Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă Halkidiki, Grecia

Halkidiki este o peninsulă împărțită în alte trei peninsule: Kassandra, Sithonia și Athos. Este o destinație turistică foarte interesantă, fiindcă are de oferit atât de multe: plaje superbe și stațiuni de vacanță distinse cu steagul albastru, turism religios pentru pelerinii care vor să viziteze mănăstirile din Athos, situri arheologice, construite în cinstea zeilor în antichitate, monumente ale naturii și nu numai. Halkidiki este locul spre care se îndreaptă din ce în ce mai mulți turiști, dornici să exploreze misterele peninsulei.
Situat în zona Macedoniei centrale, cu o populație de peste 100.000 de locuitori, cu capitala la Polygyros, Halkidiki este o comoară a Greciei și merită descoperită cu entuziasm și curiozitate.

Știați că?

  • Cei mai importanți oameni din Halkidiki au fost istoricul Callisthenes, filosoful Aristotel, arhitectul Xenophon Paionides, poetul Poseidippus of Cassandreia și alții.
  • Forma geografică a peninsulei a fost asociată unui trunchi cu trei picioare, fiecare picior fiind o peninsulă mai mică.
  • sursă de divertisment foarte populară în Halkidiki este Casino-ul din Sithonia.

[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
În Halkidiki ai ce vizita. Fie că vrei să explorezi plajele cu nisip auriu, siturile antice, tradițiile și cultura grecilor sau lăcașurile religioase, aici vei fi uimit de frumusețea peninsulei. Sunt numeroase atracții turistice, dar poți alege cele mai importante dintre ele. Începe cu Peștera Petralona, unde vei putea vedea fosile ale unor animale care au trăit în Grecia în urmă cu sute de mii de ani (cum ar fi lilieci, hiene, păsări, etc.). Continuă cu două vestigii istoric de mare valoare, și anume ruinele Templului lui Poseidon și ruinele Templului lui Zeus, din Kalithea, care te vor teleporta în trecut și îți vor aminti de Legendele Olimpului.
Muntele Athos, considerat unul dintre cele trei membre ale peninsulei Halkidiki, este un centru religios de mare importanță pentru greci. Aici există numeroase biserici, schituri și mănăstiri, dintre care amintim Noua Mănăstire, Mănăstirea Sf. Ana (cea mai veche), Mănăstirea Sf. Treime, Mănăstirea Sf. Andrei, Mănăstirea Bogkoroditsa și altele. Sunt foarte multe, deci probabil nu vei avea timp să le vizitezi pe toate, dar totuși rezervă-ți câteva ore să le admiri măcar exteriorul (din păcate, femeilor nu le este permis accesul aici, iar bărbații au nevoie de aprobare în prealabil).
Alte obiective turistice din Halkidiki ar fi Turnul Bizantin Agios Pavlos, construit de călugări în secolul 15, dar și Canalul Potidea, care leagă golfurile Toroneos și Thermaic și oferă cea mai frumoasă priveliște asupra peninsulei. Iar micile orașe și sate din Halkidiki merită vizitate, măcar pentru arhitectura deosebită a caselor localnicilor și pentru spiritul tradițional pe care îl emană. Poți alege dintre Afitos, Ormos Panagias, Nikiti, Cassandria, Nea Skioni și multe altele. Nu în ultimul rând, plajele aurii ale peninsulei te așteaptă cu nisip fin, apă limpede, baruri, cluburi, relaxare și îți oferă un mod excelent de a îți petrece timpul liber.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]

Îți poți începe ziua cu o clătită gustoasă și o cafea cu lapte la Central Cafe (în Hanioti), iar apoi te poți întinde la soare cu un coktail din fructe la Sabbia Locanda. Desigur, există foarte multe alte baruri, pub-uri și cafenele unde te poți opri, fie la malul mării, fie în micile orașe din peninsulă. Viața de noapte din Halkidiki este foarte activă, în special în Kassandra, unde vei putea alege dintre zecile de cluburi și taverne care se întrec în muzică bună și atmosferă vibrantă.

În Halkidiki se gătește cu mult ulei de măsline, ierburi proaspete și aromate, sardine, măsline verzi, iar printre specialități se numără și souvlaki, pește, cârnații la grătar, salate. Iar dacă vrei să experimentezi cu adevărat gastronomia locală, asigură-te că îți comanzi un pahar de vin roșu, cu aromă puternică, care va însoți cu succes o masă copioasă, în stil grecesc. Printre cele mai notabile restaurante se numără Akropolis (în Kriopigi), Kiani Akti (pe plaja Kikiti, în peninsula Sithonia), Itamos (în centrul Vourvourou) sau Alexander The Great (în Sarti).

Sunt o mulțime de locuri unde te poți relaxa, cu o carte bună în mână, atunci când vrei un moment de respiro. Începând cu plajele întinse și până la parcurile acvatice, Halkidiki are ce oferi. Dar cel mai interesant ar fi totuși Parcul Tematic Aristotel, în localitatea Stagira (locul de naștere al marelui filosof).

La capitolul cultură, Halkidiki stă destul de bine, în timpul verii organizează festivaluri de muzică și teatru, cum ar fi Sani Festival sau Kassandra Festival. Dacă vrei să urmărești un film în aer liber, cinematograful Orfeas, din cadrul Sani Resort, este soluția perfectă.

Ca să te întorci acasă cu produse tradiționale, făcute de localnici cu drag și pasiune, încearcă să cumperi miere de albine, o sticlă de ouzo, una de ulei de măsline, brânzeturi. Iar dacă vrei suveniruri, bijuterii, obiecte din ceramică sau textile, mergi în stațiunea Nea Moudania.

[/tab]
[tab title=”Cazare”]

Printre cele mai bune oferte de cazare din Neos Marmaras se numără și  Hotel Regos** (de la 40 de euro/ noapte), Hotel Papagalos** (de la 35 de euro/ noapte), Pensiunea Chorostasi (de la 60 de euro/ noapte) sau Studios Costa (de la 30 de euro/ noapte). În Polykhrono poți alege Hotel Aeollos (de la 50 de euro/ noapte), Hotel Marabou (de la 25 de euro/ noapte) sau Pansion Alexandros (de la 50 de euro/ noapte). În Ouranoupoli alege Hotel Filoxenia** (de la 45 de euro/ noapte), în Kallithea Halkidikis alege Orchidea (de la 45 de euro/ noapte), iar în Nea Moudania alege Filippos** (de la 45 de euro/ noapte).

[/tab]
[tab title=”Transport”]

Ca să ajungi la Halkidiki, va trebui să ajungi la Salonic întâi, iar de acolo să iei un autobuz spre peninsulă. De la București până la Salonic faci doar 650 de km, deci poți să parcurgi acest traseu cu mașina (drumul durează în jur de 9 ore). Cu avionul faci mult mai puțin, iar biletul dus costă minimum 105 euro cu Tarom și 182 de euro cu Turkish Airlines. Cu autocarul drumul este de 12 ore, dar plătești doar 50 de euro (plecarea se face de la Autogara Filaret, cu compania Lilian Express). Poți călători și cu trenul, cu Balkan Express, care pornește de la Budapesta spre Salonic.

Prin oraș te poți deplasa doar cu autobuzul sau pe jos.

[/tab]
[/tabgroup]

Halkidiki este o oază de frumusețe în nordul Greciei, unde conviețuiesc plaje cu nisip fin, auriu, urme ale civilizațiilor antice, mănăstiri, cluburi, restaurante, toate într-un complex pestriț și fascinant pentru turiștii de pretutindeni. Fie că vrei să îți explorezi latura spirituală, făcând un pelerinaj spre mănăstirile din Athos, fie că vrei să practici sporturi acvatice în Marea Mediterană, să vizitezi vechile temple ale zeilor greci sau doar să petreci o vacanță de neuitat, pe urmele lui Aristotel, Halkidiki îți va satisface toate preferințele. Și vei vrea să te întorci cât mai curând!

Voi ce ziceți, am dreptate? Ați vizitat vreodată peninsula Halkidiki? Cum vi s-a părut? Așteptăm recomandările voastre în căsuța de comentarii de mai jos!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *