În apropierea munților Gilăului din județul Cluj există două lacuri de acumulare ce prezintă interes turistic. Ambele lacuri sunt zone perfecte pentru un minisejur relaxant în natură. Lacurile sunt alimentate din apele Someșului Cald, un afluent al Someșului Mic.
Fântânele – Beliș
Lacul Fântânele a fost amenajat la începutul anilor ’70, cu scop hidroenergetic. Locuitorii comunei Beliș au fost nevoiți să se mute pe ceea ce este acum cunoscut ca fiind satul cu același nume, datorită inundării locului, la ordinul comuniștilor. Sătenii au fost nevoiți să se mute cu totul, inclusiv cu morții, pe dealul numit Coasta Ungurului. Au mutat tot ce s-a putut, de la bunuri materiale, la osemintele morților din sat. Rămășițele fostului sat se pot vedea și azi, în zilele secetoase de vară, când apa lacului scade foarte tare. Printre cele mai memorabile ruine din lac se află rămășițele bisericii din Giurcuța de Jos, unul dintre satele adiacente comunei.
Lacul de acumulare Fântânele se extinde pe 13 km și este amplasat la o altitudine de 900 m. Din punct de vedere turistic, lacul este folosit ca spațiu de agrement, fiind organizate activități sportive și recreaționale precum înotul și mersul cu barca sau hidrobicicleta.
Tarnița
Lacul Tarnița este situat la punctul de întâlnire al comunelor Râșca, Mărișel și Gilău și are o lungime de aproximativ 8 km și o adâncime de 70 m. A fost construit în 1974 prin bararea râului Someșul Cald, pentru producerea energiei electrice prin hidrocentrale. Barajul are o înălțime de 97 m și se întinde pe o distanță de 237 m.
La fel ca și în cazul lacului Fântânele, Tarnița este una dintre principalele atracții turistice ale județului Cluj. Pe lac se pot desfășura activități precum pescuitul, plimbatul cu barca, jetski-ul sau înotul, de obicei în cadre neorganizate, însă există și evenimente sportive organizate aici.
Atât lacul Tarnița, cât și Beliș-Fântânele sunt obiective ce merită a fi vizitate, în special în perioada verii, dar și pe timp de iarnă, când se poate schia pe pârtia de la Fântânele. Distanța dintre cele două lacuri este de 37 km. Această distanță, cât și cea dintre Cluj și lacuri se pot face foarte ușor cu o mașină personală sau una închiriată. Tarifele rent a car sunt disponibile pe site-urile companiilor de închirieri mașini.