim la actele de identificare, fie că este vorba despre cartea de identitate, pentru cursele interne sau în cadrul Uniunii Europene, fie că este vorba despre paşaport, pe care-l puteţi utiliza atât în excursiile din UE, cât şi în afara acesteia. Trebuie să ne interesăm dacă avem nevoie şi de o viză! Am vazut cazuri în care, deşi scăpaseră de controlul vizei pe aeroportul de plecare, oamenii au fost trimişi înapoi de pe aeroportul de destinaţie, pentru că nu dispuneau de viză.

În al doilea rând, avem nevoie de biletul de avion! Fie că este vorba despre biletul electronic, fie că este vorba de o altă formă de bilet, acesta trebuie prezentat la check-in. Atenţie! Dacă biletul este în format electronic, de cele mai multe ori va trebui sa vă prezentati cu formalitatea de check-in precompletată la aeroport, aşa cum este recomandat de companiile aeriene low-cost, gen Blueair sau Wizzair. În cazul în care nu-l aveţi tipărit la sosirea în aeroport, tariful obţinerii acestuia din incinta aeroportului poate fi destul de piperat.

Ce acte au nevoie copiii?

Pentru cei mai mici dintre noi, în multe din cazuri este nevoie de documente speciale. În cazul în care copilul călătoreşte singur, are nevoie de un însoţitor de bord, pe care îl contractaţi prin intermediul companiei aeriene. Mai simplu este să achiziţionati biletul de la o agenţie de turism, cea care vă va pune la dispoziţie toate informaţiile necesare şi se va ocupa, pentru voi, de acte. Revenind, dacă zboară fără să fie însoţiţi de părinţi sau adulţi, este nevoie să întrebaţi compania aeriană dacă poate pune la dispoziţia pasagerului minor un însoţitor de zbor. În cazul în care se poate, va trebui să aveţi pregătite actele persoanei care îl conduce la aeroport, actele celui care îl ridică de la aeroportul de destinaţie şi toate aprobările legale din partea părinţilor, prin care aceştia îsi dau acordul de părăsire a ţării pentru copilul minor. Întotdeauna întrebaţi agentul acreditat, înainte de a plăti pentru bilet!

Ce se întamplă cu animalele de companie?

Unele companii aeriene permit accesul animalelor de companie în avion. Altele nu oferă aceasta posibilitate. Întrebaţi! Pentru fiecare dintre aceste companii aeriene, ce permit zborul animalelor de companie, reglementările ţin, în primul rând, de actele de identitate, vaccinuri şi cuşca în care animalul va fi transportat. Vaccinurile trebuie să fie la zi, cu parafa medicului, cuştile sunt speciale şi pot fi achiziţionate de la retaileri. Tariful variază de la o companie aeriană la alta şi depind de dimensiunile animalului.

Locurile din avion

Preferinţele legate de poziţia în aeronavă se stabilesc la achiziţionarea biletului de avion sau la check-in, în aeroport. Întrebaţi agentul turistic despre locurile din avion şi disponibilitatea acestora. Bineînţeles, dacă procurăm biletele de avion cu mult timp înainte de zbor, avem posibilitatea să beneficiem de un loc cu ceva mai mult spaţiu pentru picioare. Unele companii aeriene taxează preferinţele de loc – în general companiile low-cost. Puteţi cere un loc la culoar, pentru mai mult spaţiu la picioare, sau un loc la fereastră, dacă doriţi să aveţi unde sa vă puneţi capul pentru a vă odihni sau doriţi să vă uitaţi pe geam în timpul călătoriei. Un site extraordinar pentru a verifica locurile în diferite tipuri de aeronavă este seatguru.com. Aveţi nevoie de un loc preferenţial dacă întreprindeţi călătorii mai lungi şi mai obositoare!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *